用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 差不多完成小六派位的你,有咩勸勉給後來的人? ...
樓主: Froggy_joe
go

差不多完成小六派位的你,有咩勸勉給後來的人?   [複製鏈接]

cafeva 發表於 21-6-29 09:24
點解DSE好似中英數都比人話。中文奇深、英文2and lang,數又太淺
唔怪之得,今年DSE科數出深咗

bbc2018 發表於 21-6-29 12:42
好奇,點知今年DSE科數出深左?如何衡量?

medicine 發表於 21-6-29 12:45

比較上年以往,侄仔補習社,當事人今年考,還有DSE討論區

小鹿揀學校 發表於 21-6-29 12:00
其實 西班牙文、日文、旅款, 呢3X 真係夠資格報 牙醫的
侄仔終決定修phy chem  bio M2, 我只有祝福佢

bbc2018 發表於 21-6-29 12:54
比較上年以往,侄仔補習社,當事人今年考,還有DSE討論區
自己經驗,當年考完,個個都話深啦(因爲出聲個啲,都係~~,唔通識做而好意思話唔難咩?放榜個陣明眼人咪知當日邊個係安慰大家咯).

medicine 發表於 21-6-29 12:45

高中版一考完數,個個叫難。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-6-29 13:24
高中版一考完數,個個叫難。
同上.
因爲出得聲,都係考得麻麻.(感覺)考得好,但會高調話唔難嗎?如果話唔難,成績出黎麻麻咪好~~

medicine 發表於 21-6-29 13:42
同上.
因爲出得聲,都係考得麻麻.(感覺)考得好,但會高調話唔難嗎?如果話唔難,成績出黎麻麻咪好~~
...

遲D可以睇返個cut off score就知係咪難咗

gracelam 發表於 21-6-29 13:47
遲D可以睇返個cut off score就知係咪難咗
尼個係岩.所以咪有先前的好奇.

bbc2018 發表於 21-6-29 12:42
份卷再難都無用,人地係認為成個語程內容唔夠深
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小鹿揀學校 發表於 21-6-29 11:29
3X選  日文、旅款、chem, 輕輕鬆鬆入醫學院
英國大學都只係睇3/4科AL成績就知收咩人,香港既大學唔識的話,其實係佢地無相人既能耐
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小鹿揀學校 發表於 21-6-29 12:16
再取巧d , chem都唔洗讀, 去讀 綜合科學
印象中 綜合科學 可以取代 chem 去報醫

遲D好似會cut綜合科學、組合科學喎~

bbforever 發表於 21-6-30 22:00
遲D好似會cut綜合科學、組合科學喎~

係呀!cut咗,今年中三學生已經冇得揀

Tks
留名學野

回覆 Froggy_joe 的帖子

真心請教, 如果小朋友英文好好亦流利到鬼仔咁, 但中文真係唔得 (仍然努力追緊既), 有咩直資會有機呢? 當然都有考慮讀國際學校

crystalupala 發表於 21-7-7 19:24

真心請教, 如果小朋友英文好好亦流利到鬼仔咁, 但中文真係唔得 (仍然努力追緊既), ...
中文點唔得先?如果你預計到佢DSE一定唔掂,搵啲有IB的直資讀會好啲
但你要入到如男拔、co-ed呢啲直資,中文都不能差,然後成績有一定水平先再俾你揀IB
或者可以考慮下崇真,佢哋都有IB,對中文要求相對低啲

crystalupala 發表於 21-7-7 19:24

真心請教, 如果小朋友英文好好亦流利到鬼仔咁, 但中文真係唔得 (仍然努力追緊既), ...
中文真係唔得

點唔得法? 例如測考有冇70分或以上先?

你諗清楚有幾大機會留係香港讀升大學, 如果極大機會, 點都要攪好中文

真係攪唔好, 要諗下早D轉去國際學校, 考IB/AL 再經NJ考番入本地大學

中文如果小學已跟唔上, 日後想係DSE攞3近乎無可能

hkpapa852 發表於 21-7-8 12:58
中文真係唔得

點唔得法? 例如測考有冇70分或以上先?

真係剛合格,所以拖低晒排名,其他科係無問題。本來有直屬中學冇咁擔心,但拖低排名就直屬都好margin. 所以係有諗轉國際學校

crystalupala 發表於 21-7-8 13:14
真係剛合格,所以拖低晒排名,其他科係無問題。本來有直屬中學冇咁擔心,但拖低排名就直屬都好margin. 所 ...
先研究下問題係邊
仲有, 我估應該未開始作長文, 要睇下作長文有冇問題

如果問答卷同作文都有問題, 咁其實幾麻煩

一定要攪清楚自己個banding
‹ 上一主題|下一主題