用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才 vs 高主教
樓主: littletwinsbb
go

優才 vs 高主教 [複製鏈接]

AgapePa 發表於 21-11-23 23:44
GT 英文課程獨特,不重操卷做文法,比較著重oral, 作文和應用。
Presentation 較強。
...

好多同學到小三仲未學作文,中文英文也是!唔明點樣著重作文和應用,考試卷仲考緊ORT 同phonics 故事書

兩間會揀高主教,升中條路闊d,感覺d畢業生競爭力不錯,讀得好外闖又可以在灣仔網,而高主教中學部成績也逐年升緊,就算留在中學也很好。

MW148 發表於 21-11-23 08:25
小朋友有這二間offer ,原本以優才首選,現上優才的家長課程中,認同只會越聽越吸引,最真實還是聽用家口 ...

以前用美國教科書,用第一語言方式教,俾人話淺。
大約三年前,轉用牛津書,(很多學校都用),普遍家長都覺深左。

AgapePa 發表於 21-11-24 00:01
以前用美國教科書,用第一語言方式教,俾人話淺。
大約三年前,轉用牛津書,(很多學校都用),普遍家長都 ...

其實不是本書深左就代表課程好,佢有GE和GTE, GTE 仲係用緊ORT 同phonics story book! 完全唔著重文法應用,其實真係唔係個個都神童

icebbs 發表於 21-11-24 00:07
其實不是本書深左就代表課程好,佢有GE和GTE, GTE 仲係用緊ORT 同phonics story book! 完全唔著重文法應用 ...

GT 唔操文法,無咩好背,做坊間練習無咩用。一定要英文底子好,閲讀是必然的路,對於唔鐘意睇英文書的學生較難取高分,而家長又難幫手溫考試,因為無咩背。
近年好似開始放棄ORT. 可能覺得太淺。

icebbs 發表於 21-11-23 23:55
好多同學到小三仲未學作文,中文英文也是!唔明點樣著重作文和應用,考試卷仲考緊ORT 同phonics 故事書
...

我記得小三中文科開始學作文,每年教一至兩種文體,先教描寫文、書信,抒情文、議論文…….
英文以presentation 為主,小三要考短文,無咩字數要求。
小五考proof writing.

LEY705 發表於 21-11-18 18:40
新校長好唔好?
聽佢哋個家長talk, 感覺好識sell學校強項,好insightful, 請問用家對於學校是否可以meet 到 ...

仲未請校長,個位是署理校長,其實是副校長。下年先開始招聘新校長。

AgapePa 發表於 21-11-24 00:21
GT 唔操文法,無咩好背,做坊間練習無咩用。一定要英文底子好,閲讀是必然的路,對於唔鐘意睇英文書的學生 ...

英文本身係一科唔需要背既科,考運用多於背,反之,優才英文科好多時都係死記某d故事內容及生字或task, 坊間或其他學校練習係基本文法,句子結構,但竟然唔教,外籍老師做科主任既課程,有好多家長反映過但學校都沒有理會

AgapePa 發表於 21-11-24 00:28
我記得小三中文科開始學作文,每年教一至兩種文體,先教描寫文、書信,抒情文、議論文…….
英文以present ...

小三英文已經要作,at least 80 字,作story

回覆 AgapePa 的帖子

GT use oxford discover series, topics are more related to latest Global need, big question like energy recycle. GT in house material tend to UK curriculum, cover poem, crazy story writing....They are not too focus on grammar. If you looking for a way to learn grammar systematically, present tense, to past.....etc. They are not.

For example, they teach what is the difference between "will" and ïs going to" without learning future tense.
So, they need students heavy reading and strong English sense. This is how foreign kid learn English.

Yes. They use PYP way to teach English. They give up ORT, now move to sherlock holmes series. If kids not like reading English book, can't get high marks.

其實佢培養寫作小一就培養緊,比如戶外學習日寫報告,要寫音樂會欣賞,同埋快樂小兵團。學校唔係重操練的。就比如話英文淺,其實佢係用唔同方式去呈現,但其他學校會學的,學校一樣有教,個餡係一樣的,考試前,都唔知溫咩,我就比小朋友做其他學校的卷,難的一樣係做到。

兩間學校,除了教學方針。我覺得最大不同是校風。高主教比較嚴肅,老師嚴中有愛,但因為一班人數太多,少不免直接用鬧或喝的方法。GT 老師堂數比較寬鬆,好多時花好長時間同小朋友講道理,解釋。不主張鬧或恐嚇。如果小朋友乖巧,高主教是好的選擇。但如果小朋友精靈活潑,GT 相對會令佢學懂更多。

想請問優才既中文,捉筆劃情況嚴重嗎? 會唔會要求跟曬「習字表」先叫岩呢?

elsa007 發表於 21-11-24 10:39

其實佢培養寫作小一就培養緊,比如戶外學習日寫報告,要寫音樂會欣賞,同埋快樂小兵 ...

一位話無教英文文法,靠睇書,一位就話要寫報告,兩者似乎無関連性?可能,統一下口徑會理想啲~~~

回覆 mcl203 的帖子

可能我寫得唔清楚,我講緊用中文寫報告。其實我們唔需要統一什麼口徑,我們唔係做緊口供,只不過想俾其他家長多了解學校。

回覆 BCatB 的帖子

唔啱會捉,我覺得唔係大問題。但嚴格咁捉就未試過。佢會比小朋友適應期,默書時也是。

BCatB 發表於 21-11-24 10:53
想請問優才既中文,捉筆劃情況嚴重嗎? 會唔會要求跟曬「習字表」先叫岩呢?
...

小一、二默書,會捉得緊。小三開始無咁緊張筆劃。

elsa007 發表於 21-11-24 11:16
回覆 mcl203 的帖子

可能我寫得唔清楚,我講緊用中文寫報告。其實我們唔需要統一什麼口徑,我們唔係做緊口 ...

多謝你地!就係想了解更多先上來睇(emoji)

其實無好同唔好之分,只有適唔適合!

剛收到優才offer,本身已經有高主教,應該點樣選擇?

男仔,兩間路程差唔多,活躍,本身想佢入d傳統d既學校教下佢discipline
‹ 上一主題|下一主題