用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如冇選擇,聖三一值得考慮嗎?
go

如冇選擇,聖三一值得考慮嗎? [複製鏈接]

想請教吓大家小朋友屬中等成績喜歡英文,個人將來都希望選擇英中俾小朋友。現在在屯門津小讀小一,現有聖三一小二offer,亦有考其他值姐或者私校插班但未有offer,如學費/搬屋不是問題,大家會點選擇?會考慮聖三一嗎?希望用家或者大家可以俾啲意見。謝謝。(emoji)

0    0    1    0

1024yyl 發表於 21-6-12 14:15
想請教吓大家小朋友屬中等成績喜歡英文,個人將來都希望選擇英中俾小朋友。現在在屯門津小讀小一,現有聖三 ...

請問是屯門那間津小
聖三一堂2020年約4成升B1/B2A-1C
升中屬九龍城(KL3)較屯門(NT3)佳

聖三一堂小學 2020年小六升中分佈
https://www.edu-kingdom.com/data/attachment/forum/202007/28/115111gve88ossapjg444o.jpeg

Poyau 發表於 21-6-12 14:58
請問是屯門那間津小

Xxxxxx

Poyau 發表於 21-6-12 14:58
請問是屯門那間津小

因為完全唔熟嗰個區同嗰個校網,想問吓如果屬於聖三一校網一線/二線英中有咩好選擇?

1024yyl 發表於 21-6-12 15:16
道教湖x青x

現就讀津小2020年24%升B1/近B1
其中只有跨區B1及直資各1人
聖三一堂升中成績及校網相對較佳

現就讀屯門津小
2020年
Band^ 官津本區+他區+直資
B1 21+1+0=22 (20.37%)
聖言 1% → 1 (0.93%) |
李兆忠 4.6% → 5 (4.63%)
董玉娣 3.7% → 4 (3.70%)
陳瑞芝 6.5% → 7 (6.48%)
田家炳 4.6% → 5 (4.63%)

B2A-1C 3+0+1=4 (3.70%)
馬可賓 2.8% → 3 (2.78%)
青協李兆基# 1% → 1 (0.93%)

B2 17+0+0=17 (15.74%)
南屯官 7.4% → 8 (7.41%)
屯官 1% → 1 (0.93%)
劉金龍 7.4% → 8 (7.41%)

英中 41+1+1=43 (39.81%)
英文班 18% → 20 (18.52%)
中中 42% → 45 (41.67%)
----------------------------------------------
總數: 108人 (100%)

^ 據hkpapa《全港B1中學名單》
# 直資

1024yyl 發表於 21-6-12 15:19
因為完全唔熟嗰個區同嗰個校網,想問吓如果屬於聖三一校網一線/二線英中有咩好選擇?
...

請問是男生/女生
九龍城區首選為喇沙(男)/MCS(女)
男女校前列 迦密/華英/旅港

聖三一堂小學
2020年
Band^ 官津本區+他區+直資
B1^ 8+5+16=29
九真 3 / SPSS 1 聖潔靈 1 |
迦密 1 華英 1 旅港 1 銀禧 2 /
伊中 1 循道 1 黃棣珊 1
直資: DBS 1 SPC 2 | 協恩 1 | 
赤提 1 顏寶鈴 5 福建 5 培僑書院 1 

B2A-1C^ 0+1+9=10
體藝 1
直資: 李國寶 3 王錦輝 1
播道 4 羅氏基金 1

^ 據hkpapa《全港B1中學名為》

Poyau 發表於 21-6-12 18:16
請問是男生/女生

小兒男生,有妹妹跟尾爭3.5年

Poyau 發表於 21-6-12 18:16
請問是男生/女生

聖三一堂校網都可以抽以上你講嘅中學嗎?

如果以你咁講咁應該聖三一堂整體會比較吸引

Poyau    發表於 21-6-12 19:45

1024yyl 發表於 21-6-12 18:17

九龍城B1位足 有餘給B2生抽
除樓上提及外 以下男女津亦屬B1
培正/民生/黃笏南/銀禧/丘佐榮
B2男校有陳瑞祺(英中)/鄧鏡波

1024yyl 發表於 21-6-12 18:17

如搬去41網 有助妹妹升小大抽獎
女津可考慮MCS及兩間聖家
升中B1女津有MCS/聖家/九真
B2女津有培道/德蘭

謝謝詳細分析!聖三一係41校網?因為上網睇好似見到係34定唔知35

同埋考慮到一樣野二如果出去補習用廣東話補中文,中文補數學會唔會令小朋友好難吸收。因為我問過好多間補英文數學都要排隊

1024yyl 發表於 21-6-12 18:19
聖三一堂校網都可以抽以上你講嘅中學嗎?

樓上提及皆屬九龍城可抽本區B1校
另有他區B1校可選(每年可能有變)

本區B1津校
喇沙(男) | MCS 聖家 九真(女) |
培正 民生 華英 迦密 旅港
黃笏南 銀禧 丘佐榮

他區B1官津 (2021年)
九華 聖芳濟(男) |
SMCC 德雅 德愛 聖羅撒(女) |
伊中 循道 保一 協和 保何 曾肇添
香島#

# 派位直資

Poyau 發表於 21-6-12 19:09

樓上提及皆屬九龍城可抽本區B1校

謝謝你令我信心大增

1024yyl 發表於 21-6-12 18:48
謝謝詳細分析!聖三一係41校網?因為上網睇好似見到係34定唔知35

聖三一堂位處34校網內
34/35/41網升中皆屬九龍城區(KL3)
搬屋可考慮太子道西以北(屬41網)
哥哥近學校 妺妹可抽41網

https://www.map.gov.hk/gm/s/poa-snb/34?lg=tc

https://www.map.gov.hk/gm/s/poa-snb/41?lg=tc

Poyau 發表於 21-6-12 19:28
聖三一堂位處34校網內

多謝你呀,我會慢慢研究下

聖三一堂位處34校網內

初時考慮到搬紅磡區

聖三一堂位處34校網內

嚟緊會考林文(emoji),都屬同一個校網嗎?如果兩者比較是否林文(emoji)升中靚好多?不過只係作參考,因為林文(emoji)都未必收,但係想揾英小入,以小朋友中游水平,可能只有三一選擇

1024yyl 發表於 21-6-12 19:52
嚟緊會考林文(emoji),都屬同一個校網嗎?如果兩者比較是否林文(emoji)升中靚好多?不過只係作參考,因為 ...

林文燦升中以直資為主
2020年近半升B1/B2A-1C中學
詳情可參考以下分享

《保良局林文燦英文小學》#3
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3839450&pid=48728139

https://plklmceps.edu.hk/students-achievement/sspa/
‹ 上一主題|下一主題