用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Upper Form 青年suit
樓主: issactmaria
go

[英國] Upper Form 青年suit [複製鏈接]

3b 發表於 21-6-17 12:35
我買這支平時著完套西裝後噴

3b 發表於 21-6-17 12:35
我買這支平時著完套西裝後噴

我都係買這支噴衣服/手袋 ,英國買的話又平又好用。

醒目開學勳章

katrinafu 發表於 21-6-17 13:21
我都係買這支噴衣服/手袋 ,英國買的話又平又好用。

買一次有排用
我要搵返你之前介紹的防bed bugs 噴劑, 我睇隔離群組起碼有2個人近來入住酒店被咬

3b 發表於 21-6-17 14:03
買一次有排用  
我要搵返你之前介紹的防bed bugs 噴劑, 我睇隔離群組起碼有2個人近來入住酒店被咬 ...

Dettol 我是舊年在超市訂兩支比女用 ,連埋其他食品和濕紙巾 訂去學校。

我PM比你 !

longlokma 發表於 21-6-17 07:50
原來樓上嗰位係小朋友  唔怪之得

咁要講究就買張宿舍床单都可以研究針線密度/棉產地/真絲.....

其實係講返讀完所見所聞遮...又未到閣下講咁講究...唔通其他人,一人一套 tailor made/brooks brothers我都要跟風咩...

特別想回應一下 "嘥時間金錢去研究衣服鞋襪" 呢句
至少我個人哲理係 "And like it or not, people respond to how you’re dressed.”

當然,人人唔同,just my two cents
我個行業/學科(法律)好睇presentation,所以有咁既研究
投資落去研究穿搭既時間係有原因,絕對唔係 “嘥時間金錢”

題外話,閣下口中既小朋友讀緊/過G5 law

麥精豆奶 發表於 21-6-17 18:12
其實係講返讀完所見所聞遮...又未到閣下講咁講究...唔通其他人,一人一套 tailor made/brooks brothers我 ...

哎呀,好叻呀!讀G5 的Law,好叻好叻,替你父母高興呀,有如此孩子。

麥精豆奶 發表於 21-6-17 18:12
其實係講返讀完所見所聞遮...又未到閣下講咁講究...唔通其他人,一人一套 tailor made/brooks brothers我 ...

叫你小朋友係因為你年纪同心智,你既回覆好明顯就係一個小朋友

首先,樓主auntie係問upper form中學生西装, 唔係問大學生,更加唔係小朋友你自己好proud of既G5 Law學生既行頭。
你讀Law, 答問題時連題目重點都未攪清楚?
仲有,我英文好渣,但都識一句"Don't judge a book by its cover"

longlokma 發表於 21-6-17 20:32
叫你小朋友係因為你年纪同心智,你既回覆好明顯就係一個小朋友  

首先,樓主auntie係問upper form ...

我既答覆真係對應L6同U6英國中學生...只係以讀過uk中學既身份提出建議/分享下遮...至少我讀過個間真係係如我所講咁既現象 (i.e. 4th Form戴勞,U6戴浪琴,LV香水...etc)
我既個人穿戴絕對冇可能如其他同學般奢侈 (一黎負擔唔起,二黎睇左當買左)。

有研究同真係落手買/洗錢有好大分別;難道以過來人身分提出建議有錯嗎?大家似乎將我講既野當左係我既lifestyle,即便唔係...

另外似乎係閣下先提出對衣著有研究係浪費時間,而我 "G5" 既回應只係想說明對衣著有研究唔代表浪費時間,一樣可以入較好既大學而已...

再者,我係完全冇講過衣著可以完全代表個人修養,我只係覺得衣著係修養既一部份。”人著衫,唔係衫著人“ 呢句我特別認同。

更何況閣下侮辱性地話睇完好彩自己個仔唔係我,咁又會唔會過份左呢?

麥精豆奶 發表於 21-6-17 20:45
我既答覆真係對應L6同U6英國中學生...只係以讀過uk中學既身份提出建議/分享下遮...至少我讀過個間真係係如 ...

小朋友,我話好彩你唔係我仔係我冇本事滿足一個好似你咁有要求的孩子,有何侮辱性呢?

你都會慶幸我唔係你父母,難道我又覺得你侮辱緊我?

總是在意別人對你的看法不累嗎?自我價值不是建基在衣飾,你眼見同學的穿戴情況不代表你便要追求/認同/建議別人去跟從,自己可以用獨立思維去衡量的。

我和你的討論到此為止吧,好嗎?

如果你覺得我言詞上令你不舒服,我跟你說聲不好意思吧

longlokma 發表於 21-6-17 21:06
小朋友,我話好彩你唔係我仔係我冇本事滿足一個好似你咁有要求的孩子,有何侮辱性呢?

你都會慶幸我唔係 ...
的確,我份人係比較在意他人睇法,亦係我需要進步既地方,感謝你提醒。
若有任何誤會或你認為不恰當既言論,我亦係度道歉。

麥精豆奶 發表於 21-6-17 21:14
的確,我份人係比較在意他人睇法,亦係我需要進步既地方,感謝你提醒。
若有任何誤會或你認為不恰當既言論 ...

longlokma 發表於 21-6-17 21:06

你都會慶幸我唔係 ...

唔好浪費時間啦繼續傾下我們的孩子好過快啲到下星期日啦

cfs 發表於 21-6-17 22:17
唔好浪費時間啦繼續傾下我們的孩子好過快啲到下星期日啦

你孩子下星期日隔離完啦? 你就好,我嗰個仲有兩個星期, 不過好彩佢又冇嗌悶, 一味食玩瞓

longlokma 發表於 21-6-17 22:21
你孩子下星期日隔離完啦? 你就好,我嗰個仲有兩個星期, 不過好彩佢又冇嗌悶, 一味食玩瞓
...

我只係去到追星的地步咋,哈哈哈哈!外面等我啦

cfs 發表於 21-6-17 22:25
我只係去到追星的地步咋,哈哈哈哈!外面等我啦

唔好意思誤會左,不過時間好快就過,預祝你孩子一路順風返香港。
我冇得追星,因為酒店畀機場巴士驶入車場,職員話我唔會見到佢落車,所以我果日只放低食物用品係酒店臨時接待處便走了。

longlokma 發表於 21-6-17 22:46
唔好意思誤會左,不過時間好快就過,預祝你孩子一路順風返香港。
我冇得追星,因為酒店畀機場 ...

講笑咋我都唔會追星嘅物資我日頭放低酒店就算,佢夜晚到酒店識叫food panda再咁爆落去九月係咪吾使開學

cfs 發表於 21-6-17 22:54
講笑咋我都唔會追星嘅物資我日頭放低酒店就算,佢夜晚到酒店識叫food panda再咁爆落去九 ...

柳暗花明又一村,唔理住了,享受左個暑假先算   

longlokma 發表於 21-6-17 22:57
柳暗花明又一村,唔理住了,享受左個暑假先算

而家去享受咗夢境先夢中再傾

cfs 發表於 21-6-17 22:58
而家去享受咗夢境先夢中再傾

‹ 上一主題|下一主題