用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 崇真註冊日助理校長表示全級190人有95%係bank 1 ...
樓主: KB123
go

崇真註冊日助理校長表示全級190人有95%係bank 1   [複製鏈接]

以往叩門位係留級位,好多學校都係咁計,我記得今年聽校長個網上talk講過舊年無人唔合格,所以無人留級,可以拎哂嚟做叩門位,但點解學校咁快就知今年無人留級??

solomandy 發表於 21-6-21 16:31
以往叩門位係留級位,好多學校都係咁計,我記得今年聽校長個網上talk講過舊年無人唔合格,所以無人留級,可 ...
註冊日助理副校話收咗190+人, 比原定的150-160人多咗一班咁多, 就算冇人留級都應該唔會再收叩門啩, 否則一係開第七班, 一係就變大班架喇.

vickyli0413 發表於 21-6-21 01:29
我女都系waiting 但果日打電話按線老師意思 waiting系4月份嘅事了 我已准備留意可以叩門嘅學校了 真係辛苦: ...

唉,明白,咁應該無機會了。

之前港青基信收滿後進行編班試,都會正式出reject信通知waiting list上嘅落選學生。

對於waiting list上嘅等候學生及其家長,港青基信較基崇似乎做得好一些⋯⋯

2021-2022年中一超收到有190人一級,唔知到2026-2027年中學,又餘下幾多畢業生呢?

會唔會步沙崇當年既軌跡呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-6-21 20:49
2021-2022年中一超收到有190人一級,唔知到2026-2027年中學,又餘下幾多畢業生呢?

會唔會步沙崇當年既軌 ...
移民潮又未完, 一定讀讀吓走咗一啲人喎.  我仔都有同學考到其他直資, 又安排晒會走, 但又唔係九月即走, 咪讀住先囉, 走得先退學.  我估好多學校都會有咁的情況.

身邊D朋友仔,不論直資或津校,差不多個個最近都話同班有兩三個同學退學移民

chanwendy 發表於 21-6-22 09:56
移民潮又未完, 一定讀讀吓走咗一啲人喎.  我仔都有同學考到其他直資, 又安排晒會走, 但又唔係九月即走, 咪 ...
沙崇當年, 成績進步個幾批中六畢業生, 人數比中一入學時少咗足足少咗一班
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-6-22 11:31
沙崇當年, 成績進步個幾批中六畢業生, 人數比中一入學時少咗足足少咗一班

沙崇當年中一6班 → 中六5班?

Poyau 發表於 21-6-22 13:11
沙崇當年中一6班 → 中六5班?
會唔會初中小班,到高中合拼按選修科分五班呢?
其實經過幾年,每年有人退學都好正常

LeeCC 發表於 21-6-22 13:14
會唔會初中小班,到高中合拼按選修科分五班呢?
其實經過幾年,每年有人退學都好正常
...

我係指人數, 唔係班數

官津中學6年少咗2X-3X人, 係咪正常比例?

hkpapa852 發表於 21-6-22 13:28
我係指人數, 唔係班數

我記得有人講過,當年鄧顯上位期間,同樣事情都出現過。津校由Band2/3艱難上位,難免要踏著不少枯骨⋯⋯

我係指人數, 唔係班數

咁要視乎學校取態,會唔會積極補充兵源,6走一似乎正常喎~~~

DD仔 發表於 21-6-22 15:41
我記得有人講過,當年鄧顯上位期間,同樣事情都出現過。津校由Band2/3艱難上位,難免要踏著不少枯骨⋯⋯

...

當一間B1a校每級嚴守升班線時,好多好彩抽入的B1c生頂得一年頂吾到兩年,當一再留班時就會懷疑自己,很多都轉校升班算。
津校不同直資,沒有太積極宣傳插班,出多過入不足為奇,加上到高中亦多人放洋,所以人數一年比一年少也正常。

fatman69 發表於 21-6-22 16:27
當一間B1a校每級嚴守升班線時,好多好彩抽入的B1c生頂得一年頂吾到兩年,當一再留班時就會懷疑自己,很多 ...

但聽講好似係五班剩三班F5會考班之類,當然現在無從證實。
若果要確保公開試人均成績亮麗,籍以吸引好生源,又似乎係比較快的方法。其實,即使咁做,學校另一方面都要攞好多心血落嗰班留下來的人,先會有成果

回覆樓主:

本來希望聽到d新理念,点样可幫到學生從B2变B1,什致B1A(學校B几唔重要,學生有进步才是學校的成就),但依家聽落似係行政措施較多,如多收些做buffer,再嚴守水平才可升班(其實個人非常同意成績不达标不應升班,否則只會害了自己也害了學校).
咁如果個學生谷得,咁咪其實去边間都冇分別!
相信新校長还有些新理念,大家拭目以待。

twhkleung 發表於 21-6-22 17:09
本來希望聽到d新理念,点样可幫到學生從B2变B1,什致B1A(學校B几唔重要,學生有进步才是學校的成就),但 ...
現實邊有咁多灑狗血既情節吖!

twhkleung    發表於 21-6-22 22:00

我係指人數, 唔係班數

不同年份,總有不同的吹奏樂章:
(1)早兩年,係聖XXX~~(今年大家都知啦).

(2)有個別小學仲"御駕親征"(青衣某XXXX)

思考題:(3)PR?(4)成效?

引申:你會因爲幾個分享或留言,從而改變選校初衷?

JojoDad    發表於 21-6-23 20:58

chanwendy 發表於 21-6-21 16:35
註冊日助理副校話收咗190+人, 比原定的150-160人多咗一班咁多, 就算冇人留級都應該唔會再收叩門啩, 否則一 ...
咁要睇佢開幾多班,直資每班學生人數上限係44/45。
190人可以只開5班

medicine 發表於 21-6-23 14:08
不同年份,總有不同的吹奏樂章:
(1)早兩年,係聖XXX~~(今年大家都知啦).
無知一問
聖xxx 係咪 聖喇拔仁 呀?

唔知幾時有人吹奏 大光 呢?

hkpapa852 發表於 21-6-23 14:32
無知一問
聖xxx 係咪 聖喇拔仁 呀?
真係貴人多忘事?某二三綫直資呀.
PS:青衣某XXXX,咪係一樣,用新手號開POST,然後再用所謂用家號呼應.結果俾大家圍之.

望望有沒似曾相識?
‹ 上一主題|下一主題