用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑老師有愛心嗎? 對SEN小朋友有支援嗎? ...
go

培僑老師有愛心嗎? 對SEN小朋友有支援嗎? [複製鏈接]

小朋友係亞氏保加,希望讀一條龍學校不用有呈分試壓力,唔知培僑適唔適合,想知道老師有無愛心,對SEN小朋友有無支援,要唔要在外補習追成績等,希望小朋友可以在相對壓力較少的學校學習成長,求指教,謝謝~
   4    0    1    0

回覆 Peace1234 的帖子

幫你push,希望有用家幫到你

xubin2008 發表於 21-6-16 10:39
回覆 Peace1234 的帖子

幫你push,希望有用家幫到你

謝謝您啊(emoji)‍♀️

Peace1234 發表於 21-6-16 10:32
小朋友係亞氏保加,希望讀一條龍學校不用有呈分試壓力,唔知培僑適唔適合,想知道老師有無愛心,對SEN小朋 ...

求指教~

小朋友係亞氏保加,希望讀一條龍學校不用有呈分試壓力,唔知培僑適唔適合,想知道老師有無愛心,對SEN小朋 ...

求指教(emoji)‍♀️

求指教,謝謝~

我覺得培僑學業壓力好少,功課都好少,老師大多數都OK,有無對sen支援就唔清楚。

deco99 發表於 21-6-16 22:18
我覺得培僑學業壓力好少,功課都好少,老師大多數都OK,有無對sen支援就唔清楚。
...

多謝您啊~
我想佢入培僑希望不用考咁多試尤其TSA, 但又好怕支援不足,因為佢有一間津校收佢,支援很好,但少不免谷因為要考試,謝謝您的资訊

push~

如果你已經告知學校小朋友係SEN但都出offer,咁就唔洗担心太多啦,如果學校唔想收SEN就唔出offer啦,right!

twhkleung 發表於 21-6-20 13:58
如果你已經告知學校小朋友係SEN但都出offer,咁就唔洗担心太多啦,如果學校唔想收SEN就唔出offer啦,right! ...

我怕佢d支援唔夠,始終真係有特殊需要,如果無支援,佢會好辛苦,融合唔到,好驚幫囡揀錯學校。。。

請問小朋友是否已有培僑offer?如果有,證明小朋友有能力讀先比 offer你~雖然培僑是一條龍,但學術亦不輕鬆,要成績好一定要外補~但是仍然擔心有無支援,建議打去學校查詢下

infong2011 發表於 21-6-20 14:36
請問小朋友是否已有培僑offer?如果有,證明小朋友有能力讀先比 offer你~雖然培僑是一條龍,但學術亦不輕 ...

謝謝您建議啊(emoji)‍♀️

應該咁講,講支援的量絕對係津校多過直資
但津校的多其實都係嘥氣的,一班人開吓組,一年見十次八次都偷笑,想有咩成效?
啲所謂受特殊教育訓練的老師真係有時間去關顧呢啲學生咩?

Asperger 小朋友,我相信培僑呢啲輕鬆啲,小朋友溝通互動機會多啲嘅學校,佢會返得開心啲

培僑既輕鬆,是因為學生面試時已經根據學術挑選過,學生冇升中壓力,實際上小二考英文都要分兩part考,共考超過兩小時,包括閱讀理解和寫作,聽力等.伊三方面冇得溫,唔使溫咁算唔算輕鬆?如果學生基礎唔好,家長更加難以入手幫忙.

回覆樓主:

過度活躍、讀寫都沒有什麼大的幫助,不是很多老師有應付sen 的專業知識同愛心去關注sen 學生,因學校相關學生數量其實唯數不少。

家長有能力協助佢成績跟得上的話,壓力是相對教津校少。但如跟不上⋯⋯小學及中學的課程真係有分精英班同非精英班,教既野係吾一樣的,筆記同功課也不相同,但考試題目是一樣的,學校不會花資源去拉拔成績不達標的學生,你預遲啲送佢出外國吧。品德請自己教,學校真不是一個教品德的地方。因學校老師、學生及家長間價值觀差異都可能很大。

JadeW 發表於 21-6-20 23:49
過度活躍、讀寫都沒有什麼大的幫助,不是很多老師有應付sen 的專業知識同愛心去關注sen 學生,因學校相關學 ...

我一開始奇怪點解同一間學校,大家睇到既嘢相差咁遠,想深一層,大家都啱,因為大家睇到既是不同年份既嘢.
如果四五年前,培僑入學面試冇咁重視學術.一心讀培僑既家長都是希望冇壓力,愉快學習.同一間學校、同檯吃飯,各自修行,最後真是有叻有唔叻.
可能中學近年有左成績,小學多人考左,現時入學試相當注重學術.而家既教法似乎是要俾學術叻既小朋友更多發揮既空間.

Sing13 發表於 21-6-21 00:40
我一開始奇怪點解同一間學校,大家睇到既嘢相差咁遠,想深一層,大家都啱,因為大家睇到既是不同年份既嘢. ...

一直都係俾叻既學生有更多既發揮空間,從來冇變過!
只係收生既比例,叻既可能多左,冇咁叻既少左咁姐。咁在一般家長中就冇突顯到咁大既問題。
吾叻既吾通又會打開個肚皮俾你知!

回覆 JadeW 的帖子

冒昧問吓你係培僑用家?因為我自己之前亦都比較欣賞PK,都比較好奇呢間學校,希望你唔好介意我咁问

ms_bob 發表於 21-6-20 19:48
應該咁講,講支援的量絕對係津校多過直資
但津校的多其實都係嘥氣的,一班人開吓組,一年見十次八次都偷笑 ...

謝謝您,爸爸都係咁諗,老師有無愛心支唔支援唔係硬件,因為老師會走的,但不用呈分少d考試壓力就一定係~
‹ 上一主題|下一主題