用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才 vs 高主教
go

優才 vs 高主教 [複製鏈接]

小朋友是男仔,性格內歛,如果地點不是問題,大家會點揀?
   10    0    0    0

上年我會答你㨂優才,而家我一定答你㨂高小或其他,我地讀緊優才,近呢年先發覺課程好有問題,由其英文,唔貼地,好多野要家長跟,班NET hea 到爆,中文課程都一般,相對高主教課程會好過優才,我睇過鄰居小朋友既校本工作紙,兩間黎比,高主教勝。

老師方面,優才老師都唔係想像中好,要讀過既先會明!

tigerdad 發表於 21-6-14 19:22
上年我會答你㨂優才,而家我一定答你㨂高小或其他,我地讀緊優才,近呢年先發覺課程好有問題,由其英文,唔 ...

咁,請問幾成上中學部?

優才最近行政方面都有d 亂,副校,老師又走得多。
如果兩間,高主教會好d.

回覆 tigerdad 的帖子

請問你小朋友是高或低年級,你所說的問題是否過去一年才有?我有同事插班入優才,當然推崇備至。

上年我會答你㨂優才,而家我一定答你㨂高小或其他,我地讀緊優才,近呢年先發覺課程好有問題,由其英文,唔 ...

想了解一下,優才英文係咩程度?深同快,所以要家長跟?

嘩好爆喎!

請問可否分享下課程點樣有問題法?

回覆 tigerdad 的帖子

你好,請問小朋友是否仲讀緊優才?多人升中時跳船嗎?
課程有改善嗎?

新校長好唔好?
聽佢哋個家長talk, 感覺好識sell學校強項,好insightful, 請問用家對於學校是否可以meet 到你地小一揀佢時嘅expectation?

LEY705 發表於 21-11-18 18:40
新校長好唔好?
聽佢哋個家長talk, 感覺好識sell學校強項,好insightful, 請問用家對於學校是否可以meet 到 ...

GT係一間好識marketing /sell 自己既一間學校,讀過既就明佢唔係happy school, no pain no gain!

回應翻:讀過就明佢同expect 既唔同

請問優才有幾多學生可以讀IB? 是否由學校決定?

ysls 發表於 21-11-23 00:01

優才2021年IB有12名考生

小朋友有這二間offer ,原本以優才首選,現上優才的家長課程中,認同只會越聽越吸引,最真實還是聽用家口碑………理念和真的實行到係2回事………

英文教深考更深?
是否只有資優才會培育?
主要外補?

icebbs 發表於 21-11-20 23:20
GT係一間好識marketing /sell 自己既一間學校,讀過既就明佢唔係happy school, no pain no gain!

回應翻 ...
我諗無人會以為GT係happy school呀?
佢從來無sell過呢樣, 而且現實中要求都高 (好似中一就建議學生去試考GCSE)

小型辦學團體永遠最蝕底係資源

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 littletwinsbb 的帖子

高主教

小學最終都要考呈分試,就算唔呈分一條龍直升,還有dse終極一戰。邊得嚟咁多happy school

hkpapa852 發表於 21-11-23 09:05
佢從來無sell過呢樣, 而且現實中要求都高 (好似中一就建議學生去試考GC ...

好多舊同學當初都以為係,都有人因了解而分開。

QTmark 發表於 21-6-14 21:45
想了解一下,優才英文係咩程度?深同快,所以要家長跟?

GT 英文課程獨特,不重操卷做文法,比較著重oral, 作文和應用。
Presentation 較強。

ysls 發表於 21-11-23 00:01

能否讀IB,主要睇英文水平。

hkpapa852 發表於 21-11-23 09:05
佢從來無sell過呢樣, 而且現實中要求都高 (好似中一就建議學生去試考GC ...

中二先開始考IGCSE, 每年考一至兩科。讓學生一早識應公開試。大部分人考得幾好。
‹ 上一主題|下一主題