用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 求教:暑假留英可住那裏?
go

[英國] 求教:暑假留英可住那裏? [複製鏈接]

家中突然有事,阿仔暑假可能要一個人留响英國,請問有冇啱留學生住嘅地方可介紹?倫敦或Kent都可以,佢今年升大學⋯

3    0    0    0

都準備升大學,應該夠18歲, 租間Airbnb比他住又得唔得呢, 又可以簡單煮下野食。

王家爸爸    發表於 21-6-24 09:17

可唔可以請guardian agent 幫手找homestay?俾錢

如果夠18歲又獨立,可以考慮租住倫敦大學暑假期間開放宿舍,當預習一下大學生涯。IC附近步距有不少博物館,又或上心宜大學睇下有冇summer offer

http://www.imperial.ac.uk/visit/summer-accommodation/

Oh sorry, due to Covid-19, 今年 student halls 唔開放俾 outside guests

但有不少London private student halls, 有summer semester 租期開放同租俾夠18歲學生

多謝大家嘅意見,我同阿仔商量吓。佢今年升大學,班同學仔全部返屋企,我唔想佢自己一個住驚佢會好悶

JLYF 發表於 21-6-19 07:55
家中突然有事,阿仔暑假可能要一個人留响英國,請問有冇啱留學生住嘅地方可介紹?倫敦或Kent都可 ...

考慮孩子回港_原本去英訪佢,情況—榇,最後孩子回來,現住隔離酒店中…—來回來打針二來不放心佢-個在英三來英疫情嚴重四來用5000消費卷 還有可抽樓。。。

LAS01 發表於 21-6-19 14:40
但有不少London private student halls, 有summer semester 租期開放同租俾夠18歲學生
請問可響邊度搵資料?

JLYF 發表於 21-6-23 19:51
請問可響邊度搵資料?

試吓問有 conditional offer 嘅大學,可能學校有 summer 住宿可以租,又或者介紹你去邊度租。

JLYF 發表於 21-6-19 07:55
家中突然有事,阿仔暑假可能要一個人留响英國,請問有冇啱留學生住嘅地方可介紹?倫敦或Kent都可 ...

睇吓這間啱唔啱你

可以就安排返來,呢兩日磪診人數都破16,000...就算打左針都危險。Boris Johnson覺得全人類都打針就解決到問題,實則佢地已經有over 80%人打左第一針,over 60%人就打齊兩針,磪診人數亦只上不下。以色列現在都每日磪診過百。

回覆 JLYF 的帖子

你可以PM我

katrinafu 發表於 21-6-19 12:24
都準備升大學,應該夠18歲, 租間Airbnb比他住又得唔得呢, 又可以簡單煮下野食。
...
同意,仲可以去唔到城市玩。

大笨鐘 發表於 21-6-23 21:28
試吓問有 conditional offer 嘅大學,可能學校有 summer 住宿可以租,又或者介紹你去邊度租。
...
呢個係好方法,以前曼大暑假有宿舍租,唔太貴,不過疫情之下,有無改變就唔知道。

我亞女在倫敦讀大學最後一年,住Central London 的private student accommodation,近King Cross。租期至今年9月3日。阿女會於七月中返回香港,餘下的租期宿舍同意可以轉租給其他學生。如果你有興趣的話,可以聯絡我,我向宿舍申請轉租,亞女可以留返物資給你的兒子。每間房有獨立洗手間,亦有wifi。宿舍可以煮食並有二十四小時保安。
‹ 上一主題|下一主題