用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈分試與考4級琴需要取捨嗎?
樓主: kelly6688
go

呈分試與考4級琴需要取捨嗎? [複製鏈接]

kelly6688 發表於 21-6-13 17:31
囡 區b1 小學,學校150多人 , 排90-100左右. 不是很穩定. 呈分1不理想. 兩課主科各63分,一主科 73分. 數 ...

當然追成績,唔好話考四級,8級都冇用,依家鋼琴五年級都有一堆演奏级,但係又唔洗停,按進度學慢少少,同琴老師講聲就0k了

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 21-6-14 12:38
坦白講, 令千金呢個排名, 要升上B1難度頗高

小強雖然係區內強校, 但如排名在70以後, 基本上都唔好有期望 ...

囡 區b1 小學,學校150多人 , 排90-100左右. 不是很穩定. 呈分1不理想. 兩課主科各63分,一主科 73分. 數 ...

我覺得你女好慘喎,讀書要谷呈分已經沒趣,另一邊還被逼練8月要考的四級琴試,最緊要係佢都唔想,我係你會同佢傾,不如停琴學畫(找個近的或上門可慳時間)等佢課餘有樣野relax下,反正對升中冇幫助(no offend好多人都唔會寫出來),佢知你明白和支持佢,就會應承比心機讀書。

呢個成績 係唔係應該band 2?
認真 你迫佢入band 1
佢會唔會仲有自信心? 佢讀得開唔開心?

彈琴你都話佢無興趣
點解要迫佢學?

點解你每一件事情都係由你的想法出發左先?
想佢上band 1
想佢學彈琴?
你不如試下由你個女的感受出發左先
係你女的人生 不是你的人生 Ok?

應唔應該停琴,前題系小朋友是否喜歡彈琴,如果佢仲有些少興趣,又想彈琴舒壓的,繼續學是無妨,但考級就押後吧

真心享受彈琴的小朋友,考緊試都會每日盡力擠時間出來摸下個琴,20分鐘都好,彈完心情放鬆曬又繼續努力溫習,唔會覺得練琴時間系負擔

我小朋友有一段長時間厭琴期,成日話要學另一種樂器,唔再學琴,果段日子好痛苦,成日又鬧又氹,小五升小六那年,把心一橫,暫停學琴,轉俾佢學其他。半年後,阿囡話要學番琴,而家學緊兩種學器,雖然都要叫練琴,但力度比以前大減,皆大歡喜。
套用返你情況,考琴4級真係冇咩作用,你囡又討厭學琴,不如let it go la,踏入青春期喇,好多野迫唔到,搞到關係差哂仲大件事啦。另外,提一提,如我阿大中學要學生學一種樂器,但不計鋼琴,可想而知,鋼琴已係幾common了.

建議暫停學琴考級,而且以後由佢自己決定學唔學琴,因為佢已經足夠大,清楚自己想要乜嘢。不要浪費時間在阿女不感興趣和無天份嘅事物上,好像小兒音樂有天份喜歡音樂,小學已有雙演奏級嘅人都唔少,你阿女將來如何去同人係呢行競爭?不如俾佢去學(深造)佢喜歡的畫畫,話唔定會有所成就。

考琴專業八級都未必有用,有國際獎項才算得上加分點。所以如果只有4級,且小朋友不喜歡,我覺得放棄吧。
直資/自行,以我今年過來人家長的心得看,呈分成績才是最重要的。(我女什麽級都沒考過,都有band 1 自行的兩個offer,和band 1直資的offer。)

報B1中學基本上8級琴都唔當係特點,專心考好呈分試最重要。

小強雖然係區內強校, 但如排名在70以後, 基本上都唔好有期望 ...

啲人成日話級頭,全級120人同160人已經唔同,唔同小學又唔同。

如果我地區好啲既小學考30/160! 人地考5/120!咁我面試時,個排名咪唔抵?

主科(73/63/63),如果佢真係考90/150⋯ 而間小學係6成人入B1... 咁佢都有入場卷!!

但73/63/63呢個分數⋯⋯⋯係因為卷深??

請指教

我小朋友學左一年多鋼琴(很低強度,每天不到半小時。。教的人六級水平)
之前考完一個曲考試,之後就停了整整三個月,最近才又肯彈
其他興趣班沒呢種厭煩情緒,可能沒特別要求吧
老師如何做到讓小朋友覺得有趣又唔厭煩重複練習?
請一個本科鋼琴的老師會否更有效讓小朋友有興趣練習?
謝謝指點

bananaGi 發表於 21-6-16 12:34
主科(73/63/63),如果佢真係考90/150⋯ 而間小學係6成人入B1... 咁佢都有入場卷!!

但73/63/63呢個分 ...

油基法據簡介會B1過半
兩兆升中成績更佳 B1有可能達6成

油基法 學校資訊日網頁
https://www.kfps.edu.hk/sc/index6.html

學校資訊日影片直播重溫 7:54
https://www.kfps.edu.hk/sc/video/video1.html

「除歷屆升中成績優異外(最近三年學能測驗第一組別百分比為54%)......」

bananaGi 發表於 21-6-16 12:26

啲人成日話級頭,全級120人同160人已經唔同,唔同小學又唔 ...

自行如計排名分通常用全港次第計分

Azzurro 發表於 21-6-16 14:07
我小朋友學左一年多鋼琴(很低強度,每天不到半小時。。教的人六級水平)
之前考完一個曲考試,之後就停了 ...

正式搵一個音樂系畢業的老師教,受過音樂訓練的老師不單只教點彈,還會教小朋友欣賞音樂,歷史等等

Azzurro    發表於 21-6-17 07:41

見B2校手持4級可能有少少用。但B1校6級已是門檻,因為太多人八級

呈分試係最重要既,而4級琴基本上對升中無用,所以如果真係時間上需要作出取捨,當然係專注喺呈分試。

如果學校有150多人,假設B1比例係40%,咁前60名先係B1。如果排90-100左右,其實需要追30名以上。表面上距離相當遠,但係如果專心係呈分試,其實唔一定追唔到。

仔仔錫錫你 發表於 21-6-13 19:30
簡單d, 你想囡囡有一門手藝教琴但入U 無望? or 入U 做大學生但琴藝只得5級?
又問下囡囡想成績好定琴藝叻 ...
老實講,去到小五,只係得4~5級,好明顯興趣唔大,所以成就唔大。興趣唔大,迫都無用,好難可以將來靠教琴揾食。但係學業就好唔同,即使無進步,佢囡囡其實起碼係B2中上游,點都入到大學。將來努力啲,有啲進步,可能三大都得。
‹ 上一主題|下一主題