用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Agent 介紹
go

[英國] Agent 介紹 [複製鏈接]

本人兒子今年9月升讀中二,中三希望到英國升學,但是對英國學校一曉不通,希望搵agent代辦,請問有冇好嘅agent介紹?謝謝(emoji)(emoji)
   8    0    0    0

回覆樓主:

貨比三家,有D功課唔慳得。
我會建議AA,做個free test睇下小朋友能力可以報到邊個range嘅學校。仲有Dolphxn,會了解下個小朋友先去俾建議,唔會盲目推介。其他大路agent有Coopers and Cooxxxs,英*色*,大海等等。

同意樓上講揾2間比較下,AA或其他(知定就唔好去乜識)講下自己心目中在意咩類型學校,預算等等,甘自己再篩選下再上黎問下,唔好等啦。

etoile 發表於 21-6-16 11:19
我會建議AA,做個free test睇下小朋友能力可以報到邊個range嘅學校。仲有Dolphx ...

請問AA係邊間?

etoile 發表於 21-6-16 11:19
我會建議AA,做個free test睇下小朋友能力可以報到邊個range嘅學校。仲有Dolphx ...

https://www.brandoncentre.com/upcoming-seminars/

有朋友推介呢間,應該幾top,但係唔知係咪一定要上佢嗰啲班先可以面試

回覆 wonglwy 的帖子

Brandon唔係Agent,係幫學生準備考學校試嘅機構。

wonglwy 發表於 21-6-16 13:21
請問AA係邊間?

Academix Asix

去見下問下D agents,再花啲時間爬下EK舊帖,有問題search下舊帖然後再問呢度嘅家長。

beastiebistro 發表於 21-6-16 14:13

Brandon唔係Agent,係幫學生準備考學校試嘅機構。

佢有提供呢方面嘅服務,不過好似收費(亦唔平),印象中係報好top包括唔用agent嘅學校。

回覆 etoile 的帖子

Brandon同最top嘅public schools有緊密聯繫,但係正業係幫學生準備考試。唔排除佢會幫個別學生跟進申請,不過一定唔係正式Agent,唔會係俾到最全面嘅advice同選擇。
Anyway,我係反對用agent派,根本唔建議人用。

搵幾間同時WhatsApp 或打電話問,問嘢唔洗比錢,冇蝕底
我就搵左5間問,有大agent又有細agent,我最後揀左間細agent,因為我問幾間大agent 都好似唔憂做咁,唔願答或遲幾日先覆

如果搵 agent 我也同意搵多幾間,因為有啲只會叫你報讀課程(emoji)。我有經 agent幫手報學校,也有自己直接報。經 agent 報好處係可以係佢地到考 entrance exam,唔洗另外比錢搵地方考。

beastiebistro 發表於 21-6-16 16:27
回覆 etoile 的帖子

Brandon同最top嘅public schools有緊密聯繫,但係正業係幫學生準備考試。唔排除佢會幫 ...
Me too, anti-agent

6x6=36 發表於 21-6-16 17:50
搵幾間同時WhatsApp 或打電話問,問嘢唔洗比錢,冇蝕底
我就搵左5間問,有大agent又有細agent,我 ...

可否pm small agent ?

sleung2020 發表於 21-6-16 22:24
Me too, anti-agent

因為未去過外國留學,完全唔知有咩學校好,如果自己搵都唔知從咩搵起,只可能話人哋話咩呀學校就自己去報試吓,反正agent唔使錢咪問吓囉

wonglwy 發表於 21-6-16 22:50
因為未去過外國留學,完全唔知有咩學校好,如果自己搵都唔知從咩搵起,只可能話人哋話咩呀學校就自己去報 ...

Bad advice can harm

其實你白紙一張行入間agent度,佢係唔會幫到你嘅。大部分咪執幾間佢收到comission嘅叫你揀嚟報,你都係唔會知嗰啲學校好唔好,係咪適合你小朋友。到時咪A agent話A,B, C, D學校好,B agent就話E, F, G, H學校啱,C agent話應該考慮W, X, Y, 同Z 學校咁囉。
無論你揾唔揾agent,有啲功課都係要家長自己做,例如諗下:
- 想要傳統英式寄宿體驗定係要成績至上
- 全寄宿比例高定無所謂
- 齋校定男女校
- 大校定細校
- 鄉村定城市
- 運動音樂配套
- 將來讀A level定IB
等等。

呢啲諗咗先有得起碼收窄範圍。不過又係嗰句,功課都做完,使鬼揾agent報咩,自己嚟都得啦。

回覆 beastiebistro 的帖子

請問如果想要傳統英式寄宿、不求成績或排名:很高boarding ratio
男女校
音樂運動平均
A level
不論大細校,城市或鄕村,
有什麼選擇?

回覆 212512 的帖子

Rugby SchoolMarlborough College
Uppingham School
Charterhouse
Shrewsbury School
Stowe School
還有其他,不能盡錄。

回覆 beastiebistro 的帖子

謝謝回覆,已收窄了很大的範圍!

回覆 212512 的帖子

希望幫到你,可以隨時PM我討論。
‹ 上一主題|下一主題