用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道vs錦泰vs嘉諾撒新蒲崗vs華德vs循道小學 ...
go

播道vs錦泰vs嘉諾撒新蒲崗vs華德vs循道小學

家庭背景,家住黃大仙,有一個16個月的細佬跟尾,細佬好似有點發展遲緩+自閉。(懷疑中)

播道書院已經收左,坐校車需時50分鐘,對小朋友說有點遠
好處:直資一條龍,
壞處:細佬無得跟尾,車程遠

以下是有信心收的津校,好處是弟弟可跟尾。
錦泰小學,嘉諾撒小學新蒲崗 (黃大仙校網)校車15 mins
華德學校 (九龍城校網)校車15 mins
遁道小學(油尖旺校網)校車30 mins

請問大家以我的情況來說,那一間才是最好?

回覆 kiwi_delicious 的帖子

華德,升中九龍城網好好,細佬又唔使煩

華德、嘉諾撒

回覆樓主:

如果想關照細佬,會唔會揀間關愛d多Sen support 的小學?播道Sen support 好但冇guarantee 收siblings, 直覺覺得華德或者循道會關愛d

kiwi_delicious 發表於 21-6-18 17:43
家庭背景,家住黃大仙,有一個16個月的細佬跟尾,細佬好似有點發展遲緩+自閉。(懷疑中)

播道書院已經收 ...
呢堆學校, 其實無乜邊間對SEN(疑似)會有特別既照顧, 尤其唔好諗任何PLK既學校
係呢黃大仙附近, 對SEN支援較多又較好, 應該係基慈同福德

所以你要自己諗諗, 係咪一定要兩個讀同一間小學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

同意 hkpapa。 以上的學校學術要求不同、定位、收生取向、不同特色和宗教大不同 (不能比較)。

有時要睇家長,你自己的諗法。會唔會姐姐 和 弟弟 都是獨立的生命和個體,有時分開考慮會唔會比較配合他們的生命成長呢? 姐姐可以有機會去到重學術的一線龍校,可能還她一個學術為重的讀書機會。 而弟弟的情況,可能需要一間以關愛為主的學校(如:官校津校,因為這類學校的 SEN 資源比較集中)比較理想。

如果,家長,你需要考慮經濟和實質照顧的問題,近的津校比較能取平衡。

「強的小朋友,到什麼學校讀書也是強的。」

Macy 發表於 21-6-19 23:19

都同意。 以上的學校各定位、收生取、不同特色和宗教。

呢句說話無錯,可惜無法應用係香港既升中派位分Banding制度。

香港既升中派位分Banding制度,係唔理小朋友本身係咪夠強,只係睇小朋友間學校過去畢業生夠唔夠強。

小朋友就算再強,但如果間學校既師兄姐成績太差,都會令小朋友失去成為B1學生既機會。

現實中年年都會出現一D近乎沒有B1學生,或不多於5個B1學生既官津小學

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

對呀! 所以, 所謂強,就是小朋友本身讀書嘅天聰、書緣。 這類小朋友無論逆境或什麼環境,都是強。 當然,作為家長,總是重視後天培育和敎育。 上天給我們每一個孩子,都是獨特,有其美意。不同學校的出現,是百貨應百客。(交回樓主諗諗喇!)

其實想比家姐讀播道,但返學真係太遠⋯

hkpapa852 發表於 21-6-19 23:26

以上的津小好似都有大約4成band 1

kiwi_delicious 發表於 21-6-21 08:44

錦泰小學,嘉諾撒小學新蒲崗 (黃大仙校網)校車15 mins

呢兩間我相信絕對有4成B1

華德學校 (九龍城校網)校車15 mins
遁道小學(油尖旺校網)校車30 mins

呢兩間有冇4成B1呢? 我有保留

kiwi_delicious 發表於 21-6-21 08:44

升B1比例較高既官津小學, 基本上都係"谷"返嚟, 要佢地支援有特殊需要既小朋友, 都係唔好有太大期望
兩姐弟分開處理, 應該會較理想

循道2020年未計直中有⅓升B1
假設升直中有20%B1 B1過4成
假設升直中有40%B1 B1達5成

《2020/21 各校升中派位資料》#41
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3831806&pid=48662633

45網新嘉2020年43%升B1中學
加上4%升B2A-1C 共47%升B1/近B1

2020年
Band^ 官津本區+他區+直資
B1 54+10+3=67 (42.95%)
皇仁 1 聖言 1 |
德愛 11 / 上智 1 聖家 1 九真 1 藍祿 1
蕭明 1 聖羅撒 1 |
保一 8 協和 20 保何 15 /
順天 1 林裘謀 1
直資: 德望 2 | 滙基KE 1

B2A-1C 6+0+1=7 (4.49%)
可立 6
直資: 羅氏基金 1

B2 9+3+0=12 (7.69%)
陳瑞褀 3 |
OLC 9 |

NR 0+0+1=1 (0.64%)
直資: STCC 1

名單上 69+13+5=87 (55.77%)
無公布 69 (44.23%)
總數: 156人 (100%)

^ 據hkpapa《全港B1中學名單》

http://cps.edu.hk/學校資料/校本文件/

2019 – 20周年報告 (p.22)
http://cps.edu.hk/wp-content/uploads/周年報告1920_網上版本.pdf

http://cps.edu.hk/2019-2020年度-升中概況/

http://cps.edu.hk/wp-content/uploads/2018-2020年度派位結果以英文為主要教學語言的中學1_2-1536x1042.png

Poyau 發表於 21-6-21 13:31
45網新嘉2020年43%升B1中學
加上4%升B2A-1C 共47%升B1/近B1

請問知道錦泰派band 1% 嗎?

kiwi_delicious 發表於 21-6-21 13:51
請問知道錦泰派band 1% 嗎?

錦泰網頁只有部分升中校名無人數

入學與升中資訊
https://www.grandmont.edu.hk/index.php/2013-12-17-04-18-16/2013-12-17-04-22-15

請問一下樓主, 最後選擇邊間?

kiwi_delicious 發表於 21-6-18 17:43

播道書院已經收 ...

建議照入播道。

另外嘅學校,除咗細佬必收,其他對你無乜特別好處。當然,當中有D學術出名,但 no pain no gain,付出亦大。加上如果細仔可能係 SEN,照顧壓力大,到時功課,加日常照顧兩方面壓力,呢個要考慮。

播道相對愛心、輕鬆,好值得讀!

回覆樓主:

首先,要抽官津就要放弃直资,錦泰,嘉諾撒等如果唔是自行,何來咁大信心可抽到?
亦唔認為以上幾間津校比播道好.
應選播道,更多時間可照顧細佬.

華德