用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 收到EFS電郵
go

[中學] 收到EFS電郵

剛收到EFS電郵話有機會愉景灣英基有可能有位?即係咪就嚟有interview ?大家覺得愉景灣英基如何?我1st priority 是KGV

係ESF

archie1728    發表於 21-6-12 18:29

CHCSYeung 發表於 21-6-12 14:20
剛收到EFS電郵話有機會愉景灣英基有可能有位?即係咪就嚟有interview ?大家覺得愉景灣英基如何?我1st prio ...

你小朋友申請21/22嘅Yr幾?之前有會員分享昨天去KGV Y8嘅assessment。

KGV Admission Assessment (Urgent) https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3855940

Year 10

CHCSYeung 發表於 21-6-12 14:20
剛收到EFS電郵話有機會愉景灣英基有可能有位?即係咪就嚟有interview ?大家覺得愉景灣英基如何?我1st prio ...

我都好想知道愉景灣esf如何。 想同小朋友insert Year 2.

RE: 收到ESF電郵

今日收到通知愉景灣ESF做assessment test! 我申請Year 10, 但它邀請Year 11! 大家有冇這經驗呀?

CHCSYeung 發表於 21-6-16 14:50
今日收到通知愉景灣ESF做assessment test! 我申請Year 10, 但它邀請Year 11! 大家有冇這經驗呀? ...

是否超大B,因為ESF cutoff係一月。
不過Y11去咪一去到即要考IGCSE?

大B,12月出世!所以嚇死!Year 10都未讀,點讀Year 11!

CHCSYeung 發表於 21-6-16 15:20
大B,12月出世!所以嚇死!Year 10都未讀,點讀Year 11!

DC 行MYP, Y11不用考IGCSE, 無需擔心。依家讀緊iS or local school 幾年班? 如果讀緊本地中三的話,新學年接DC的Y11(=中四)就啱。

Local school F2! DC 唔考IGCSE, 咁公開試考IB? 請大家指教,因我唔熟呀🙏🙏

CHCSYeung 發表於 21-6-16 19:41
Local school F2! DC 唔考IGCSE, 咁公開試考IB? 請大家指教,因我唔熟呀🙏🙏 ...

DC Y1-6 IBPYP, Y7-11 IBMYP, Y12-13 IBDP; 只在Y13考DP公開試。
ESF 系統基本上收生按出生年份,12月尾是cut off, 如果仍只讀F2, 可試吓跟學校傾,係咪可以插番讀Y10, 當然仲要睇有冇學位。

CHCSYeung 發表於 21-6-16 19:41
Local school F2! DC 唔考IGCSE, 咁公開試考IB? 請大家指教,因我唔熟呀🙏🙏 ...

F2等於IS Y9, 正常係升Y10, 但你仔12月出世,如果在英國或其他IS,因為cutoff 是9月就冇問題,但ESF係特別啲在1月cut off的,所以按年齡你仔在ESF係已經升Y11, 你可以同學校解釋下或者佢都也會接受佢讀Y10?都係睇有冇位和佢哋想唔想收你。

謝謝大家意見!學校都有問為何遲咗一年,我解釋了做大B情況。原來早年做大B決定對日後讀書咁大影響!正同學校商量中可否讀Year 10?
BTW, 大家有冇諗讀完Year 11後到外國升學呀?IBMYP 唔知會否認可?

回覆 CHCSYeung 的帖子

其實有啲IS學校9月係 cutoff, 有啲 12月 cutoff, LS 就更加flexible. 如果已經讀咗小學幾年, 以後如果要跟新學校 cutoff date, 反而有點不合理...

netbuy812 發表於 21-6-17 19:52

其實有啲IS學校9月係 cutoff, 有啲 12月 cutoff, LS 就更加flexible. 如果已經讀咗 ...

不嬲係咁,所以有些LS的9-12月細B轉去9月cutoff 的IS其實會「留一年班」的, 反而到中學會flexible d (不過都少),我朋友8月出世,去了UK top boarding school讀Y9, 佢話全級佢最細。

CHCSYeung 發表於 21-6-17 19:41
謝謝大家意見!學校都有問為何遲咗一年,我解釋了做大B情況。原來早年做大B決定對日後讀書咁大影響!正同學 ...

認識有學生讀完MYP Y11之後去英國讀Y12, 無問題。

我小朋友就正正係LS 細B
宜家仲係P3 升 P4
但八月一轉校 就變左Y6
我仔11月 其實都怕佢得唔得....

iluvpug 發表於 21-6-18 08:50
我小朋友就正正係LS 細B
宜家仲係P3 升 P4
但八月一轉校 就變左Y6

IS好flexible, 科科都有人快有人慢,小朋友喜歡番學就catch up 到

我二女係完成本地小六, 入另一間ESF Yr9, skip左yr8。申請時, 學校有問我想考yr 8 or 9, 我女比較成熟, 成績可以追下, 最重要係佢想入yr 9, 有心去追。考Yr. 9 卷。半年後係十分適應了。小學成績只有英文, 數學比較見得人。
~easybring~