用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀緊英小或國際學校嘅小朋友,係咪需要畀錢學返中文? ...
樓主: j927tijs
go

讀緊英小或國際學校嘅小朋友,係咪需要畀錢學返中文?   [複製鏈接]

回覆樓主:

繼續努力,媽媽咁比心機相信唔難跟,加油

daijuju 發表於 21-6-23 15:09
繼續努力,媽媽咁比心機相信唔難跟,加油

多謝你的鼓勵,   加油!

j927tijs 發表於 21-6-23 14:43
你好,囝囝係入咗DPS, 係咪神校我唔夠膽講,只係因為住得近,有鄰居小朋友就讀,覺得校風好,小朋友也非常有禮 ...

DPS係好學校,我女每星期8個詞語係學校教,不過佢連學校教嘅都未掌握得好,每星期功課只有抄寫4個詞語,我自己就多伴讀,希望伴讀可以提升佢對中文字興趣,幫佢認多d字,另外阿女同同學仔之間有時會寫小字條,都係寫下「好朋友」之類,但就推動佢想學寫多d字。

j927tijs 發表於 21-6-14 22:16
仔仔將於9月入讀一間傳統的英文小學,聽講係全英教,好像只有一堂普通話!
其實仔仔的朋友仔大部分都是讀國際 ...

我两個女對中文冇乜問题喎!不過gs我會買本中文版比佢reference,我有叫佢温完英文gs ,再睇返的中文字怎寫,因為我都好驚佢基本中文字都不懂。呢個方法我又覺得work。中文作文就外補。就算讀中小,一樣大把小朋友去補。i
:-D :-?

EudyptulaMinor 發表於 21-6-24 13:05
DPS係好學校,我女每星期8個詞語係學校教,不過佢連學校教嘅都未掌握得好,每星期功課只有抄寫4個詞語,我 ...

你好,不好意思遲了回覆!其實我都發覺學校教的中文字比較簡單和少!可能仔仔讀的幼稚園是happy school吧!其實喺好耐之前買咗一啲中文練習本,但因為兒子對數學有興趣,所以就一直強化數學方便,遺忘了中文!因為經過版友的指導後,下定決心每天陪讀和練寫,朋友和老師也稱讚,真的是出乎意料之外!個人認為,只要每天讓小朋友連寫十到三十分鐘,定能有progress,加油呀媽媽,共勉之!

csbaik 發表於 21-7-2 00:06
我两個女對中文冇乜問题喎!不過gs我會買本中文版比佢reference,我有叫佢温完英文gs ,再睇返的中文字怎寫 ...

你好,感謝留言!不好意思請問gs的意思是什麼?感覺上你跟我的想法大致相同!坦白說,我教兒子中文的時候,要先用英語,然後兒子才能明白中文的意思,對我來說其實沒所謂的,最重要是孩子願意學習!另外,也擔心小朋友的中文程度會比較差!所以也問了一些媽媽朋友他們兒女的進度和意見,但又發覺其實兒子的中文並非我想像中那麼差?!中文對小朋友來說比較難學是一個通病吧!
非常感謝您的提醒,聽你這樣說,我也應該所有書籍也買中英對照的,這樣會方便我教導和小朋友學習,真的是非常好的建議!
你提到你女兒中文沒問題,估計她們也是比較聰敏的,因為就我留意到的,中文的功課真的太多tricky位,也有台灣和中國的寫法,而且真人真事,同一個字,這個老師接受說做得好,但另一老師改功課時,就必定會能些錯處,奇怪的是我問老師,那麼應該哪一個寫法才是正確?!然後老師也答不出來!而我兒子也經常說這是其中一個問題!可能這也是其中一個原因打擊我兒子對中文的學習吧

j927tijs 發表於 21-7-2 00:43
你好,感謝留言!不好意思請問gs的意思是什麼?感覺上你跟我的想法大致相同!坦白說,我教兒子中文的時候,要 ...

gs 即general studies 常識。我以前有本中文標準的書,香港考試局出的,好大本的,你試下考試局你冇得買。基本上gs係英文但要佢明,自小一我已叫呀女串字,gs生字豐富,可打要英文reading 的底。至於睇中文gs主要興趣,因為佢都好驚中文生字唔夠人黎。其實英小的學生真係好容易執筆忘字,好多別字,錯字走出黎,所以我比中文gs立下眼都好。

j927tijs 發表於 21-7-2 00:43
你好,感謝留言!不好意思請問gs的意思是什麼?感覺上你跟我的想法大致相同!坦白說,我教兒子中文的時候,要 ...

我地學校睇標準中文字,所以我叫呀女見到同一個字好似好两種寫法,就要睇考試局本書,費時比人扣分。宜家細女都高中落,所以掉左。中學的中文即頭係撩草,認到字的過到關。呀女功課我唔會check對唔對,只會check有冇做齊。比老師改字錯過,要改正會有印象的,因為當功課,怕有排都未做完。呀媽話錯,再更正,呀女通常唔上心,下次又同樣錯。以上是我教女心得

csbaik 發表於 21-7-2 13:48
我地學校睇標準中文字,所以我叫呀女見到同一個字好似好两種寫法,就要睇考試局本書,費時比人扣分。宜家 ...

你好,首先多謝你嘅熱心指導!真的長知識 仔仔近呢一個月開始每天苦練中文字,暫時使用香港習字表來學習正確的中文,好欣賞兒子願意作出的努力,而非追求必須要做得好的結果,希望能用放手和輕鬆的態度,令他慢慢pick up!你的教女心得我認為非常實際,亦感覺比較人性化,可能你女兒的成功就是因為你這個教導方式,我是非常認同你這套做法的!不過你提到嗰本書,上網暫時未搵到,但不要緊,多加努力在網上找資源,或讓兒子做錯然後從錯誤中學習吧! 再次感謝您的指導!

j927tijs 發表於 21-7-2 14:56
你好,首先多謝你嘅熱心指導!真的長知識  仔仔近呢一個月開始每天苦練中文字,暫時使用香港習字表來 ...

其實我所做的一齊是順其自然,所以不要比自己太大壓力,加油

j927tijs 發表於 21-7-2 00:31
你好,不好意思遲了回覆!其實我都發覺學校教的中文字比較簡單和少!可能仔仔讀的幼稚園是happy school吧! ...

你個小朋友好乖,會真係抄詞語,我女見到抄字就喊啦,我冇額外嘅抄寫作業俾佢,不過都會買d中文練習,有時寫下重組句子,佢會覺得冇咁悶,不過抄寫同一個詞語對認字嚟講應該係效率最高

EudyptulaMinor 發表於 21-7-3 01:39
你個小朋友好乖,會真係抄詞語,我女見到抄字就喊啦,我冇額外嘅抄寫作業俾佢,不過都會買d中文練習,有時 ...

暫時都係盡力而為,希望他能盡量吸收中文,始終擔心如果連基本都唔識就會令佢有挫敗感!重組句子估計是小一才開始教,因為我們幼稚園是這兩星期的中文功課小一預備冊才教重組句子的!其實我都唔係咁識教,只能靠重複抄寫練習來加深印象!

EudyptulaMinor 發表於 21-7-3 01:39
你個小朋友好乖,會真係抄詞語,我女見到抄字就喊啦,我冇額外嘅抄寫作業俾佢,不過都會買d中文練習,有時 ...
精英出版社太多重覆好易悶, 試下新雅的愉快學寫字, 佢一版唔太多字, 又有D認部首咁, 我覺得幾好。

j927tijs 發表於 21-7-3 16:01
暫時都係盡力而為,希望他能盡量吸收中文,始終擔心如果連基本都唔識就會令佢有挫敗感!重組句子估計是小 ...

可以去書局睇下小一中文補充練習的閱讀理解,一篇短文章,跟著答題,看看能否應付。

一般一線小學,上學期測考,老師都會讀卷(讀題目),下學期小朋友就要自己實戰。

除咗測考有2篇閱讀理解,仲有重組句字,標點符號,供詞及不供詞填充,量詞。

現在還趕得及,趁暑假多讀中文課外書。

#我仔7年前小一已考: 依偎/雀躍/沉甸甸/寧靜(供詞及不供詞填充)

暫時都係盡力而為,希望他能盡量吸收中文,始終擔心如果連基本都唔識就會令佢有挫敗感!重組句子估計是小 ...

其實中文句子係由結構組成,有時口up up順口以為就對,咁就未必口,只不過系常人通病。要正確解答重組句子,就要先教句子簡單結構,咁第時升上去,中文才會鞏固

qpalzm 發表於 21-7-3 22:15
精英出版社太多重覆好易悶, 試下新雅的愉快學寫字, 佢一版唔太多字, 又有D認部首咁, 我覺得幾好。 ...

我有買過愉快學寫字,不過咁嘅字數我女都做到喊 ,反而新雅5合1綜合練習佢就做得好開心,可能有埋其他科目,佢覺得冇咁悶掛。

有冇做過26週學前教育系列?我每個星期做1-2個chapter ,每個chapter要寫兩個生字,其他好多係貼紙/填色/連線,對默寫中文效果可能好慢,但佢會有興趣做,都可以認讀唔少字。你個小朋友勤力d可以每日1個chapter,一個月可以做完一本。

我女幼稚園老師同我講阿女重組句子好弱,佢哋重組句子唔係寫字,佢哋只係填數字排次序,老師話要學好句子結構,小學答問題會用句子答、仲有作文都會用到句子,所以呢方面要加強。

Delete
‹ 上一主題|下一主題