用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 11/12網
go

11/12網 [複製鏈接]

請教各位,如果有基恩,簿尼,李賜豪大家會點揀?
呢個係家姐,有細佬跟尾。11網方便d,但12網又好似有利中學派位🙏🏻
   1    0    0    0

carcarnini 發表於 21-6-19 23:28
呢個係家姐,有細佬跟尾。11網方便d,但12網又好似有利中 ...

只考慮家姐就應該選薄尼,但如要兩姐弟一齊諗,就選李賜豪

不過李賜豪其實都幾谷
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-6-19 23:54
只考慮家姐就應該選薄尼,但如要兩姐弟一齊諗,就選李賜豪

不過李賜豪其實都幾谷

請問李賜豪b1率有幾多?

50686345 發表於 21-6-20 00:01
你當 ~1/3 吧!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

李賜豪2020年39%升B1中學

Band^ 官津本區+他區
B1 25+3=28 (39.44%)
港華 1 |
SPSS 1 坑真 1 SFCC 8 / 聖傑靈 1 |
聖鄧 14 / 高主教 1 港島民生 1

B2 0+3=3 (4.26%)
聖類斯 1 | 金文泰 2
-------------------------------------------
名單上 25+6=31 (43.66%)
無公布 40 (56.34%)
-------------------------------------------
總數: 71人 (100%)

^ 據hkpapa《全港B1中學名單》

http://www.twghlchps.edu.hk/tc/升中資訊

http://www.twghlchps.edu.hk/sites/default/files/styles/album_type/public/album/2018-2020xue_nian_zhong_yi_xue_wei_fen_pei_jie_guo_shang_wang_.jpg

Poyau 發表於 21-6-20 00:59

Thanks

請問薄尼b1率有幾多?

carcarnini 發表於 21-6-19 23:28
呢個係家姐,有細佬跟尾。11網方便d,但12網又好似有利中 ...

點解唔諗呀12網嘅兩間軒小

Poyau 發表於 21-6-20 00:59

李賜豪學生主力派入嘅中學係聖鄧和聖方濟各,要留意是否B2生抽入,能否長期保持穩定派入。呢2間中學應係會收到本區B2生,李小係2020年已經佔30.90%~~~

李賜豪本區B1率估計係低於30%,要留意吓2020係特別好,還要看2019和2018,2019和2020係用同一組PS1成績,已經有少許分別。況且,灣仔係有不少B2生係可以上移派入英中,所以單憑睇升英中率係不可作凖嘅~~~

mcl203 發表於 21-6-20 14:53

李賜豪學生主力派入嘅中學係聖鄧和聖方濟各,要留意是否B2生 ...

再睇返2018和2019,李賜豪派入官津英中分別係30.0%和30.1%,2017係31.6%,2016係31.6%。只係2019有幾位同學入咗直資,其餘年份係無,須知直資係有可能收B2生,或者全港性B1生,所以單憑2020係仲未可以作準~~~

另有一個可能原因,係2019和2020拉高左李賜豪嘅可能B1率,係因為華小離開咗灣仔,令區內小學或多或少得益,只係弱校會得益較少~~~

mcl203 發表於 21-6-20 16:12

再睇返2018和2019,李賜豪派入官津英中分別係30.0%和30.1%, ...
應該唔關華小事, 反而同灣仔區第二梯隊龍頭小學寶血有關
2020年寶血既升中派位由過往4X%-50% B1, 大幅下跌至3X%, 此消彼長而已

hkpapa852 發表於 21-6-20 16:34
應該唔關華小事, 反而同灣仔區第二梯隊龍頭小學寶血有關
2020年寶血既升中派位由過往4X%-50% B1, 大幅下跌 ...

有網友分享過非確認資訊,華小係2019和2020去咗東區係抽高咗B1+2率,所以有機會係同年~~~

所以我估,還要多睇2-3年,寶血係2020跌,亦有可能係抽輸下嘅影響,寶血派嘅中學似乎比李賜豪好~~~

mcl203 發表於 21-6-20 16:41
有網友分享過非確認資訊,華小係2019和2020去咗東區係抽高咗B1+2率,所以有機會係同年~~~

所以我估, ...

華小個情況其實好古怪

華小上年開始, 小六學生可選擇用東區或灣仔區派位 (今年和未來年都係)

正常計, 如果小學已肯定轉咗區, 中學既"聯繫/直屬"位應該會變, 即係好似雲官咁, 一入咗灣仔之後, 灣仔馬上多咗兩個筲官聯繫位+兩個公海位 (雲官學生一樣可以自由選用邊區升中).
另外仲有九龍間何壽南, 由黃大仙轉去九龍城, 保一聯繫位馬上分咗4成俾佢做九龍城他區位.

但華小既直屬位, 仲列入灣仔區本區既位, 而唔係東區校網既他區位, 即係話EDB仍然將華小本身列入灣仔區中, 只係容許學生選擇用東區升中 (但咁會無得用直屬位)

hkpapa852 發表於 21-6-20 16:54
華小個情況其實好古怪

華小上年開始, 小六學生可選擇用東區或灣仔區派位 (今年和未來年都係)

睇網友提供嘅資料,似乎,直屬位係依東區去份Banding,呢個影響只係對校內更多學生符合資格,對其他人係無影嚮。只係佢若唔中直屬位,可能就係依灣仔本區去分,佢亦未必係B2生~~~

hkpapa852 發表於 21-6-20 16:54
華小個情況其實好古怪

華小直屬位分配可參考以下

https://www.puwy.edu.hk/doc/中學學位分配辦法:學校網選擇與直屬中學學額保留的安排.pdf

Poyau 發表於 21-6-20 21:35
華小直屬位分配可參考以下

https://www.puwy.edu.hk/doc/中學學位分配辦法:學校網選擇與直屬中學學額保 ...
呢份嘢都俾你搵到, 勁呀!
照咁睇, 即係過去兩年, 華小所有學生, 都繼續選擇留係灣仔區升中, 即係佢地分Banding係按灣仔區成績去分

多謝各位回覆
請問點解唔揀基恩?
同埋如果比大家揀,你地會諗埋細佬定個別考慮?

hkpapa852 發表於 21-6-20 22:51
呢份嘢都俾你搵到, 勁呀!
照咁睇, 即係過去兩年, 華小所有學生, 都繼續選擇留係灣仔區升中, 即係佢地分Band ...

請教 hkpapa852,

如果是2018-19或以後入讀華小,是否意味升中大抽獎時乙部可同時選擇港華及東區中學?咁東區其他小學咪多咗一批華小學生爭入區內b1中學?

carcarnini 發表於 21-6-20 23:07
多謝各位回覆
請問點解唔揀基恩?
同埋如果比大家揀,你地會諗埋細佬定個別考慮? ...

請問住址在那區
如住址在12網 姐姐考慮薄尼
乙一李賜豪穩 弟第再作安排
‹ 上一主題|下一主題