用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保祿天主教小學 vs 軒銅
樓主: alicelam881
go

聖保祿天主教小學 vs 軒銅   [複製鏈接]

cafeva 發表於 21-6-14 13:05
Thanks.
似乎係有心咁改既⋯難道收生情况有變
應該未必,要知,近年新校長愈來愈有影響了。

cafeva    發表於 21-6-14 14:58

cafeva 發表於 21-6-14 13:05
Thanks.
似乎係有心咁改既⋯難道收生情况有變

以前係超過 >85% ,宜家係約 ~95%,可以少分別,亦可以係大分別。我估~~~

cafeva    發表於 21-6-14 14:58

mcl203 發表於 21-6-14 13:12
以前係超過 >85% ,宜家係約 ~95%,可以少分別,亦可以係大分別。我估~~~
...
你覺得個幾個講法的最大分別在於邊度?

medicine 發表於 21-6-14 13:15

>85%,可以係85.01%,又可以係100%

~95%,可以係94%,又可以係96%

~ 約,自己修正自己岩睇嘅range ~~~

mcl203 發表於 21-6-14 13:20
>85%,可以係85.01%,又可以係100%

~95%,可以係94%,又可以係96%
都話啦,係全面的理性的分析員

medicine 發表於 21-6-14 13:15

學位分配成績 = 派位組別?

學位分配辦法 - 派位結果 = 派位結果

派位結果, 可以係好過或差過派位組別人數既!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我想講而家嘅女仔一啲都唔差好多都入咗精英班我都想問吓點解呢排女仔咁叻但係咁少可以入Bl
利申小兒本身已在軒銅個女亦即將入pl(小女因為害怕陌生人所以考學校全軍覆沒唯有跟那個入)

rachelerica 發表於 21-6-14 16:34
我想講而家嘅女仔一啲都唔差好多都入咗精英班我都想問吓點解呢排女仔咁叻但係咁少可以入Bl
利申小兒本身已 ...

個人認為,呢個就係灣仔區及中西區女仔得天獨厚的地方,因為照正常家長們會選擇進可攻退可守的學校(總有例外,鍾意死爭難爭),12網有3間女津小(各自有3間band 1直屬中學)+1間私小有聯繫band 1中學(坑真)+2間私小有直屬band 1中學(spcs及rcps),試問,如果有遠見的家長會點選擇?事實上,入到以上6間其中一間,有能力既係可以手執直中位,再考入其他更心儀學校。咁呢一間減下一啲叻女人數,果間又減下,咁剩餘幾多叻女可以俾兩軒分呢?

PTL_L 發表於 21-6-14 16:47
個人認為,呢個就係灣仔區及中西區女仔得天獨厚的地方,因為照正常家長們會選擇進可攻退可守的學校(總有 ...

妳仲未計軒銅隔離全區最強個間女校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實大家都係focus 係家長意願想小朋友點 或用數據去推

有冇諗過如果小朋友讀sppcs 6年
有同學有姐妹有知己
佢係唔會想轉校呢
一班人直上 大家共同進退

hkpapa852 發表於 21-6-14 17:38
妳仲未計軒銅隔離全區最強個間女校
係喎

回覆樓主:

有冇人知 入BPS
軒銅聯繫位幾多B1女仔爭一個
在東區派位 又幾多爭一個
自行又大概幾多個爭一個

讀兩軒女仔 只要在精英班就會揀BPS 反而其他學校B1 生 BPS只係其中一個選擇

回覆樓主:

理論上聖保祿天主教小學直上中學的機率比兩軒升上B1中學大,安全系數高好多。

YANHK01 發表於 21-6-14 20:54
理論上聖保祿天主教小學直上中學的機率比兩軒升上B1中學大,安全系數高好多。
...

八卦一問,聖保祿天主教小學唔係全部直上?一直以為係。

小艾美 發表於 21-6-15 11:55
不是

只係因為每年好TOP的會走, 又有人轉國際或各樣原因, 會走少少人
咁基本上好少人直升唔到, 除非真係評為BAND 3學生.

除了主動唔升的
前年全升
上年幾個升唔到

rachelerica 發表於 21-6-14 16:34
利申小兒本身已 ...

兩軒2020年女生共14人升BPS
等如灣仔統乙14個位(聯繫12 公海2)
公海位少難如男生以大量公海位入QC

Poyau 發表於 21-6-15 12:52
兩軒2020年女生共14人升BPS
等如灣仔統乙14個位(聯繫12 公海2)
公海位少難如男生以大量公海位入QC

坊間係有誤解,甚麼直聯生係統一非常著數,有兩次抽獎機會。無錯嘅,機會係多他校生一次~

但事實,例如,聯小抽唔到聯繫位,係同一組隨機號碼用於聯繫和街位,抽唔到聯繫位,已經證明號碼唔會係靚,一般情況下,街外生已經可以取走街位~

BPS過往係有用自行位收兩軒生的~

callyclm 發表於 21-6-15 12:09
不是

只係因為每年好TOP的會走, 又有人轉國際或各樣原因, 會走少少人

SPPCS已經有數字講咗佢哋係有全港性B3生,灣仔係比全港性水平更高,亦或許表示佢哋有比公佈嘅B3生%更高~~~

小艾美 發表於 21-6-15 11:55

機制係,一般情況,只有本區Band 1 + 2學生先可以享用直屬位~~~

mcl203 發表於 21-6-15 13:04
坊間係有誤解,甚麼直聯生係統一非常著數,有兩次抽獎機會。無錯嘅,機會係多他校生一次~

但事實,例如 ...
但事實,例如,聯小抽唔到聯繫位,係同一組隨機號碼用於聯繫和街位,抽唔到聯繫位,已經證明號碼唔會係靚,一般情況下,街外生已經可以取走街位~

尼個講法似乎唔係啵.留意一下有聯係位的兩仁兩呂等,他們在抽取了聯係位之後都大量占據街位.你不會告訴我,話街外生就沒幾個報名吧?!(沙田衆多topB1校尚有藉口,但林護似乎沒DSE同級對手啦).講回QES,塘官小大家知道個情況,總不會比幾間X天及太協多B1生吧,扣除聯係位之後是否都係不靚的隨機號碼?但見塘官小近幾年都有9個至12個入到QES..點解釋尼?

PS:上年係好幾個同學仔報QES,結果去左其它學校,單計算一間小學而已
‹ 上一主題|下一主題