用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求高人指点?点解二線小学,全级130人, ...
樓主: DATE456
go

求高人指点?点解二線小学,全级130人,   [複製鏈接]

Dylanli2017 發表於 21-6-20 15:59
回覆 晴晴小B 的帖子

https://www.twcps.edu.hk/news/%E5%8D%87%E4%B8%AD%E6%B4%BE%E4%BD%8D荃天校網顯示 ...

你見間學校升中數據無breakdown就知派得好唔好啦。

統一派位抽中一個半個有幾難。

我識人統一派位甲部抽中喇沙書院,全香港得兩個位都中。

Dylanli2017 發表於 21-6-20 16:07
回覆 晴晴小B 的帖子

就算唔是級一,都要前三先收。我見林護呢幾年,荃灣大部分小學,固定都會收1個人。而 ...

呢兩年林護陳加恩校長退休,鄭校長可能改變收生政策我就唔清楚了。

但陳校長時代唔係級一就一定收。

PingWu_FB 發表於 21-6-20 15:04
回覆 hkpapa852 的帖子

😁請教您
唔駛咁擔心住
如果平均分已經係94以上, 其實已唔錯

當然數學比最高個位低咗6分感覺得差D, 但都要睇埋以下幾樣嘢:

1. 數學比令朗高分有幾多人?
2. 94分或以上係令朗學校嚟講, 有幾多人攞到?
3. 數學好過令朗, 但其它科只比令朗分數低少少既, 又有幾多人?

其實除咗問題(2), 另外兩題應該好難搵到答案

其實94分係屬於高分一類 (除非令郎小學份卷淺, 有一半人或更多有9字頭), 失手極其實係數學科排名應只係20名內.
呈分都係計晒6科, 不過係調整完再計累計分數. 尤其係令朗本身既分數其實唔係差太多, 咁只要其它科都係高分, 其實最終呈分排名同校內排名相差不會太大 (當然如果期望係頭去考學校, 就會有D失望)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-6-20 16:16
唔駛咁擔心住
如果平均分已經係94以上, 其實已唔錯

數學95以上全級應該有十幾個
全級15x人
對手總分低過阿仔所有卷9字頭只有阿仔一個
共有7份卷
佢四主科總分係第一
第二數是96但第三數係三個100分其中之一
不過中英兩科應該追返幾分
我覺得呢位呈分排名係最大競爭對手

視音加上應該同第二分數拉開更大
就係期望仲係級頭先緊張

gracelam 發表於 21-6-20 15:15

睇對手分數
對手有一個落馬上咗一只黑馬
睇前面幾個咬得好緊

PingWu_FB 發表於 21-6-20 18:51
數學95以上全級應該有十幾個
全級15x人
對手總分低過阿仔所有科9字頭只有阿仔一個
十幾人唔算多了
全級15X人, 令郎成績估計應可在10名內

當然如果要考部份學校, 呢個名次都窄窄地

SPCC, DBS, QC, LSC: 機會極低
SPC, St Joe, KC, 九華, YWC: 有機會

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-6-20 20:03
十幾人唔算多了

很客觀的分析

hkpapa852 發表於 21-6-20 20:03
十幾人唔算多了

😓😓😓一科數可以拉低八九位由級一到十
級二數/常多仔2分共4分
中英仔多佢共7分
四主科阿仔多3分
視藝音樂各多十數分
呢兩科仔多咗差不多30分
級三數多仔6分
常少仔4分
中英少阿仔各2分
主科阿仔多4分
視藝音樂各少阿仔7分/15分
呢兩科少阿仔22分
我以為仔只係級前三是對手

學校卷唔算淺
86以上是A
全A學生唔超過20個

中英作文卷9字頭全級不過10人
仔全部都係94
我一直以為呢兩份好緊要
花大把時間練習中文寫作
因為佢英文超班
基本唔使操

但一科數可以跌咁多名次
SPC唔使諗

PingWu_FB 發表於 21-6-20 20:24
😓😓😓一科數可以拉低八九位由級一到十
級二數/常多仔2分共4分
中英仔多佢共7分
如果係地區一線一級有150人既小學, SPC應該都會收級10內既學生, 只係未必有船

hkpapa852 發表於 21-6-20 20:32
如果係地區一線一級有150人既小學, SPC應該都會收級10內既學生, 只係未必有船 ...
唔係一線
佢中英文唔可以拉近距離咩?

數學平均分一定最高

英文最低

佢英文高級二2分
多級三3分(我覺得可能呈分排一嘅)

視藝音樂高唔少喎

小學數學考試對我仔呢D小朋友真係唔友善

回覆 PingWu_FB 的帖子

你呢d多2分少2分真是睇到我暈暈地,中英數占比是9,常識6,音樂2,視藝3。你按比例乘翻,應該會容d比較。好彩我仔科科都多過其他人好多分,否則計到暈。

Dylanli2017 發表於 21-6-20 20:46

你呢d多2分少2分真是睇到我暈暈地,中英數占比是9,常識6,音樂2,視藝3。你按比例 ...
我仔學校前三咬得女緊另兩個係女仔
但我仔六歲開始學琴和畫畫
所以呢2科都多兩位女仔唔少

晴晴小B 發表於 21-6-20 16:10
你見間學校升中數據無breakdown就知派得好唔好啦。

統一派位抽中一個半個有幾難。

荃天以升英中%估算升B1±3成

獲派全英語授課中學
2020年 36%
2019年 約40%

https://www.twcps.edu.hk/news/升中派位

回覆 hkpapa852 的帖子

唔該您幫手再望下係咪只係級十左右

數學平均分最高
最多A同埋冇一個唔合格
中英文A差不多
但英文唔合格多中文十個左右
推斷英文平均分最低

rsx 發表於 21-6-20 20:17
很客觀的分析
戥阿仔唔開心😫級一變十內

Dylanli2017 發表於 21-6-20 20:46

你呢d多2分少2分真是睇到我暈暈地,中英數占比是9,常識6,音樂2,視藝3。你按比例 ...

恭喜令郎科科級一唔使好似我仔咁左計右計

按你比既分數,然後999632咁計,你仔既平均分是最高,應該是級一? 你大可問老師,老師7月派成績表時一定會話你知你仔級名次。

Dylanli2017 發表於 21-6-20 21:16

按你比既分數,然後999632咁計,你仔既平均分是最高,應該是級一? 你大可問老師, ...
級已經私下話我知係一但呈分唔一樣

‹ 上一主題|下一主題