用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求高人指点?点解二線小学,全级130人, ...
go

求高人指点?点解二線小学,全级130人,  

每科主科也有93分至96分,全级8至10名之內,3次呈分加埋卻也是只得Band 1C?何解?

是否因為卷淺?

3次呈分主科也有9字頭,禁高分也是Band1C??何解?

禁要達Band1B,级頭究竟是多少?

DATE456 發表於 21-6-12 17:57
每科主科也有93分至96分,全级8至10名之內,3次呈分加埋卻也是只得Band 1C?何解?

是否因為卷淺?

其實所謂既b1a b1b b1c 都係坊間自己定義,方便自己比較,係教育局黎講只有b1 b2 b3

是否因為卷淺?

咁點解每間學校b1比例都唔同呢?原因係大家經六年小學後,啲學生程度上既分別。

教育局會參照中一分班試成績,決定各小學可拎到幾多個b1 b2 b3位。

如果啲師兄師姐係中一分班試考得好,未來既師弟妹有福了。反之亦然。

極端例子,如果以前既師兄師姐考得唔好,之後既師弟妹可以連一個b1位都無

Arabellahk    發表於 21-6-19 10:58

醒目開學勳章 王國長老

晴晴小B 發表於 21-6-12 18:40

咁點解每間學校b1比例都唔同呢?原因係大家經六年小學後, ...

對,全港小六畢業生一齊考pre s1,按分數將學生排序
強校畢業生排晒在前面,直接令師弟妹band one %大大提升。而某校學生戰鬥力弱,只能為十個八個個師弟妹爭取到band one,咁考8-10自然已經係band one邊緣人了

Arabellahk    發表於 21-6-19 10:58

醒目開學勳章 王國長老

呈分試分數,係無意義的,重要的是排名。
假設份卷超難,66分已是全級第一,50分是全級20。但只要師兄考pre s1考得好,師弟妹多入到band one,50分都有機會係band one

是否因為卷淺?

請問呈分排全級第幾前屬B1生

回覆樓主:

級頭是B1A/B/C 級幾B1B
還看前兩屆雙數年畢業生PS1成績
因應疫情2020年屬例外唔計

如果有Band1C大抽獎咪著數囉,隨時抽倒Band1A, 應該高興吧!

是否因為卷淺?

現階段b1abc 機會均等,另一方面如1C定位源自自行1A 或 1B 落空的話,更不需太懷疑小學教育程度,再且官津因社會狀況有回春跡象,捉摸不到風向的,

rsx 發表於 21-6-13 00:17
如果有Band1C大抽獎咪著數囉,隨時抽倒Band1A, 應該高興吧!

程度淺小學B1C生入到B1A中學未必係好事。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

是否因為卷淺?

如果卷淺,分分鐘級頭會係科科99-100分。
要考級頭,就要加倍小心做卷,0.5分已經差好幾個排名了。

晴晴小B 發表於 21-6-12 18:40

咁點解每間學校b1比例都唔同呢?原因係大家經六年小學後, ...

禁請問自一和自二有分別嗎?
是否自二收左自己,自一便收不到自己?
自一跟自二排名去自行又有分别嗎?
如果自二收左?是否没有统一杋会?

DATE456 發表於 21-6-13 11:30
禁請問自一和自二有分別嗎?
是否自二收左自己,自一便收不到自己?
自一跟自二排名去自行又有分别嗎?

其實有好多種可能出現既情況,簡單來說:
自一收左,(唔理自二收唔收)入自一。
自一唔收,而自二收,就入自二。
自一自二都唔收,就去統一派位。

gracelam 發表於 21-6-13 08:53
程度淺小學B1C生入到B1A中學未必係好事。

咁又係

Poyau 發表於 21-6-12 23:59
請問呈分排全級第幾前屬B1生

如果級十之內都只係1C,都已經證明左學校的RO唔高!遊戲規則冇計!

是否因為卷淺?

全級8-10之內都係b1c,該校應該唔係2線吧,2線起碼有30%band1,該校可能345線。

是否因為卷淺?
完全明白你感受,學校卷淺係其中一個原因,ranking 低亦係原因,但你對比我好彩

是否因為卷淺?

全級人數?學校過往升band1%?

是否因為卷淺?

現實中,小學係無本事話你知到底係B1A/B/C。

不過如果係手接近B2個d,通常就當B1C係合理既。

8-10名到底係B1A/B/C其實唔係咁重要,學校有幾多個B1學生多重要。

如果佢話得15個,咁8-10名都要小心;如果得20個,話8-10名係B1C雖然有D保守,但亦可能係現實(如果一級130人得20個B1學生,擺明係弱校,咁全部B1都只得1C水平亦正常不過)。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-6-13 20:13
現實中,小學係無本事話你知到底係B1A/B/C。

不過如果係手接近B2個d,通常就當B1C係合理既。

好難想像一級收到130人而只得廿人是b1,你咁耐經驗有冇同類例子。