用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀緊英小或國際學校嘅小朋友,係咪需要畀錢學返中文? ...
樓主: j927tijs
go

讀緊英小或國際學校嘅小朋友,係咪需要畀錢學返中文?   [複製鏈接]

ar_mak 發表於 21-6-17 22:26
其實綜合各位網友既意見而言,學校本身比到你既野,係貨真價實,冇問題,呢方面既討論應該都足夠。然後就係 ...

是的,也很感動兒子雖然告訴我他不喜歡中文,但也願意每天花30分鐘到一小時學習寫讀中文!因為兒子的意願是他比較喜歡英語,對他來說是比較容易,還有他的朋友圈和大部份興趣都跟外國文化有關,比如他小小年紀已喜歡Rugby和x game 之類.
我相信每個家長也希望小朋友能夠做到最好,或學多一點,興趣班課外活動也編得密密麻麻!但自問我做不到,就我自己來說,想盡量看小朋友的意願,然後再為他鋪路,因為學校已經是比較傳統的教育方式,個人也不想把兒子迫得太緊,怕他討厭學習,弄巧反拙!
所以綜合各位的回覆和意見,我是衷心感激你們提點的,真的令我由無知變得獲益良多!

j927tijs 發表於 21-6-17 21:57
你的回覆非常清晰,如果真的是如你所說DPS的中文底子不會太差的話,那麼我覺得應該先讓兒子試一下,看看進 ...

DPS 嘅Social Studies都係中文教~~~

mcl203 發表於 21-6-17 22:45
DPS 嘅Social Studies都係中文教~~~

明白,感謝你嘅回覆

j927tijs 發表於 21-6-17 22:03
可能大家有點誤會,我從來沒要求小朋友學好中文,只希望能讀寫正常的就可以!
...

作為一個自己小朋友都係係英小下成長嘅學生,係身邊嘅觀察,不少英小下成長嘅學生,問題係出於態度,或者係家庭嘅影響下,從無決心要令科中文一定要合格和做好佢,結果可能會真係跟唔上科中文程度~~~

英小生對於科中文,係取決於佢哋嘅學習態度,認真去面對,問題並非如坊間所講嘅嚴重,最重要係要令佢明白,佢係要認真面對有科叫中文~~~

回覆樓主:

如果你小朋友決定讀local school而中文不太好,建議盡快培養佢對中文嘅興趣,買啲佢有興趣嘅題材嘅中文漫畫,繪本伴讀,累積認字,每天讀下字卡,最好安排補習,升小一前打下底,否則佢上到小學又默書又做中文卷又寫咁多字會好辛苦,到時更對學習咁厭倦,現在開始盡快打好基礎吧,只有基礎好才不辛苦。local school就算是英小中文都唔會淺得去邊。看程度,有些英小的中文會很深也不出奇。

daijuju 發表於 21-6-17 22:54
如果你小朋友決定讀local school而中文不太好,建議盡快培養佢對中文嘅興趣,買啲佢有興趣嘅題材嘅中文漫畫 ...

老父子 ?~~~

mcl203 發表於 21-6-17 22:58
老父子 ?~~~

科學,數學類漫畫都好多啊。十萬個為什麼,大英漫畫百科等等,都好有趣的 查案推理呀都有

daijuju 發表於 21-6-17 22:54
如果你小朋友決定讀local school而中文不太好,建議盡快培養佢對中文嘅興趣,買啲佢有興趣嘅題材嘅中文漫畫 ...

本土英小還要分真英小和漸進式英小,真英小小一開波就好快轉用英文,漸進式係某些科目仍係用中文教,去到高小先轉英文的,所以中文係仍有分別~~~

mcl203 發表於 21-6-17 23:01
本土英小還要分真英小和漸進式英小,真英小小一開波就好快轉用英文,漸進式係某些科目仍係用中文教,去到 ...

哦原來如此
我小朋友讀過兩間都係全英(英數常),不過一間中文都頗深,另一間就相對淺~~~所以唔知有漸進式嘅存在

daijuju 發表於 21-6-17 23:01
科學,數學類漫畫都好多啊。十萬個為什麼,大英漫畫百科等等,都好有趣的  查案推理呀都有
...

老父子無英文版,科學/數學有呀。除非迫佢睇中文,否則可能都係難,始終日子有功,佢哋係唔慣中文書。係自己切身經驗,睇得最多最快係老父子~~~

mcl203 發表於 21-6-17 23:08
老父子無英文版,科學/數學有呀。除非迫佢睇中文,否則可能都係難,始終日子有功,佢哋係唔慣中文書。係自 ...

我小朋友都係偏英,佢有興趣嘅題材都吸引到佢睇中文,因為英文冇買漫畫佢睇,得中文有

回覆樓主:

Deleted

依蓮夢碧 發表於 21-6-18 01:50
我女讀中小 現在P.5
班中有部分同學都英語溝通
家裏全廣東話

你嘅情況唔同,家庭本身無重英輕中。

叫你依家去學日文/韓文/德文,諗下會有咩感受。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

j927tijs 發表於 21-6-17 14:27
如果小朋友都有興趣,真係要畀佢嘗試學下

我停咗, 搞掂啲中文再講。
要睇多啲中文橋樑書。

j927tijs 發表於 21-6-17 22:40
是的,也很感動兒子雖然告訴我他不喜歡中文,但也願意每天花30分鐘到一小時學習寫讀中文!因為兒子的意願是 ...

我會勸你盡早轉國際/走佬...
香港教育就係要迫...  
意願? 邊有人理香港人意願呢...

John_3_16 發表於 21-6-17 14:26
識得人小朋友讀緊,每星期中文默書都令佢頭痛。佢個小朋友正正就係鍾意用英文溝通,自己睇齋字冇圖嘅英文書 ...

唔外補又點搞得掂

小一中文已有unseen dictation, 有啲同學聽唔明普通話, 默唔到。

疫情下, 可能唔係好學到普通話...

如果你朋友係3, 4年班, 係最後機會補底 ... 根基唔好, 讀上去都好似有心無力咁...

j927tijs 發表於 21-6-14 22:16
仔仔將於9月入讀一間傳統的英文小學,聽講係全英教,好像只有一堂普通話!
其實仔仔的朋友仔大部分都是讀國際 ...
如果只要求能讀能寫應該不難。趁細個認多D字睇多D中文書一般都可以跟到。想外判補習要揀啱補習社,專攻練習果D未必啱。其實見到可能弱項外補並無不妥。我識好多IS學生都補中文。

j927tijs 發表於 21-6-14 22:16
仔仔將於9月入讀一間傳統的英文小學,聽講係全英教,好像只有一堂普通話!
其實仔仔的朋友仔大部分都是讀國際 ...

終於知你問乜,你驚英小好似IS咁,咁少中文小朋友將來讀寫也不會?

咁完全唔同,LS的中文科是主科,唔合格分分鐘要留班,中小英小都係個科同一標準,以第一語言教,你跟到就不會「不懂讀寫」,鐘唔鐘意就另一回事。
需唔需要補中文視乎你跟唔跟到,多過你覺得唔夠要外補。

IS不同,中文是「閒科」,你唔鐘意可讀低stream愈學愈淺,成班英文人發夢都係英文的,唔興睇中文書中文電視,好似我地學韓文咁冇興趣冇人逼好少人學得好。

j927tijs 發表於 21-6-16 11:49
首先多謝大家願意花時間回覆,  ,想問轉返中文台意思係咪夜思要停止同佢英文溝通?
其實個人意願一直 ...

其實我諗最主要係我最初問妳既問題: 到底想小朋友行咩路? 一直繼續讀本地學制? 還是最終會轉走去讀國際學校?

如果小朋友係香港土生土長, 但對中文毫無興趣, 明顯原因係家庭問題 - 家庭嚴重地重英輕中 (甚至忽視)

當生活各方面都令小朋友覺得"無需要"去認識中文時, 佢點解要去學? 更加唔好講"有興趣"去學.

知道小朋友中文唔好有無興趣, 但又想佢學好中文, 於是要佢返傳統學制既英小希望籍此改善中文?

坦白講, 呢個想法太不設實際

傳統學制學校對中文既要求, 並唔係妳要求咁"基本"既. 當小朋友無興趣再加上學校相對高既要求, 妳估小朋友真係可以學好中文?

小朋友可以承諾每日去練習, 但唔代表一定有成效; 就算有成效亦唔代表能達到學校要求

當成效達唔到學校既要求, 妳認為結果會係點? 自己又是否能接受呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題