用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保祿天主教小學 vs 軒銅
樓主: alicelam881
go

聖保祿天主教小學 vs 軒銅   [複製鏈接]

回覆樓主:

唉…佢話老師話實派到你講嗰啲學校架,跟晒建議填表,不過好幾年前既事,可能呢家完善左啲

catf2 發表於 21-6-18 11:59
佢都是聽老師建議, 點知TSK 都派唔到..考了港大對面間男校

真B1生連聖鄧都派唔到?~~~

hkpapa852 發表於 21-6-18 12:05
如果真係灣仔區B1學生, 只要填晒統一派位可選既B1中學先 (即係包括SJC, RC.....), 無可能一間都入唔到

最 ...

可能皇仁後就tsk之後就b2學校
運氣差嘅入唔到頭2間都唔奇

gigiyyc 發表於 21-6-18 12:46
可能皇仁後就tsk之後就b2學校
運氣差嘅入唔到頭2間都唔奇
其實就係點解我成日話要"盡填"所有可選既B1中學
就算入唔到TSK, 後面放WY, RC, 其實都一定包到底

一早放B2就等於提早投降
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 21-6-18 12:28
真B1生連聖鄧都派唔到?~~~

無記錯的話,上年係爆冷乙一入唔晒(估計因轉制大家都保守咗,反而大熱排後面入到)

Charlotte_mom 發表於 21-6-18 14:14
無記錯的話,上年係爆冷乙一入唔晒(估計因轉制大家都保守咗,反而大熱排後面入到)
...

上年印象中俾料果位,若果係同一位,佢可能係區內B2生~~~

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 21-6-18 14:20
上年印象中俾料果位,若果係同一位,佢可能係區內B2生~~~
Really? 係就放心 (我姨甥黎緊升小6,我妹就爆血管)

回覆 hkpapa852 的帖子

今日得閒D, 等明天出結果前覆下大哥同分享返D資訊比EK.
等軒銅用家同今年升中的軒銅女生平反下先:
1. 今年軒銅係特別多女仔, 有大約4成(正常約3成), 前校長都話未試過咁多女仔的.2. 3次呈分試印象中級頭3中都常見有2女生, 級一都有時係女.
3. 級頭40人[官方B1 定位]大約有17(+/-1) 人係女生 (都符合統計學)

這界男女比例可能真係比較特別(女多), 級頭都常見個幾位女生.
以前得3成女生時, 級30只有10個女仔, 統計上都合理.
升中選校時, 學校都係用EK 個套 e.g. B1 男生[級40內]: QC, SJ, ...., 第4/5先TSK. 唔會追求靚數據.

今年已知派位(我少收風, 知唔多):
1. BPS (自行): 3人 (聽聞好似有第4個, 我無去確認), 全部級十內
2. 熊貓鞋: 1 (印象級 1X)
3. 男拔: 2
4. 有個女生有德望同其他學校OFFER, 不過我唔知佢要左邊間
5. QC (自行): 0 (唔會收, 反正睇死你抽獎一定選佢. 如果係級頭而抽唔中, 印象中以前有個級頭扣門入返)
6. 九真 (自行): 1
7. SSC: 1 (女)

明天抽獎結果開估真係變數大
1. BPS 自行已有3-4收左, 再加另外4個B1女提早上岸, 其他女生可多機會抽中公海位,唔知淨低女生(約10-11人)的會有幾多人中BPS 呢?
2. QC: 估2X 點都中 LOL

學校:
其實都係普通官校, 不過佢可以將想入QC 同BPS的學生GROUP 埋一齊. 想考得前就家長自己多發功, 無家長發功而入H班的, 好似無印象.
不過我自己選軒銅就係想佢
1. 在中上的"男女校" 讀小學, 同男生相處過先中學入女校
2. 有BPS 的聯繫
3. 無BPS, 灣仔區都有真光, 聖保祿中學, St. Francis, 等女校抽
點知佢唔喜歡D女生間的麻煩野, 結果都係要選男女校....我個BPS 夢就被破左......

gabejang    發表於 21-7-6 15:44
Poyau    發表於 21-7-5 22:36

lung4 發表於 21-7-5 22:19

3,4,6,7我唔肯定,但肯定仲有以下
SPC x 1
HTC x 1
MSS x 1
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-7-5 23:41
3,4,6,7我唔肯定,但肯定仲有以下
SPC x 1
HTC x 1
實際上填咩我都唔關心了知佢係真係為學生就夠了

alicelam881 發表於 21-6-13 15:01
女仔,應點揀,如想入bps 是否揀軒銅

請問軒銅是否出咗offer?

回覆 aprilng1979 的帖子

你指軒銅出咗叩門offer未?

Carolina427 發表於 21-7-6 14:34

你指軒銅出咗叩門offer未?

是的

出咗

Carolina427 發表於 21-7-6 16:04

出咗

請問幾時出嘅?

Poyau 發表於 21-6-13 17:19

兩軒女生齊抽BPS灣仔區12個聯繫位
但係睇返兩軒網頁的學生, 男生的比例高得驚人, 女仔自然仲有優勢, 是嗎?

星期六收call

Carolina427 發表於 21-7-6 17:12

星期六收call

請問你係講軒銅定係軒灣收call?

軒銅星期六收call

lung4 發表於 21-7-5 22:19

謝謝分享 請問男女生人數 70+48?
軒銅2021年60%升B1中學較上年佳
皇仁 27人(-1) BPS 6人(+1) (同比)

2021年 (6/7數據)
Band^ 官津本區+他區+直資
B1 聯中 27+6=33 (27.97%)
B1 官津 25+6=31 (26.27%)
B1 直資 7 (5.93%)
---------------------------------------------------
B1 52+12+7=71 (60.17%)
皇仁 27 港華 1 |
MSS 3 坑真 5 SFCC 3 SPSS 5 /
YWGS 3 BPS 6 上智 1 九真 1 |
聖鄧 8 / 筲官 1
直資: DBS 2 SPC 1 | SPCS 1 |
赤提 2 港同 1

B2A-1C 0+0+6=6 (5.08%)
中華基金 4 播道 1 福建 1

B2 8+6+0=14 (11.86%)
何東 7 |
維官 1 / 金文泰 5 聖呂 1

NR 0+1+1=2 (1.69%)
嘉道理 1
直資: 林大輝 1
---------------------------------------------------
名單上 60+19+14=93 (78.81%)
無公布 25 (21.19%)
總數: 118人 (100%)

^ 據hkpapa《全港B1中學名單》

https://www.hrgpscwb.edu.hk/CustomPage/paragraphGroup.aspx?ct=customPage&webPageId=11&pageId=429&cpmId=382

‹ 上一主題|下一主題