用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 S3 升 S4選科,請各位高手指點。
go

S3 升 S4選科,請各位高手指點。 [複製鏈接]

我仔係1B中學, 將升中四,佢中三上學期考成績全級名次是76/130人。佢總平均分65。中文第29名,物理30名,數學56名,化學83名,英文91名(超過合格些少),其餘科目約在80名左右。

佢直言唸著讀理科,各位前輩高手,有何指點迷津呢?
謝謝!
   5    0    0    0

學校揀科優先次序如何?每科每班名額如何? 我哋學校係計整體成績來排揀科優先次序,即如果全級名次不達50%,就算phy Chen bio成績好好,都未必揀到……

gigayan 發表於 21-6-11 21:57
學校揀科優先次序如何?每科每班名額如何? 我哋學校係計整體成績來排揀科優先次序,即如果全級名次不達50% ...

學校是按照中三全年成績名次,確定揀科先後次序。
已經交上咗【模擬】選科表:ICT,化學,物理,生物,經濟,BAFS,中國文學,中國歷史,地理,視藝,西史。

請您指點啊!

回覆樓主:

男校定係男女校? 知道每科理科有幾多個位嗎?

beauvor 發表於 21-6-11 21:14
我仔係1B中學, 將升中四,佢中三上學期考成績全級名次是76/130人。佢總平均分65。中文第29名,物理30名, ...

級名次後50%,相信理科難入到。除非貴校Phy Chem開到2班。

但數學56名,若修理科會比較吃力,特別係phy。高中理科課程真係比中三又深又多。

英文弱左 d 喎,好影響總名次

YolandaTam 發表於 21-6-12 11:52
男校定係男女校? 知道每科理科有幾多個位嗎?

男女校,男:女比例是63:67。化學、生物、經濟各開2班。其餘啲開1班。

gracelam 發表於 21-6-12 12:56

級名次後50%,相信理科難入到。除非貴校Phy Chem開到2班。 ...

全級男:女=63:67。開班:每科每班係33人。

gracelam 發表於 21-6-12 12:56

級名次後50%,相信理科難入到。除非貴校Phy Chem開到2班。 ...

化學、生物、經濟,各開2班(每班33人)。
仔佢話:
《高中物理》科只有5大模塊,不難學。
《化學》有11大模塊,要記的細節仲多添?
《生物》是半文半理科,男+女同學都唸著揀?競爭仲大好多添?
《數學M1 or M2》看數學成績前33名。
《經濟》死記硬背,女同學多揀。。。。

beauvor 發表於 21-6-12 21:04
化學、生物、經濟,各開2班(每班33人)。
仔佢話:
《高中物理》科只有5大模塊,不難學。

Chem係有12個topic,記同理解嘅野多

Bio係有30課,大量資料/生字要記,不是半文半理,可以講係文科嚟

Econ明咗就唔洗死記,相對比較易讀

你囝囝揀phy的話,如果考級前面啲女仔唔揀phy,都仲有機會。

真係對理科好有興趣,上到高中就要加油呀! 不過英文科真的要搞搞佢。

以下我講得好直,請别介意:
喺1B 學校英文排名 91/130,算弱。如果一路係咁,DSE 大約3,最好搞搞佢,攞到4。因為英文弱會影響表達,唔駛講 Bio 咁多文字嘅科,淨係 Chem 都受影響。
數學 56/130 名,中規中矩。努力讀好科 compulsory maths, 唔好讀 M1,2, 但如果想 phy 好,老師教 mechanics 嗰陣有一部分要將個力拆開幾個唔同component ,牽涉到簡單嘅 vector (M2 內容) 概念,要留心,make sure 自己明,唔明問到明,如果呢部分個底唔好,會影響到學習電磁學同 chem 某部份。
Chem 排名 86/130,可能被英文數學連累?上到高中真係要加把勁。
Econ, 我女有讀,算最易嗰科,不過好靠數學思維。

YolandaTam 發表於 21-6-12 22:37
喺1B 學校英文排名 91/130,算弱。如果一路係咁,DSE 大約3,最好搞搞佢,攞到 ...

多謝晒!

YolandaTam 發表於 21-6-12 22:37
喺1B 學校英文排名 91/130,算弱。如果一路係咁,DSE 大約3,最好搞搞佢,攞到 ...

ICT科,有人話:係學過時的電腦知識?

beauvor 發表於 21-6-12 23:46

唔好意思,我女學校無開ICT,唔知呢科讀咩。
記得網友洋蔥頭媽咪大仔以前好似有修呢科,佢會比較清楚。

宜家中四中五係學緊過時野,但來年升中四的同學修ICT就改晒syllabus
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

又唔算好過時嘅,基礎嘢,如果唔討厭 programming ,呢科算易讀。

樓主兒子有冇特別喜歡邊科?將來有冇想讀咩或想做咩工作?學校選修科是否行套餐定任選?選科最重要係興趣同能力行先,再去縮窄範圍,讀冇興趣嘅科目高中好難捱。

樓上網友 Yolanda Tam 在 #11 已經好中肯幫你分析了,不再重覆。不過想提提你兒子,唔好以為 physics 得幾個大topic 就以為好容易,高中 Phy 有大部份要計數,見貴子弟數學成績只屬中等,要留意如果數學唔叻修Phy 都有一定難度。Econ 並非要死記硬背,理科同學一般數理思維較強,Econ 只要明咗基本上唔驶點背,所以 Econ 亦是較多理科生嘅選擇。至於 ICT,到目前為止呢科用嘅書版本超過十年,你可以話佢係過時,因為電腦知識係日新月異,有網友提到將會改 syllabus,但是書本知識只是基本嘢,如果喜歡電腦嘅學生通常唔止學書入面嘅嘢,好多都會自己鑽研,所以有興趣嘅可以唔驶點温書都能取得好成績,到你入大學真係讀電腦的話,就會知道中學 ICT 只算皮毛。另外我都認同了孩子英文太弱,一定要攪好科英文,否則影響深遠。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-6-13 22:38
樓主兒子有冇特別喜歡邊科?將來有冇想讀咩或想做咩工作?學校選修科是否行套餐定任選?選科最重要係興趣同 ...

多謝提醒!
衷心地感謝!

洋蔥頭媽咪 發表於 21-6-13 22:38
樓主兒子有冇特別喜歡邊科?將來有冇想讀咩或想做咩工作?學校選修科是否行套餐定任選?選科最重要係興趣同 ...

佢話:最鍾意的係電腦方面,或者中文方面的工作都得嘅!

仲話幾句:(1)佢間學校DSE學士學位率係過去3年都在80%-88%間。
(2)佢自己分析:英文成績【弱】是俾Gramar拖累咗,已經追跟啦!
(3)數學亦退步咗,自30+跌到50+(56名)。
(4)希望自己高中三年集中精力搞掂7科吧!

回覆樓主:

最近幾天,我要佢自己深思吓,分析下:
(1)個興趣真正係邊幾科?
(2)初中生啲能力(約等於)=考試成績,自己有冇把握不失?
(3)而家即要求確定自己的職業或工作方向,是否有難度呢?
‹ 上一主題|下一主題