用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中華基金中學 / 金文泰中學 / 劉永生中學 / 衛理中學 ...
樓主: SEA40
go

中華基金中學 / 金文泰中學 / 劉永生中學 / 衛理中學   [複製鏈接]

回覆 Poyau 的帖子

Thank you very much, will forward to my colleague.

SLHongkonger 發表於 21-6-18 12:13
認真
明白, 只是見同事為囡囡升中選校一事攪到頭都大, 佢同部門嘅同事又畀錯料(話金文泰係band1), 唉!  睇下有乜野可幫下佢囉!
總之, 先就各位嘅寶貴意見同回覆講聲 "唔該哂"

SEA40 發表於 21-6-18 11:14
最慘就係佢班主任冇講清楚, 唯有保守啲估屬band 1尾啦

東區B1生可按程度選合適本區官津

B1A 張祝珊 BPS(女)
B1A/B 中婦
B1B 港島民生 聖馬可
B1C 筲官 嘉諾撒(女)

王家爸爸    發表於 21-6-25 10:18

同事都關注緊這幾間學校, 但要睇下囡囡第二次呈分試乜野狀況。

B1A/B 中婦
B1B 港島民生 聖馬可
B1C 筲官

假若去報中基並被取錄但turn down the offer, 到自行及大抽獎後(若考唔到又派得唔好)嘅話再去叩番中基, 成功機會率高嗎?

想請問知不知這幾間中學的學生純品D?  小朋友估計Band 1尾想自行選擇其1 .  謝謝意見

金文泰中學 / 劉永生中學 / 衛理中學 / 顯理中學

回覆 CMPL 的帖子

港島東不太熟悉, 只知九龍城同觀塘區

SEA40 發表於 21-6-18 14:52

同事都關注緊這幾間學校, 但要睇下囡囡第二次呈分試乜野狀況。
若有家長有以下的經驗, 請告知"假若去報中基並被取錄但turn down the offer, 到自行及大抽獎後(若考唔到又派得唔好)嘅話再去叩番中基, 成功機會率高嗎?"

SEA40 發表於 21-6-21 10:40
若有家長有以下的經驗, 請告知"假若去報中基並被取錄但turn down the offer, 到自行及大抽獎後( ...

直資取錄仍可等有無官津自行正取
如有自行正取 再決定是否直資抽飛
如無正取 要放棄直資才可大抽獎
大抽獎講運 東區B1女生有CC守尾門
請問抽中邊間(筲官/CC?)會叩中基

乜自行入讀唔係都要等到7月時才知咩?同事話若抽到CC就會叩中基因她囡囡唔太喜歡讀女校。

SEA40 發表於 21-6-21 15:08

乜自行入讀唔係都要等到7月時才知咩?同事話若抽到CC就會叩中基因她囡囡唔太喜歡讀女校 ...

官津自行3月尾會通知正取生
正取生再決定放棄官津/已取錄直資

OIC, thanks

CMPL 發表於 21-6-18 16:05
想請問知不知這幾間中學的學生純品D?  小朋友估計Band 1尾想自行選擇其1 .  謝謝意見

金文泰中學 / 劉永 ...

Band1c 自行未必可以哩幾間,自行要暫兩級,即band1a就去band1C

若有家長有以下的經驗, 請告知"假若去報中基並被取錄但turn down the offer, 到自行及大抽獎後( ...

上年學校講明如果收左而放棄學位係唔會再收,不過事實係咪咁無人知

Tracykalok 發表於 21-6-23 17:12
Band1c 自行未必可以哩幾間,自行要暫兩級,即band1a就去band1C

唔駛咁誇張呀⋯⋯
Band 1A 要去1C?

若果你同事女係成績好好既 好勁既咪有機會囉
但如果係普普通通 比著我係負責既老師 都唔會想收返啦
你當人地間學校係咩呢? 有offer 唔要 抽唔到想要既中學 就想入返黎
輸打贏要
始終人地都大把人報 唔怕收唔到學生

回覆 queenalion308 的帖子

哦? 中基竟然講得咁白, 咁我要提醒一下同事。唔該哂

SLHongkonger 發表於 21-6-23 23:37

若果你同事女係成績好好既 好勁既咪有機會囉
嗯, 清楚。同事囡成績並非全級頭10, 應該只屬頭25或30, 會叫佢認真考盧每個offer, thanks!

SLHongkonger 發表於 21-6-23 23:31
唔駛咁誇張呀⋯⋯
Band 1A 要去1C?
同事囡的補習老師竟叫佢放膽去報Band 1A, 實入喎。  唉! 我見唔少家長對呢啲建議信以為真, 就好似清兵咁一味衝。 其實最終入到邊間中學都有好多因素影響, 要因著小朋友每次呈分試嘅成績, 級排名, 本身小學升中嘅紀錄, 想報的中學對學生有什麼要求......等等。

暫時同事都會報band 1A, 1B 1C嘅直資中學, 攞經驗又可見識一下。

SEA40 發表於 21-6-24 09:59
同事囡的補習老師竟叫佢放膽去報Band 1A, 實入喎。  唉! 我見唔少家長對呢啲建議信以為真, 就好似清兵咁一 ...

我覺得你應該叫你同事 自己了解升中玩法
其實真心唔難理解
只要佢有心去了解
最簡單既係要去睇敎育局個條片
YouTube 就有

唔好人云亦云 唔係話人地一定會fake 佢 而係每個區 每個小朋友都係唔同做法 好多因素
為小朋友 認真少少去了解下吧

回覆 SLHongkonger 的帖子

其實同事都有留意"升中玩法"亦對心儀嗰幾間中學做research。 佢每次問我時, 我都會將知嘅野一一道出, 只係怕資料唔夠update, 所以會於此討論區fact check一下。
‹ 上一主題|下一主題