用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 提供非本地課程的私立獨立學校(PIS)
樓主: archie1728
go

[其他] 提供非本地課程的私立獨立學校(PIS) [複製鏈接]

攪唔清楚深入討論或從這IS/PIS/PS(自己亦唔完全了解)分類角度對家長想了解每間非本地主流課程學校有多大幫助及其全面性(相信家長主要關心既學校特點如下) :
學制IB/GCE/Alberta/US...
中文有多重視
中文繁體簡體
學生英語能力
學生國籍多元化(但其實只能靠實地觀察,強國身份也是外國護照)
老師師資
管理層表現
是否宗教背景
對學生有否特殊照顧
校舍設施
學費或債券(學校網頁一般巳清楚列出)
....
另外還有一批直資學校(未在其內)如東涌基信亦有提供非本地課程,中學有DSE及GCE選擇...

Thanks for the discussion, 我依家先知Stamford American School Hong Kong 原來唔係 IS

另, 我想問下點樣可以知道邊D IS要收7成 (或>7成)既外國護照? 係點定要收幾多成架?

v369234 發表於 21-6-14 22:48
攪唔清楚深入討論或從這IS/PIS/PS(自己亦唔完全了解)分類角度對家長想了解每間非本地主流課程學校有多大幫 ...

說出了重點。其實牌照的分別我覺得不是太重要,反正就算有條件現在收生限制又有得豁免,還是自己親自去考察最實際。

回覆 boojiji 的帖子

個人理解中小學如英文名字有international, 需要符合政府國際學校發牌條件要求先可以使用,好似 Canadian International School of Hong Kong.

v369234 發表於 21-6-15 16:23
回覆 boojiji 的帖子

個人理解中小學如英文名字有international, 需要符合政府國際學校發牌條件要求先可以 ...

你係那裡見到這個規定?

archie1728 發表於 21-6-13 22:08
呢間係冇攞政府補貼,會賺錢既純私校,提供IB PYP小學課堂,非IS/PIS。佢最高得grade 5,連middle school ...

我上咗保良局建造商會學校嘅網頁睇,佢喺21-22年度會有Grade 6。

佢唔係一間賺錢嘅純私校:

We have no annual levy, no debenture and no hidden costs. Our fees are reasonable, in line with the charitable mission of Po Leung Kuk. “Dedicated to serving the community, the Kuk offers comprehensive quality education, which caters to the general public and to keep abreast of the fast-changing society.”

honeymelonkids 發表於 21-6-15 23:18
我上咗保良局建造商會學校嘅網頁睇,佢喺21-22年度會有Grade 6。

佢唔係一間賺錢嘅純私校:

"會"賺錢又唔代表佢一定“要”賺錢,plk學校一向都係高性價比  

不過呢間唔似得CKY(PIS)或TSL(直資),完全冇攞政府資助但又行IS最貴既IB路線,長遠計真係唔知佢點維皮,唔通年年靠總理捐錢  

poonseelai 發表於 21-6-15 16:52
你係那裡見到這個規定?

呢單新聞或者會有少少啟示
http://paper.wenweipo.com/2016/11/08/ED1611080006.htm

archie1728 發表於 21-6-16 00:00
"會"賺錢又唔代表佢一定“要”賺錢,plk學校一向都係高性價比   

不過呢間唔似得CKY(PIS)或TSL(直 ...

保良局建造商會學校係好抵讀嘅IB學校,我又唔驚佢維唔倒皮喎,咁多人捐錢俾PLK,地又由建造商會提供

Poyau 發表於 21-6-12 10:27
ICQM包括在內 中小學相差1間
因為YCIS小學屬私立IS(非PIS)

DGJS原本係PIS,但點解忽然會變咗"普通私校"?
連EDB官網既學校類型都唔同咗? 咁即係監管可以少咗?

2009年立法會財委會報告中:
https://www.legco.gov.hk/yr08-09/chinese/fc/pwsc/papers/p08-66c.pdf

仲係將DGJS分類做PIS, 點解無端端可以變咗做其它類型 (咁變咗其它類型, 收生規限同監管要求已唔同了!)

另外, 大家睇完呢個帖,可能會明白點解耀中中學部要出廣告同獎學金搶本地學生。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

archie1728 發表於 21-6-12 07:52
"4. 應把最少70%的學額編配予目標學生,即持有香港特區護照以外的任何其他有效護照的學生或持有學生簽證來 ...

EDB個收生要求係以全校 / 全個集團去計,唔係續級計
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

archie1728 發表於 21-6-16 00:02
呢單新聞或者會有少少啟示
http://paper.wenweipo.com/2016/11/08/ED1611080006.htm

“另就機構已向家長發售每份價值192萬港元的入學債, Martin Wong提到,如學校未能如期開學,或學生面試後不獲取錄,家長可獲全數退款,但如家長以「不合理」理由退出,則未必可獲退款。”

~慘啦,唔讀都唔可以攞番D債券,局住要讀。

964000 發表於 21-6-16 07:09
“另就機構已向家長發售每份價值192萬港元的入學債, Martin Wong提到,如學校未能如期開學,或學生面試後 ...

辧學團體係牟利機構, 梗係諗盡方法去"牟利"啦!
信佢咪俾佢當咗"荗利"囉!

boojiji 發表於 21-6-15 11:51
Thanks for the discussion, 我依家先知Stamford American School Hong Kong 原來唔係 IS

另, 我想問下點 ...

一般學校annual report都有交代學生人數和國籍分布,但你話EDB對個別學校既要求點查就要請高人教路

部分學校網站自己會交代,如CAPCL雖然係攞正IS牌,但FAQ就講到明不受學生國籍限制(即理論上收100%local都得) https://www.capcl.edu.hk/faqs/?lang=hk

不過留意,內地passport其實都叫non-local,所以EDB呢個要求對我地本地家長黎講,只不過係學位多與少,唔好諗住non-local比例高就一定少華人

v369234 發表於 21-6-14 22:48
攪唔清楚深入討論或從這IS/PIS/PS(自己亦唔完全了解)分類角度對家長想了解每間非本地主流課程學校有多大幫 ...

直資學校不應計算在內, 香港既私校, 分得仔細一點, 我認為大致可以咁分:

1) PIS類私校, 開辦 local 課程 (如音小/音中)
2) PIS類私校, 開辦 non-local 課程 (如CKY, VSA)
3) 有IS牌既私校, 必定係開辧 non-local 課程 (一般人所認知既國際學校, 如ESF)
4) 沒有IS牌私校, 開辦 local 課程 (如培正, 民生, 德望)
5) 沒有IS牌私校, 但開辧 non-local 課程 (如 PLK HCA)

第4類中, 有少量學校如啟思, 其實有開辧 local + non-local, 但為所有學生最終只能跟 local 升中安排, 所以無再細分

archie1728    發表於 21-6-16 10:01

archie1728 發表於 21-6-16 09:17
一般學校annual report都有交代學生人數和國籍分布,但你話EDB對個別學校既要求點查就要請高人教路

部分 ...
CAPCL如果咁講, 涉及老點 (話佢老點好啦, 唔好用太重既語氣) 成份喎!
立法會去年呢份文件都講明, CAPCL係其中一間收non-local學生要求要70%或以上既學校:

https://www.legco.gov.hk/yr19-20/chinese/panels/ed/papers/ed20200508cb4-541-2-c.pdf

hkpapa852 發表於 21-6-16 10:12
CAPCL如果咁講, 涉及老點 (話佢老點好啦, 唔好用太重既語氣) 成份喎!
立法會去年呢份文件都講明, CAPCL係其 ...

wow, 何解學校唔講清楚?

hkpapa852 發表於 21-6-16 10:12
立法會去年呢份文件都講明, CAPCL係其 ...

文件提及的是CAIS不是CAPCL,留意文件裡的4間學校都是數年前"在校舍分配工作下獲分配土地或校舍"的國際學校.
對於其他(不是近年在校舍分配工作下獲分配土地或校舍的)的國際學校,立法會每年會問下個非本地生比例,報章會報導下,但EDB好像so far沒有其他行動. 其實70% quota好像也是2014年才立的規定(please help fact check),對於一些歷史比較悠久特別是沒有政府撥地的,例如Kingston,其實估計EDB都唔會有進一步行動.

參考資料:https://www.info.gov.hk/gia/gene ... 0639.htm?fontSize=1

節錄:
在二○一六/一七學年,12所國際學校取錄的非本地學生百分比受其透過校舍分配工作獲分配空置校舍或全新土地作發展國際學校而與政府簽訂的服務合約所規限,由50%至85%不等按現行政策,獲教育局分配校舍或土地的辦學團體必須取錄不少於70%非本地學生而在二○一四年進行的校舍分配工作中,我們給予願意取錄較多非本地學生的計劃書較高的評分由於辦學團體就校舍分配工作提交計劃書時,得悉並同意其提供的資料(包括取錄非本地學生的最低比例)只會作申請相關校舍分配工作之用,因此我們未能公開個別國際學校須取錄非本地學生的最低比例。此外,我們於二○一三年藉與英基學校協會(英基)商討政府逐步取消向英基發放經常性資助的安排,提醒英基須維持當時的學生組合,即在整體學生人數中須最少有70%為非本地學生。

至於非透過校舍分配工作獲分配空置校舍或土地而希望在港申辦國際學校的辦學團體,須先申請註冊成為私立學校,然後在確定學校符合教育局有關發展國際學校的規定(包括分配最少70%學額予非本地學生、辦學往績良好並獲得知名評審機構的認證、訂有可持續的財務計劃等)後,再向教育局提交申請,將有關學校註冊成為國際學校。學校必須先註冊成為國際學校才可稱為國際學校。教育局會詳細審視辦學團體提交的申請資料,並確定學校運作及表現符合有關國際學校的要求後,才考慮批准有關申請。

dem0cracy 發表於 21-6-16 11:06
文件提及的是CAIS不是CAPCL,留意文件裡的4間學校都是數年前"在校舍分配工作下獲分配土地或校舍"的國際學校 ...
呀, 的確係攪錯咗
但其實, EDB既70%或以上學生係要非本地學生, 睇番佢多年嚟係立法會既回應, 基本上係取巧方式

經常以國際學校整體收生仍符合70%以上學生為非本地學生去耍走問題

hkpapa852 發表於 21-6-16 09:20
直資學校不應計算在內, 香港既私校, 分得仔細一點, 我認為大致可以咁分:

1) PIS類私校, 開辦 local 課程  ...
其實ESF唔一定係IS,佢旗下DC同RC都係PIS
‹ 上一主題|下一主題