用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中華基金中學 / 金文泰中學 / 劉永生中學 / 衛理中學 ...
go

中華基金中學 / 金文泰中學 / 劉永生中學 / 衛理中學   [複製鏈接]

有網站評以上的中學屬band 1, 真的嗎?

13    0    0    0

中華基金 直資英中  應該屬band 1C 左右

金文泰 中中 若以是否英中黎決定佢係唔係band 1  咁金文泰 應屬band 2

劉永生 同 衞理 係有開英文班的中中

回覆 SLHongkonger 的帖子

多謝回覆。其實我係代同事問, 因她的囡囡於明年升小六, 要開始考慮揀邊間中學, 她從網站得知這幾間中學被評為band 1, 怕被誤導, 想攪清楚。

SEA40 發表於 21-6-17 17:23

多謝回覆。其實我係代同事問, 因她的囡囡於明年升小六, 要開始考慮揀邊間中學,  ...

佢都可以自己參考一下各校DSE 成績

SEA40 發表於 21-6-17 16:33
我會答:
None of the above
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

SEA40 發表於 21-6-17 16:33

東區部份學校2020年成績供參考

2020年
東區 3322率 | 主科4+
······
聖馬可 77.9% | 59.8%
中基 73.0% | 56.2%
筲官 75.4% | 54.3%
嘉諾撒 76.5% | 47.9%
衞理 [·] | [·] (主科2+ 97.1%)
劉永生 46.4% | [·]
金文泰 43.8% | [·]
顯理 43.3% | [·]
······

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3835104&pid=48689280

hkpapa852 發表於 21-6-17 20:08
我會答:
None of the above
完全有同感, 只是我的囝囝已是中四, 怕我的資料outdated.

SEA40 發表於 21-6-18 09:38
完全有同感, 只是我的囝囝已是中四, 怕我的資料outdated.
以上幾間, 最接近B1水平既係中基, 不過佢表現太浮動
3322率經常在50%-7X%之間跳動
主科4+亦經常在40%-5X%之間跳動
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Poyau 發表於 21-6-17 21:44
東區部份學校2020年成績供參考

2020年
同事的小朋友是北角蘇浙小五學生, 剛考完第一次呈分試, 佢班主任講小朋友屬band 1並只叫佢放膽去考直資中學。 按該小學以往的記錄, 大多數的學生都會升讀 (中華基金中學)。  這是否有所暗示?

回覆 hkpapa852 的帖子

同事想囡囡考以下的直資學校以作 back up。港大同學會書院 / 優才(楊殷有娣)書院 / 協恩中學 / 匯基書院(東九龍) / 福建中學 / 中華基金中學 / 羅氏基金中學

當然她還是想從自行分配學位入讀港島東區的官立 / 資助 band 1學校

SEA40 發表於 21-6-18 09:56
同事的小朋友是北角蘇浙小五學生, 剛考完第一次呈分試, 佢班主任講小朋友屬band 1並只叫佢放膽去考直資中學 ...

中華基金近3年DSE成績較之前佳
中英文進步有助3322率及主科4+
希望保持水準不再於B1C/2A間上落

年份 33222 | 主科4+
2020年 73.0% | 56.2%
2019年 69.3% | 49.4%
2018年 82.1% | 58.2%
-----------------------------------
2017年 56.0% | 41.7%
2016年 64.5% | 45.5%
2015年 62% | 47.1%
2014年 59.7% | 41.0%
2013年 77.0% | 50.4%
2012年 67.0% | 30.1%

Poyau 發表於 21-6-18 10:49
嗯, 難怪呢幾年嘅小六生都多去咗中基啦。睇數據就真係由B2A升上B1C。

SEA40 發表於 21-6-18 10:14
回覆 hkpapa852 的帖子

同事想囡囡考以下的直資學校以作 back up。港大同學會書院 / 優才(楊殷有娣)書院 / ...

請問朋友囡囡成績屬B1幾
想考的直資成績差別幾大

2020年
主科5+ | 主科4+
協恩 49.1% | [·]
港同 35.2% | 68.9%
優才 22.0% | [·]
滙基KE 15.0% | 59.5%
中華基金 [·] | 56.2%
羅氏基金 [·] | 49.8%
福建 [·] | 48.9%

Poyau 發表於 21-6-18 10:49

對, 中華基金成績其實幾好, 如用2012至20年達3322率的平均數是67.84%,叫他跟band2a 中學比可能不太適合 。始終肯公佈主科四4+(和其他科)成績的中學一定見得人的!中基過去也有收2a學生( 但主要我想是1b—1c吧) , 近幾年聯招學位的收生比率可以維持六七成左右,是性價比很高的直資了。

Poyau 發表於 21-6-18 11:06
想考的直資成績差別幾大
最慘就係佢班主任冇講清楚, 唯有保守啲估屬band 1尾啦

Poyau 發表於 21-6-18 11:06
想考的直資成績差別幾大
協恩 / 港同 - 只是同事一直心儀呢間學校, 學費唔貴可負擔, 學生品行又唔差。                     不過佢囡除讀書外就冇其他技能, 競爭力不足, 若可參與面試就當攞經驗啦!
優才 / 羅氏基金 - 返學距離近, 學費又唔貴, 當作back-up

滙基KE - 我建議同事, 覺得她囡囡的成績較接近呢間中學的入學要求。  
              只是所有中一生必須寄宿, 同事就唔太想
中華基金 - 除面試經驗, 若取錄也會考慮入讀但仍想參與自行派位啫
福建 - 意在
面試經驗

金文泰無論係以教學語言定係 DSE 成績,都係 Band 2 無誤。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

其實真係冇一個網站對現時中學嘅ranking評估比較準確?

SEA40 發表於 21-6-18 12:05

其實真係冇一個網站對現時中學嘅ranking評估比較準確? ...

認真

因為大家的準則都唔一樣
各中學公佈的資料亦不一
咁又點會有一個準確的banding 可以計到?

SEA40 發表於 21-6-18 12:05

其實真係冇一個網站對現時中學嘅ranking評估比較準確? ...

參考以下EK分享

《2020文憑試成績及入大學率》
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3835104

《2020年全港B1中學名單 (以2013-2019年DSE成績和入U率評估)》
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3804718
‹ 上一主題|下一主題