用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國升大學時間表
go

[英國] 英國升大學時間表

新手一問,想幫小朋友計劃明年DSE 萬一失手,有冇相關時間表,例如幾時大學會出conditional offer等等

https://www.ucas.com/ucas/events/find/scheme/undergraduate/type/key-date

sisimama 發表於 21-6-16 09:04
新手一問,想幫小朋友計劃明年DSE 萬一失手,有冇相關時間表,例如幾時大學會出conditional offer等等
...

如你衹當英國大學係後備,我假設你不會申請top那些,因它們可能有另外考試和面試。如大學衹根據predicted grade and personal statement 收生,幾時出offer 要睇你幾時申請和是否達到人家要求。我孩子十一月尾申請,聖誕前已收齊五個offer。international students 應該可在6月尾前申請,或等出了dse成績經 clearing, 當然到時要看那間大學仍有位

sisimama 發表於 21-6-16 09:04
...
想讀邊科?或邊間uni?

回覆樓主:

今個summer決定報邊科,揀定心水大學(5間),開學前寫好personal statement 。揀科同寫 PS最好搵相熟老師幫手。開學後S6會好忙應該冇乜時間搞呢D。
有個帖講DSE學生報UCAS,你可以去睇下。

canterlau 發表於 21-6-16 23:07
想讀邊科?或邊間uni?

想讀建築,邊間未有idea

sisimama 發表於 21-6-17 23:40
想讀建築,邊間未有idea
有好多選擇,慢慢揀間合適

DSE 學生有兩個玩法:
1. 一早已經申請 UCAS,UCAS 系統會提醒你大學最遲幾時出 offer
2. 教育展叩門。因為佣金可觀(你唔洗畀佣金,大學畀返 agent 佣金),各大升學機構都會 DSE 同 JUPAS 放榜當日搞教育展。疫情就唔知會唔會繼續搞,但咁大盤生意,佢想搞就實安排到。咁到時候你只需要戴身份證明同 DSE cert 去就得,啲人會話你聽點做。

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 21-6-18 15:11
DSE 學生有兩個玩法:
1. 一早已經申請 UCAS,UCAS 系統會提醒你大學最遲幾時出 offer
2. 教育展叩門。因為 ...

請問教育展有什麼類型的大學? G5一定不會有?

3b 發表於 21-6-18 15:30

Oxbridge、LSE 嗰啲當然就唔會出現。UCL 好似有,Russell Group 其他成員都會出現。

3b 發表於 21-6-18 15:30

我睇過兩年的教育展,最top個幾間,一定唔會有。比較好的,有:
Durham
Bristol
Bath
Warwick
Leeds
Birmingham
Manchester
Southampton

TTEE1819 發表於 21-6-18 23:09
我睇過兩年的教育展,最top個幾間,一定唔會有。比較好的,有:
Durham
Bristol

慶幸在這post看到有些我想知嘅事先謝謝各位

阿仔係今年DSE生,無意在外國升學,但又怕考得不理想,入吾到心儀學校,就考慮,所以現在有關英國升學的事情都沒有安排,佢話等放榜先去教育展
http://hk.myblog.yahoo.com/

bkfans123 發表於 21-6-19 21:52
慶幸在這post看到有些我想知嘅事先謝謝各位

阿仔係今年DSE生,無意在外國升學,但又怕考得不理 ...

疫情關係,唔知今年有無教育展,你可以睇吓 UCAS Clearing 流程,7月可以報名

大笨鐘 發表於 21-6-19 22:01
疫情關係,唔知今年有無教育展,你可以睇吓 UCAS Clearing 流程,7月可以報名
...
最好睇定先。有晒目標。到時,唔會咁亂。

canterlau 發表於 21-6-19 23:05
最好睇定先。有晒目標。到時,唔會咁亂。

同意

大笨鐘 發表於 21-6-19 22:01
...

謝謝各位告知
已報了21號有個教育展(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
阿仔吾太想去外國,叫佢睇下又吾睇,唯有我自己了解左先啦

bkfans123 發表於 21-6-20 11:49
謝謝各位告知
已報了21號有個教育展(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
阿仔吾太想去外國 ...

依家d細路係甘ga。佢唔想睇,唔想去,逼唔到。做父母,想有兩手準備,好正常。唔緊要,你go ahead搜集資料。想當年,我們都做哂所有功夫,了解哂所有細節,有備無患。

TTEE1819 發表於 21-6-20 13:29
依家d細路係甘ga。佢唔想睇,唔想去,逼唔到。做父母,想有兩手準備,好正常。唔緊要,你go ahead搜集資料 ...

謝謝你嘅認同

bkfans123 發表於 21-6-20 11:49
謝謝各位告知
阿仔吾太想去外國 ...

可以的話,自己做少少功夫,否則去到教育展都唔知問乜。如果孩子已有目標學科,可以去 complete university guide 睇下大學排名,有個 idea, 英國有過百間大學,北面天氣凍D,有些校捨近市中心,方便D,campus U 自成一角。我有朋友孩子話一定唔住好似harry potter 那些古舊宿捨 。以前教育展會安排講座,有時有學生分享,時間啱可以聽下。

poonseelai 發表於 21-6-20 14:44

可以的話,自己做少少功夫,否則去到教育展都唔知問乜。 ...

知道,謝謝你。
其實除左揀學校,仲要知間學校在哪位置?學費?好多考慮因素...
順便請教下....大家prefer那邊的學校,我只知London 的學費較貴