用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 邊個會有優勢一啲?
樓主: tam_bb
go

邊個會有優勢一啲?   [複製鏈接]

gracelam 發表於 21-6-26 09:55
我會選沙田區

沙田中學band 1及band 2中學有很多選擇,但油尖旺區band 1中學不多,除非只心儀九華或伊中 ...

如果我住沙田,若到時候係band1就抽油尖旺,如果係Band2,抽獎返來沙田抽,你哋覺得好嗎?其實兩間小學程度係咪會有分別?

大大大妹 發表於 21-6-26 10:17
如果我住沙田,若到時候係band1就抽油尖旺,如果係Band2,抽獎返來沙田抽,你哋覺得好嗎?其實兩間小學程 ...

是可以回沙田區抽獎。

樓上75樓分析過,其實2間差不多,住沙田我揀朱小,而且沙田中學同伊中級數有曾記及沙呂,DSE成績好過九華或同級亦有好多選擇。

當然只鍾情男校及名氣就只有九華了。

大大大妹 發表於 21-6-26 09:42
男仔

油尖旺區有兩間B1男校九華/聖芳濟
B2 信義/劉皇發 再落就 潮公/麗澤
升中大抽獎可跟小學校網或住址
如居沙田 可到時據Band再選那區抽

完全明白了!謝謝你們分析!大致已有方向了!萬分感謝

大大大妹 發表於 21-6-26 10:17
如果我住沙田,若到時候係band1就抽油尖旺,如果係Band2,抽獎返來沙田抽,你哋覺得好嗎?其實兩間小學程 ...
若到時候係band1就抽油尖旺,如果係Band2,抽獎返來沙田抽

這個方法.雖然話沙田B1都算夠位.唯人數多,有隨機不確定性:即有可能選中大多數人的相同選擇順序,從而使中頭獎(乙一)機會降低.

同意樓上所講,以DSE成績計算,勁過男校的選擇確有好多,但考慮校舍等因素,卻無幾間有九華的規模(唔好意思,外貌協會,草地球場).回到前面觀點,抽獎名額多,B1確實值得留KL1抽.

至於小學程度,只要非寳校,已經關係不大.(所謂一二綫,有無外來插班的區別而已)

gracelam 發表於 21-6-26 10:28

是可以回沙田區抽獎。

九華2020年成績疫市向上有亮點

2020年 整體5+
曾肇添 42.9%
伊中 41.6%
······
九華 [34.3%] (人均2.4/假設考7科)
SMCC 34.3%
······
可風 32.1%
華英 31.7%
民生 31.5%
沙呂 31.2%
旅港 31%
沙崇 30.6%
油真 30.3%

謝謝你們回覆

一定係私小, 我囡直小, 考級10都入到1A津中, 同區津小級1都入唔到呢間津中。下屆學生都係考級1X都一樣入到。直/私可能程度同英文能力都較強。
‹ 上一主題|下一主題