用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 更新: 預交半年不用擔保【英國租屋:Rental Guarantor ...
go

[英國] 更新: 預交半年不用擔保【英國租屋:Rental Guarantor 推介】 [複製鏈接]

阿仔yr2同幾個同學準備租住學校附近house,landlord要求提供擔保人/公司才可以簽署租約,請問大家可有相關經驗,可否推介參考,謝謝!
   2    0    0    0

chriwily 發表於 21-6-11 12:48
阿仔yr2同幾個同學準備租住學校附近house,landlord要求提供擔保人/公司才可以簽署租約,請問大家可有相關 ...

擔保人必須身處英國,有英國地址,就算係朋友都唔想打攪人,朋友亦未必想。可問下業主如一次過比一年租,可否豁免提供擔保人

,幾個同學仔意見不一致,有的吾願意預交甘多,agent建議搵rental guarantor company 專門為學生做擔保,一年服務費250-300磅,有無家長孩子有搵過這些公司做擔保的經驗?

阿仔yr2同幾個同學準備租住學校附近house,landlord要求提供擔保人/公司才可以簽署租約,請問大家可有相關 ...
https://www.advicenow.org.uk/know-hows/what-do-if-you-can%E2%80%99t-get-guarantor
問下學校有冇rent guarantor scheme

OK,我叫佢問問學校可否提供support先,吾該嗮各位家長

我哋比一年租金。

Kmee@@ 發表於 21-6-11 20:49
我哋比一年租金。

我女都係,Y2租屋住要預付一年租,租滿一年後繼續住,我叫阿女同agent講轉為預付半年,又OK

請問你哋用咩agent ?我個女今年9月Y2想同個女仔一齊租二人單位,佢哋又唔熟,問過D業主一D又話現在太早唔使咁早問,一D又話冇,佢哋都幾煩惱緊

A4family 發表於 21-6-15 00:32
請問你哋用咩agent ?我個女今年9月Y2想同個女仔一齊租二人單位,佢哋又唔熟,問過D業主一D又話現在太早唔 ...

如果大學在熱門城市,通常去年11月12月左右,大學生已經搵定今年9月的住宿。如果私人住宿市場供應好多,遲搵都無問題。現在是6月,你女要快搵。

回覆 okmk 的帖子

租到了,業主接受預交半年租就吾洗擔保人,再次多謝大家分享經驗!

回覆 A4family 的帖子

網上隨便找的地產agent,請agent email house照片睇左內籠,有興趣再約睇實盤

www.lordsassociates.co.uk

chriwily 發表於 21-6-15 13:33

網上隨便找的地產agent,請agent email house照片睇左內籠,有興趣再約睇實盤

我也謝謝你分享,我也受吖女所託要幫眼遙距睇樓了,點解吖媽幾時都咁忙嘅?!哈哈哈

回覆 okmk 的帖子

因為媽媽都係能者.....所以多勞

A4family 發表於 21-6-15 00:32
請問你哋用咩agent ?我個女今年9月Y2想同個女仔一齊租二人單位,佢哋又唔熟,問過D業主一D又話現在太早唔 ...
早D搵好D, 我仔都搵左個幾月, 越近開學越難搵! private flat 可以上 rightmove, zoopla, openrent 之類平台搵, student accomodation 可以睇下 unitestudents, unite-group, university living 果D

TTEE1819 發表於 21-6-15 07:29
如果大學在熱門城市,通常去年11月12月左右,大學生已經搵定今年9月的住宿。如果私人住宿市場供應好多,遲 ...

佢哋幾個月前開始已搵緊,睇岩嘅又比人租左,有D業主又唔回覆,呀女話鬼佬出名動作慢無辦法(emoji)

chriwily 發表於 21-6-15 13:33

唔該晒,又上網睇吓先

HeiHeiMa 發表於 21-6-15 16:13
早D搵好D, 我仔都搵左個幾月, 越近開學越難搵! private flat 可以上 rightmove, zoopla, openrent 之類平台 ...

佢哋想搵學校附近d 屋,2房一廳單位,這種比較難,如果係student accommodation 就容易D,上年租左間行去學校只10分鐘路程嘅學生宿舍,最後終於冇返去,白交了一年租金
‹ 上一主題|下一主題