用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 會否提早回學校隔離
go

[英國] 會否提早回學校隔離

各位, 想請教會如何選擇:
學校本身要求學生9月1日才需回校報到, 我們亦原本諗住英國會放寬其隔離政策, 所以我們亦訂了9月1日的機票!

近日, 我們收到學校的電郵, 說可讓學生提早10天回學校隔離, 我們現在很1516, 不知應否讓他提早前去, 因如到時英政府放寬隔離政策, 呀囝在那邊真的無所事是, 最怕是每天打機、打機和打機, 又或是全校只得他一人, 或小貓三四隻!  但如不放寬, 到時9 月1日去到, 又怕會很麻煩, 所以想問問各位意見! 先謝謝各位!

Yvonnehoney 發表於 21-6-15 15:00
各位, 想請教會如何選擇:
學校本身要求學生9月1日才需回校報到, 我們亦原本諗住英國會放寬其隔離政策, 所以 ...

我仔學校也是,必須要 8月22日回校隔離,而且9月開始不再提供 online learning, 所以只能照跟。

先跟了再算,反正我們連下星期會點都預計唔到,何況兩個月後。

我哋學校都係早10日返去隔離。

我地學校都系可以提供宿舍比留學生早10日返去隔離,10日食宿包埋接機都系700鎊,我覺得幾好,要隔離就起學校隔離,唔使隔離就當早D返去適應下時差,同D同學聯誼下,好過起香港咪又系無所事事,又甘熱,我仔上年都早左10日返學校,今年轉左新校佢都話求之不得。

回覆 yuyueng 的帖子

英國好似會在 6月尾有新公佈, 唔知到時會否公佈有關隔離問題

過客 發表於 21-6-15 16:26
回覆 yuyueng 的帖子

英國好似會在 6月尾有新公佈, 唔知到時會否公佈有關隔離問題 ...
我估香港應該唔使隔離,不過如果學校提早開,我仔想早D過去。

yuyueng 發表於 21-6-15 17:18
我估香港應該唔使隔離,不過如果學校提早開,我仔想早D過去。
UK都係睇個地方的確診人數之外, 仲要睇接種率, 香港的接種率低, 所以要由AMBER去GREEN唔易。

香港接種低,轉Green唔易,我地學校會提早開比學生入,我會安排早8日左右入,真係唔駛10日就轉下時差,佢可以打下波,佢自己都話無所謂,如果要10日就遲2日先上堂影響唔大. 見到啲機位已經唔多喇,飛機本身都已經少左幾班, 而家買到就買左先.

請教隔離時間點算,如果HK依舊在amber list,需幾時到英國?8月20?21?

kinder17 發表於 21-6-15 17:22
UK都係睇個地方的確診人數之外, 仲要睇接種率, 香港的接種率低, 所以要由AMBER去GREEN唔易。 ...
係喎!醒唔起香港接種疫苗比例低添。的確唔隔離十日都要七日。

whoo99 發表於 21-6-15 18:23
請教隔離時間點算,如果HK依舊在amber list,需幾時到英國?8月20?21?
每間學校開學日子都有D唔同,唔同年級嘅宿生回校日子又差一兩日喎,咪朝數到步就第一日咁計囉。

yuyueng 發表於 21-6-15 20:26
係喎!醒唔起香港接種疫苗比例低添。的確唔隔離十日都要七日。

8、9月咁耐,到時打左2針唔使隔呢!?

sunny.moon 發表於 21-6-15 20:29
8、9月咁耐,到時打左2針唔使隔呢!?
又係喎,而家歐洲都開始行疫苗護照免隔離。

係,HK变green嘅機會感覺好低,希望打佐針會有好點嘅安排

請問 8月 CX 重未有直航香港 -> 曼城, 咁有咩機可以簡?  

eg 法航, 荷航....轉機到英國會唔會影響隔離日子?

過客 發表於 21-6-15 21:56
請問 8月 CX 重未有直航香港 -> 曼城, 咁有咩機可以簡?  

eg 法航, 荷航....轉機到英國會唔會影響隔離日子 ...

CX曼城直航已經出咗,開始有少少滿,共11班直航,28/8, 31/8, 2/9, 4/9, 7/9, 9/9, 11/9, 16/9, 18/9, 23/9, 25/9

回覆 cfs 的帖子

謝謝通知, 但學校要佢地提早回校隔離, 如果想在學校隔離, 就要8月某日回到曼城機場, 學校只在曼城機場接學生, 否則其他日期到曼城一律要自己搵地方隔離.

9月正式開學面授, 不提供 online lesson

過客 發表於 21-6-15 22:26
回覆 cfs 的帖子

謝謝通知, 但學校要佢地提早回校隔離, 如果想在學校隔離, 就要8月某日回到曼城機場, 學校 ...

咁日子岩唔岩丫?你學校都幾嚴格

回覆 cfs 的帖子

學校指定日 CX 沒有開直航,  真頭痛

yuyueng 發表於 21-6-15 20:28
每間學校開學日子都有D唔同,唔同年級嘅宿生回校日子又差一兩日喎,咪朝數到步就第一日咁計囉。 ...

落機那日計day 0, 一路數到day 10的23:59先可出關