用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 34校網 vs 48校網
樓主: Ekika1210
go

34校網 vs 48校網   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 21-6-18 23:53
黃宣吧!
起碼日後無論係B1定B2, 九龍城區既B1同B2中學都較充裕和優勝

升中要睇埋Pre-S1,黃宣位在強區 ,會唔會比48區龍頭小學難分到band 1 ,而且黃宣成績無48龍頭咁好 ,所以48網既龍頭可唔可以以抵消到觀塘網升中唔夠band 1位問題?

Ekika1210 發表於 21-6-17 06:25
本身住緊34網 但遲d會搬去觀塘48網 家長對两邊小學都唔熟悉  應該揀邊區好啲?

經歷過升中才知道原來48網小學一點也不失色。首先、強校不少已在本區/自行入港島區中學、本區比較上少九龍城/黃大仙/東區學生走來、係有西貢區的學生出來、不過我見西貢區近年都去東區多。另外、派位雖說band 1 位不足、但大量他及本區出名英中揀、而且龍頭4 所是男/女校分報平均、再加3所英中及東區英中少人揀、全部放哂入去都會有間英中中(band 1 的話)、我見派得所謂差的第十志願也是英中、男仔band 1 有CSK及St joe back up及其怪的是不少本區band 1 寧願放羅陳做乙二/乙三都唔放他區英中、仲有間呂郭、band 2 英中、又被band 1 放到好前。
講band 2 仔, st joe做得好好, 自訂校內課程humanities , 校風又好,以為佢少位,其實自行40收外校生、派位又有大約50個位,男仔來說放佢自行+乙一係幾易入下的、加上東區及西貢區仲有不少band 2 放乙二三甚至更後都入到。
九龍城區band 2 話多就多、但以男仔來說可揀的好選擇不是太多、我覺得觀塘band 2 揀st joe, 東區如顯理、金文泰仲好

OP妮歌 發表於 21-6-27 00:13
如果係女,留34網抽女校博下;如果係仔,34網唔多升中透明的學校,升中同48網三大熱比,可能仲差一截添。

...

明白 多謝你回覆
我有两個女 所以想部署好
依排睇多左資料
發現48網女中都幾好
所以又要再諗清楚啲先

josephbaba 發表於 21-6-27 10:52
經歷過升中才知道原來48網小學一點也不失色。首先、強校不少已在本區/自行入港島區中學、本區比較上少九龍 ...

多謝你回覆
你意思係48網可以升東區中學?

pennysiubobo 發表於 21-6-21 10:29
唔好意思,我好奇你手執平兆offer去叩黃宣有冇比校長問點解仲要叩佢地?
...

我仔當年hold直資叩德兆有俾校長問點解…小朋友點識答…

Ekika1210 發表於 21-7-1 00:33
明白 多謝你回覆
我有两個女 所以想部署好
依排睇多左資料

觀塘區女生升中雖較男生多選擇
九龍城升中較佳 B1女生有九真保底
九真成績較觀塘區女校保險梁式芝佳

女校
KL3 | KL5
MCS | ---
聖家 | 藍田聖保祿
九真 | 聖傑靈