用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 考埋dse先過加拿大/英國讀 申謮大學一問 ...
樓主: Carakm
go

[加拿大] 考埋dse先過加拿大/英國讀 申謮大學一問 [複製鏈接]

Carakm 發表於 21-6-17 16:40
本人現時中五升中六,已決定考完dse去加拿大/英國讀,想問下有冇同樣是用dse報canada大學的人, 知道predic ...
Predicted score 5**433544,如果剔除通識、中文,係幾多?如果剔除埋英文,又係幾多?

洋蔥頭媽咪 發表於 21-9-30 15:28
Sorry .寫錯,OUAC 係安省
BC 要逐間申請,我仔话官網有 link up 各大院校。
OK,我再search,謝謝你

LeeCC 發表於 21-9-30 16:16
OK,我再search,謝謝你

你小朋友仍是初中可以慢慢睇,提提你孩子將來有意讀 CS or Engineer .中四一定要選修M2。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-9-30 19:30
你小朋友仍是初中可以慢慢睇,提提你孩子將來有意讀 CS or Engineer .中四一定要選修M2。
...

謝謝你

如果讀唔到M2,讀M1合資格嗎?M1的認受性是否無甘高?
因為佢數唔係最top的20%,唔知有入唔入到M2

LeeCC 發表於 21-9-30 21:13
謝謝你

如果讀唔到M2,讀M1合資格嗎?

呢個我唔肯定,因為我仔有修 M2 所以無留意,你最好去心儀學院睇下要求,不過就算無要求我覺得無選修始終比較蝕底。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-9-30 21:42
呢個我唔肯定,因為我仔有修 M2 所以無留意,你最好去心儀學院睇下要求,不過就算無要求我覺得無選修始終 ...
明白,謝謝你

王家爸爸 發表於 21-9-30 15:33
Predicted score 5**433544,如果剔除通識、中文,係幾多?如果剔除埋英文,又係幾多? ...

加拿大報大學基本上唔駛剔除 (英國就可能唔計中文同通識),加國一般升學資訊都提及最低要計算5科 4分成績,Ielts 6-6.5.,當然排名前嘅院校會要求每科5以上機會才大。

樓主 PG 係有少少窄,但據聞收生係會逐個 case 去考慮,亦會睇其他因素及校內成績等等,若真的成績未能達標,有心讀的話,亦可以揀專上院校銜接上大學。
‹ 上一主題|下一主題