用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道 vs GH
go

真道 vs GH [複製鏈接]

小女屬活潑型,中英能力正常,應如何選擇?
   3    0    0    0

投GH一票

GH ~~~

GH  

GHGh

係度問101%揀GH

Jean1769 發表於 21-6-11 20:29
係度問101%揀GH

點解咁講呢?

kelkk03 發表於 21-6-12 10:32
點解咁講呢?

EK睇學校只會睇band one 率,唔會考慮其他因素。而GH係呢度都算神神地,你話呢度的人會揀乜。

我麻麻地單性校,加上真道有IB,家長可以認真諗下,不要GH for sure

同意你嘅講法,全面評估同合適小朋友都好緊要(emoji)(emoji)(emoji)

GH of course

回覆樓主:

真道一條龍升中 高中行DSE/IB雙軌
約3成考IB 成績幾好 DSE就GHS較佳
GH非龍 不過升GHS%高於真道IB%

我絕對投GH, 仲要係for sure. 我最鍾意單性學校, Good Hope學校設備一流,活動又多,師資唔錯,課程緊貼我要嘅要求. 加上呢兩年升中比率起碼七至八成, 絕對係好嘅選擇.
IB課程唔係個個都適合讀. 要將入邊嘅內容融會貫通都唔容易. 所以就算間學校有IB都未必係每個人杯茶.

回覆樓主:

真道高中行雙軌 DSE:IB 約70:30
IB成績較DSE佳 IB 35+近年±75%
DSE除首屆達B1 之後B2A/B水平

IBDP
Year Mean | 40+ 35+ 30+ Pass (%)
2020 37.1 | 21.1 78.9 [27+ 100] 100
2018 36.8 | 29.3 75.9 93.1 98.3
2017 36.1 | 37.5 73.2 87.5 92.9

DSE
Year 3322(%) | 2+(4C) | 5+(4C)(%)
2020 [36.8-61.1] | 92.8(93.9) | [•]([•])
2019 51.4 | 94.3(95.3) | [•]([•])
2018 37.3 | 89.9(92.2) | [•]([•])
2017 56.3 | 93.8(95.4) | [•]([•])
2016 63.3 | 95.3(95.9) | [•]([•])
2015 54.6 | 94.5(95.1) | [•]([•])
2014 51.5 | 95.5(98.3) | [•]([•])
2013 75.3 | 98.7(99.7) | 26.5(27.5)

https://www.logosacademy.edu.hk/category/news/achievements/

Jean1769 發表於 21-6-12 10:35
EK睇學校只會睇band one 率,唔會考慮其他因素。而GH係呢度都算神神地,你話呢度的人會揀乜。

我麻麻地單 ...

agree,呢度一vs,即刻有人post學校成績數據。

講成績真道根本無得同GH比,但我同我女都一定揀真道,完全唔鍾意天主教女校style。樓主有offer即係都啱GH,我都支持揀GH,揀真道係另類,如果你係另類一定唔使問人就知。

lui    發表於 21-6-14 13:55

回覆 deco99 的帖子

你一針見血

搵合適自己呀女既學校, 我識人在GH 轉校讀真道/播道, 亦識人係真道及優才考入GH插班, 佢地都讀得開心,如魚得水
GH 大班教學未必有真道咁關愛學生, 叻學生很多,競爭很大, 要被選中遊學團,合唱團, 咩團物團都要有表現先入到圍..不過讀書氣氛係好既..
如果呀女遇強愈強,唔介意女校既, 可揀GH

兩間學校都幾唔同
如果小朋友谷得,才藝出眾,gh 會令佢再上高峰。

catf2    發表於 21-6-15 14:25

數據係客觀嘅,情感/偏好係主觀嘅,莫非Vs最有力係,我個人非常,我認為一定係,我朋友話…. ~~~

mcl203 發表於 21-6-15 11:15
數據係客觀嘅,情感/偏好係主觀嘅,莫非Vs最有力係,我個人非常,我認為一定係,我朋友話…. ~~~
...

不過揀學校同揀老公一様,可以係好主觀嘅事,又唔可以純客觀(純睇家底),都要感覺良好夾先得㗎。

bilu_bell 發表於 21-6-11 15:54
小女屬活潑型,中英能力正常,應如何選擇?

2間地點南轅北轍,考慮埋小朋友上下課時間及接送問題。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!
‹ 上一主題|下一主題