用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 崇真註冊日助理校長表示全級190人有95%係bank 1 ...
樓主: KB123
go

崇真註冊日助理校長表示全級190人有95%係bank 1   [複製鏈接]

醒目開學勳章

Poyau 發表於 21-11-22 22:57
B1至少都有85%以上 估中咗
據崇小簡介 基崇中一B1生86.1%
唔知點解,識親都係b2入,頂多係邊緣人

bobbob 發表於 21-11-23 09:58
佢話得30個唔夠B1學生, 相信全部都係來自小學部喎!
你真係識B2學生入到? 定係有人又老吹?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Poyau 發表於 21-11-22 22:57
B1至少都有85%以上 估中咗
據崇小簡介 基崇中一B1生86.1%

Band 1 > 85%是20-21學年;
Band 1 > 95%不是指21-22學年嗎?

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 21-11-23 17:24
佢話得30個唔夠B1學生, 相信全部都係來自小學部喎!
你真係識B2學生入到? 定係有人又老吹?
咁你當我老吹
老實講b1會有更好選擇,tt雖好但應該會去第樹囉

BHA 發表於 21-11-23 17:27
Band 1 > 85%是20-21學年;
Band 1 > 95%不是指21-22學年嗎?

張校長係2020年10月簡介會講
依家讀緊中一嘅嗰批小朋友
有5成係B1 接近8成係 Top 40%
B1生86.1%應指2021/22學年中一?

TTCA Online Principal Talk 2020
https://youtu.be/TQHvem7O6pM
1:11:30

Poyau 發表於 21-11-23 18:12
張校長係2020年10月簡介會講
依家讀緊中一嘅嗰批小朋友
有5成係B1 接近8成係 Top 40%

2020年10月應該還未為21-22學年考生面試⋯⋯

bobbob 發表於 21-11-23 09:57
點睇到係1b?

學位課程76%,我只睇數據而矣。
收幾多B1生同入U率冇直接關係的,若然是增值高的中學,學生經過6年訓練,B2生都可變B1生。
所以我只剩睇入大數據,若有76%就肯定至少係B1b了,至於內裡有多少水份,例如入水泡科,去內地台灣,入非資助學位等,就要有心人慢慢披露拆解了。

bobbob 發表於 21-11-23 09:58

今年識4個報基崇

1個b1中
1個b1尾
2個b2

得2個b1有offer, b1中放位, b1尾宜家讀緊中一!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章

fatman69 發表於 21-11-24 01:32

學位課程76%,我只睇數據而矣。
我都認同增值嘅重要性,但始終齋睇入u率定banding唔多夠理據,希望tt能披露更多公開試成績

醒目開學勳章

gracelam 發表於 21-11-24 07:58
今年識4個報基崇

1個b1中
識個邊緣人(全港應該算band 1)入唔到,反而名次低佢唔少嘅入到,真係唔知點解

回覆 fatman69 的帖子

以往 3322五成左右 六成升讀學士有大約一半是出國的
本地學士 30% 三十幾左右

bobbob 發表於 21-11-24 09:11
識個邊緣人(全港應該算band 1)入唔到,反而名次低佢唔少嘅入到,真係唔知點解 ...
唔奇, 我識個當年入唔到基崇既學生, 其實係HYS同SPCS都有offer
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

bbkingdombb 發表於 21-11-24 13:49
回覆 fatman69 的帖子

以往 3322五成左右 六成升讀學士有大約一半是出國的

如果3322得5成左右就真係B2a成績啦!
本地學位3成,就真係要睇本地是「港中科理」定係「城公浸樹領」啦!
海外3成,應列明去「英美澳加」定係去「中台」,當然入到清華北大又吾同講法。

hkpapa852 發表於 21-11-24 14:02
唔奇, 我識個當年入唔到基崇既學生, 其實係HYS同SPCS都有offer

即係睇死你吾會讀,無謂浪費時間。

fatman69 發表於 21-11-24 14:05
如果3322得5成左右就真係B2a成績啦!
本地學位3成,就真係要睇本地是「港中科理」定係「城公浸樹領」啦!
...
基崇多年嚟3322率一宜徘徊係5X% - 6X%, 4主科除數學一科外, 4+%一直都未能突破40%
與B1尚有不少差距

hkpapa852 發表於 21-11-24 14:02
又係喎, 我識一樣情況 ! 同一小學, 級2的唔收, 收左考得比較後的同學 !

hkpapa852 發表於 21-11-24 14:17
基崇多年嚟3322率一宜徘徊係5X% - 6X%, 4主科除數學一科外, 4+%一直都未能突破40%
與B1尚有不少差距
...
你邊度搵到3322%? 校長冇講, 學校報告都冇寫.

chanwendy 發表於 21-11-24 18:02
你邊度搵到3322%? 校長冇講, 學校報告都冇寫.
早幾年校務報告/簡介會資料有提, 係近一兩年轉咗校長先收埋咗

hkpapa852 發表於 21-11-24 18:05
早幾年校務報告/簡介會資料有提, 係近一兩年轉咗校長先收埋咗

校長有比資料學內家長, 只是沒有對外講

paulalover 發表於 21-11-24 21:37
校長有比資料學內家長, 只是沒有對外講
我一向都係陰謀論
有好嘢一定有家長忍唔住係各類社交平台開心share

不過暫時未見到
‹ 上一主題|下一主題