用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 34校網 vs 48校網
樓主: Ekika1210
go

34校網 vs 48校網   [複製鏈接]

Ekika1210 發表於 21-6-17 06:25
本身住緊34網 但遲d會搬去觀塘48網 家長對两邊小學都唔熟悉  應該揀邊區好啲?
就算你有兩間屋, 你都必須只選一個校網, 咁基本上交自行表前要定
雖然交完自行表仲可以改, 但如果一早已知/決定要搬, 無謂改嚟改去

而且如果你只得一間屋, 咁其實妳唔會有得搵, 搬咗去觀塘就只能用觀塘抽

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

maggie-tmK 發表於 21-6-19 00:03
謝謝您咁快回覆!
請問知道黃宣係咪真係淺?心入面的疑問係……淺的話,點樣可以做到B1生?靠父母谷嗎?希 ...
點解你認為黃宣淺?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

明白曬 多謝你分析

Ekika1210 發表於 21-6-19 12:13
多謝你分享!!
但感覺34天地網,抽唔中乙一就好易入寶校,近两年甚至連聖十架都要乙一先入到  ...

其實34網女仔乙一揀女校已經無左男仔爭,好抽好多。就算二線學校,新舊獻主會已經好過兩兆以外嘅學校,而且乙一必入。其他基道,牧愛都係唔錯嘅選擇。48你抽唔入兩兆咪仲難揀。

回覆樓主:

何壽南好嗎?

拿拿利 發表於 21-6-19 12:31
回覆 maggie-tmK 的帖子

先唔考慮小學, 如果 35 網唔中要出果欄, 48 網最遠都係油塘至九龍灣, 出左果欄你 ...

我住48網派左平兆,但叩緊黃宣,因為好多學校叩門都係7月2註冊,現在只差10日,所以心急想多瞭解。

認同英文係浸出黎。但請問黃宣其他科程度如何?平兆誇區升B1中學比黃宣多啲,好似成績好啲?而且平兆老師似乎都不錯,做到黃宣的關愛。

咁請問你而家點由觀塘返學?小朋友辛苦嗎?有校車線嗎?

謝謝!謝謝!

maggie-tmK 發表於 21-6-19 20:56
我住48網派左平兆,但叩緊黃宣,因為好多學校叩門都係7月2註冊,現在只差10日,所以心急想多瞭解。

認同 ...

平兆2020年50%升B1較黃宣48%高
跨區較多源於觀塘區B1位不足
九龍城區B1位夠有餘給B2生上移

認同 ...
咁點解派到平兆仲要去叩黃宣呢?
我知一定係未有結果就已去報叩門, 但中咗乙1仲去叩門面試, 總有原因/想法吧?

Ekika1210 發表於 21-6-19 15:44
明白曬 多謝你分析

你黃宣入咗second in ?

回覆 maggie-tmK 的帖子

我唔識人讀平兆, 但佢係 48 網係龍頭的話, 英文應文不淺, 跨區升 B1 又靚仔, 老師又做到黃宣的關愛, 得罪講句為何仲要跨區叩門 ? 黃宣大部份校車往返九龍東, 我們揸車返工返學, 黃宣程度係米淺, 我真係冇同出面 / 同校網的學校比較過, 我仔讀得開心, 校園生活愉快, 同老師打成一片, 銜接英中既準備做得幾好, 我們 OK 了, 當然升中派位真係冇平兆咁多神校啦, 我留在 KL3 中學網既原因, 因為我同老公當年都係在何文田讀書, 太約知道那邊中學既情況, 最後選一間係合適既學校比自己的小朋友, B1 既光環係米主要因素 ?

認同 ...

唔好意思,我好奇你手執平兆offer去叩黃宣有冇比校長問點解仲要叩佢地?

回覆 pennysiubobo 的帖子

要 2nd 才見主任 / 副校 / 校長, 唔知樓主入左 2nd in 未.

拿拿利 發表於 21-6-21 10:55
回覆 pennysiubobo 的帖子

要 2nd 才見主任 / 副校 / 校長, 唔知樓主入左 2nd in 未.  ...

19號講,應該已經收到通知,我跨區都比校長問,利申:我派得唔好⋯

pennysiubobo 發表於 21-6-21 10:57
19號講,應該已經收到通知,我跨區都比校長問,利申:我派得唔好⋯
我當年係見副校, 小一做阿仔既副班, 依家小五教佢宗教, 副校同阿仔係打成一片, 好 FD , 感恩阿仔在黃宣遇到幾位伯樂.

拿拿利 發表於 21-6-21 11:03
我當年係見副校, 小一做阿仔既副班, 依家小五教佢宗教, 副校同阿仔係打成一片, 好 FD , 感恩阿仔 ...

好希望入到,但小朋友見校長都幾緊張(emoji)

Chanyeeson 發表於 21-6-19 21:58
你黃宣入咗second in ?

唔好我叩黃宣
我係問34同48邊度好啲

Ekika1210 發表於 21-6-21 11:07
唔好我叩黃宣
我係問34同48邊度好啲
如果唔怕路程辛苦 34 網, 正等於香港爸爸講, 升中選擇多 D, 48 網升中都幾困擾.
34 網仲有一間合一堂, 都幾受歡迎.

tinkerbellfairy    發表於 21-6-21 11:16

拿拿利 發表於 21-6-21 11:09
如果唔怕路程辛苦 34 網, 正等於香港爸爸講, 升中選擇多 D, 48 網升中都幾困擾.
34 網仲有一間合一堂, 都幾 ...

多謝你回覆
因為今次係大女 來緊仲有細妹跟
所以想諗清楚先

hkpapa852 發表於 21-6-18 23:53
黃宣吧!
起碼日後無論係B1定B2, 九龍城區既B1同B2中學都較充裕和優勝

吾好意思想問搭單問下,如果男仔,九龍城定油尖旺升中網好啲

pennysiubobo 發表於 21-6-21 10:29
唔好意思,我好奇你手執平兆offer去叩黃宣有冇比校長問點解仲要叩佢地?
...

都有問呀:)
‹ 上一主題|下一主題