用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Sfa 升小三插真道小三
樓主: fullcount
go

Sfa 升小三插真道小三 [複製鏈接]

小曳人 發表於 21-7-4 20:36
唔一定
我識一個女仔,媽媽唔係太chur,俾佢跟自己興趣學好多野:香兒、乒乓、跳舞、游水、鋼琴、小提琴、 ...

呢位小女生sfa係少數囉。。你都識講最後係入匯基(嗯。。。)。。點解唔一早轉走,讀一間全面發展的學校,小朋友的自信心提昇一定好過响sfa
我小朋友轉走後,全個人唔同哂,當然佢係排得前,再轉去更好的學校。但我跟依家讀緊sfa的家長,個個有些少能力的都考插班。。
如果真係咁好,唔會每年20個走啦,走佐20個,仍然在sfa的排名都升唔到上前,就知道係咪仲有機會啦。
同埋講真,sfa升中,升番慱統的津校係不錯成績,因為都係傳統型,死背死背;但好明顯中學先入最勁嗰幾間名校,都未必係最top...因為最勁嗰幾間都已經唔係死背書啦

sloba123456 發表於 21-7-4 21:10
呢位小女生sfa係少數囉。。你都識講最後係入匯基(嗯。。。)。。點解唔一早轉走,讀一間全面發展的學校, ...

咁又唔係喎,可能我識少,我識10有9個至少考頭30.除非跟本配對错誤。中一,二可以keep到用老本。到中三就真係要努力的啦
:-D :-?

csbaik 發表於 21-7-4 23:39
咁又唔係喎,可能我識少,我識10有9個至少考頭30.除非跟本配對错誤。中一,二可以keep到用老本。到中三就 ...

頭30係應該啦,咁都無,就唔得啦。
我嘅top, 係話級 10內
至少兩間勁男校,sfa中學入嗰批都唔係最頂嗰批。
自己見到嘅,親身經驗嘅,小朋友唔駛日讀夜讀,有時間學自己興趣,有時間睇多啲書,有自信心建立,就係我插班後小朋友的改變。

醒目開學勳章 貢獻勳章

sloba123456 發表於 21-7-4 21:10
呢位小女生sfa係少數囉。。你都識講最後係入匯基(嗯。。。)。。點解唔一早轉走,讀一間全面發展的學校, ...
對嗰位女孩,SFA 係 "讀一間全面發展的學校,小朋友的自信心提昇 " 嘅學校囉~  亦因為家長唔想佢有太大壓力,唔想谷佢成績走,隨佢自由發展

其實匯基一d都唔易入.... 你女本身名次前,當然睇唔起啦
恐龍家

sloba123456 發表於 21-7-5 01:19
頭30係應該啦,咁都無,就唔得啦。
我嘅top, 係話級 10內
至少兩間勁男校,sfa中學入嗰批都唔係最頂嗰批。 ...

當然啦,如果日讀夜日都追唔上,而因為左讀書而冇哂的自由時間,咁真係要轉走,冇謂搞到小朋友唔開心。

不過本人認為只要分配好時間,上堂留心,改正改少的,補習適量,一樣可以有自己的課外活動,一樣可以有身心發展。

同埋响sfa只可以讀書,無時間做其他嘢,吃力不討好。

聽說, SFA除了較深, 功課, 考試安排合理, 讀起來實比好多學校輕鬆.

小學就只可以讀書, 幾時得大.

sfa升中,升番慱統的津校係不錯成績,因為都係傳統型,死背死背;但好明顯中學先入最勁嗰幾間名校,都未必係最top...因為最勁嗰幾間都已經唔係死背書啦

慱統的津校先至唔死背.

judy 發表於 21-7-5 10:00
聽說, SFA除了較深, 功課, 考試安排合理, 讀起來實比好多學校輕鬆.

小學就只可以讀書, 幾時得大. ...

同意,識人喺由一線津校插班去SFA,鮮明對比,去到SFA開心好多,多左好多時間自己睇書,功課量少過津校好多但質量有保證,考試前有唔少powerlesson幫小朋友溫書。喺教得深,需要小朋友吸收到先會輕鬆。
疫情期間網課唔係得主科,喺科科都有上,6月初期末考試後就冇日日返學,6月初至今加埋返左四五日。
總體來講,暫時初小,SFA冇坊間傳得咁谷咁恐怖,但確實唔係個個啱讀,適合d 自學能力比較好又肯自覺學習嘅小朋友。

judy 發表於 21-7-5 10:05
慱統的津校先至唔死背.

我又唔覺sfa死背,因為佢地都好多題目係creative thinking 同application.不過重點同生字唔串熟,冇墨水寫到,一定死梗。

跟本唔係sfa ,基本重野框架都要背才可以到。

TONG0720 發表於 21-7-5 11:02
同意,我小朋友喺由一線津校插班去SFA,鮮明對比,去到SFA開心好多,多左好多時間自己睇書,功課量少過津 ...

係架,我返而最意見用I book,自己襟製,就可讀哂的字,唔怕自己讀錯。呀佢自己襟制,默字。用power lesson又可以8下同學點答,又可以上課鬥快答到,因為佢地鐘意玩上堂比賽,門快答。在遊戲中學習,幾開心架。

TONG0720 發表於 21-7-5 11:02
同意,我小朋友喺由一線津校插班去SFA,鮮明對比,去到SFA開心好多,多左好多時間自己睇書,功課量少過津 ...

出佐成績先講啦。。初小唔難呀。到小四或以上。。。到時你就明白。

回覆樓主:

學校既功課同考試都唔係重死背既,當然有D都係要背既,但要識運用更重要,抄寫功課唔多,就係因為炒寫唔多,所以有時小朋友真係唔識做要用腦既功課,咁家長就要get hands dirty去親自教,係呢間學校讀書,最好有心理準備父或母是但一個involve多返D,唔一定要FT mom/dad,involve幾多就要睇小朋友學得快與慢,每個小朋友強弱不同,一科不好,不代表另一科不好,或一科某D topic差d,不代表其他topic都差,所以家長要睇小朋友強弱+性格黎投入時間和資源策略性地幫助佢,不同性格又有不同學習方法,家長都要學習同嘗試,不斷檢視自己點教會比較work。我兩個小朋友SFA,佢地不同類型,活躍不集中型嗰個我都比較頭痛,仍然摸索緊點教,但又唔會覺得佢唔適合呢度既教學方法,反而我會覺得作為父母要諗下點樣調整自己對成績名次既心態,同嘗試搵多啲不同方法去幫助佢地學習,家長自己都要學識flexible呢。

judy 發表於 21-7-5 10:00

小學就只可以讀書, 幾時得大. ...

讀得開心就好囉。。

chingchub 發表於 21-7-5 19:31
學校既功課同考試都唔係重死背既,當然有D都係要背既,但要識運用更重要,抄寫功課唔多,就係因為炒寫唔多 ...

辛苦你啦。呢間最難容忍就係活躍型小朋友啦。

sloba123456 發表於 21-7-5 19:30
出佐成績先講啦。。初小唔難呀。到小四或以上。。。到時你就明白。

出左一次成績喺滿意後離場,但已經冇機會去體驗高年級喺點。

TONG0720 發表於 21-7-5 19:36
出左一次成績喺滿意後離場,但已經冇機會去體驗高年級喺點。

唔需要體會啦。
讀呢間學校,都係為入名校鋪路,插到,又入佐先,有能力走唔係唔走呀。
有一句名言,年年都要考插班,唔考唔知成績好,SFA好多家長心聲

百貨應百客,大魚大肉定咸魚青菜,各有所好,有人辭官歸故里,有人漏夜趕科場,選擇離場又找到更合適的學校就好,唔需要激烈抵毀曾經讀過嘅學校。文字間,估計小朋友曾經好活躍,曾經被嚴懲,曾經自尊心受損,換來家長對學校的極度不滿。

其實好多家長都人望高處架啦!even 屬龍嘅YW、St Paul boy等等都成日考插班,I’m sure SFA並唔係唯一一間學校多學生咁做。再者三私一直唔係龍校亦冇聯繫學校,出去考插班係唔想升中時再考一次姐,其實完全合理喎!

再由頭至尾睇返全個post,有感而發,樓上果位家長可能因為某d原因真係好唔鐘意SFA,但其實好多在校學生都好喜歡呢間學校,只要學生適合,父母又無咩特別其他要求,繼續讀上去又會有咩問題呢?佢地升中成績公開,B1都佔70-80%,作為家長仲會無啦啦投訴嗎?轉校留校總有原因,但係公開踩之前讀過嘅學生我覺得點都係唔正確,就算你小朋友幾叻都好,希望大家都可以互相尊重,如果身教不成,小朋友將來只會跟隨變得囂張跋扈,頂唔順嘅朋友們亦會離佢地而去,對小朋友將來真係好咩?

回覆樓主:

樓上可能遇過些不太開心的事或不太包容的老師吧!都明白不是個個老師都好。不過SFA對比好多學校workload算輕鬆了,起碼少抄寫功課,又唔使個個/隔個禮拜測默,壓力細好多,係啲嘢深啲姐!升中又好。間間都要谷,呢間起碼谷嚟有高B1率,谷得其所。佢教學係傳統,啲嘢得一個答案,是不靈活,不過好多學校都是這樣啦。
‹ 上一主題|下一主題