用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲鈍,希望得到請教
go

[其他] 發展遲鈍,希望得到請教 [複製鏈接]

我仔剛2歲1個月,評估中心果度評我仔發展遲緩未識行同企唔夠穩,未識講野,排緊s位,但唔知要排幾耐,但無講係智力有問題及自閉,應該係正常小朋友,因平時我仔很愛同人玩,我聽評估中心3位專家講我仔專注力很高,唔難追得番,我想知道現在係排隊期中能夠做到d乜野幫個小朋友,因我第一樣次面對,當然我每天都自行跟個仔會練習,但仲可以做得d咩??另外我想再講請教一下就係,距離主流幼稚園時間尚有一年時間,係唔係追得番上去就可以唔洗再排s位,我唔係生人霸死地的人,呢d位的確實真係要俾真正需要的小朋友,能夠做到份內的又算是幫到其他人的,都盡力去做,希望有心人解答,謝謝
   1    0    0    0

回覆樓主:

2歲仲未識行?
要快d做物理治療喇
我仔1歲2個月未企得穩我都拿拿林去私人做,train左4個月就開到步了

campbell 發表於 21-6-11 19:13
2歲仲未識行?
要快d做物理治療喇
我仔1歲2個月未企得穩我都拿拿林去私人做,train左4個月就開到步了
謝謝你回答,現在我的小朋友情況係未企得穩,扶下佢就好肯行,唔扶就唔得了,請問你搵咩機構物理治療??同埋原來都要train成4個月先行到呀

Snakewong1983 發表於 21-6-12 08:31
謝謝你回答,現在我的小朋友情況係未企得穩,扶下佢就好肯行,唔扶就唔得了,請問你搵咩機構物理治療??同 ...

我係搵私家,都成900一堂,好肉赤,果陣時我仔連爬都唔識爬,雙腳企時又X型咁,我驚驚地,立即睇家庭醫生寫紙去醫院排兒科,自己又睇骨科,政府有排排,睇完兒科有問題先幫你排CAC,真係蚊訓,我即刻去睇私家物理治療,個治療師睇完話佢肌肉張力低,每星期上一堂1對1,上左2個月就識爬了,跟住再多3個月就開到步。
我想講政府既物理治療,佢地d訓練其實大部分係教你點在家訓練,如果家長唔太多時間,或者小朋友唔合作,其實個效果真係會幾慢,私人既係會有唔同既輔助工具,度身訂造咁幫你train個小朋友,當然都會教你在家訓練既技巧,所以成效真係會大和快好多!
我私家和政府都係用家,呢個係我感受。

不過你既小朋友如果只係心理問題,要有人拖住先肯行,會唔會安排多d戶外活動,如踢波,等佢有目標追下,可能唔覺意開到步呢?

如果未識行就要搵物理治療
未識講野試下搵言語治療
2歲幾既話
如果可以盡快catch up可能到時人番主流呀
更重要係如果佢專注力好就更加快?

我個仔係自閉又專注力弱
我個言語治療師都可以train到差唔多接近同齡
最緊要早啲開始加油

campbell 發表於 21-6-12 16:52

我係搵私家,都成900一堂,好肉赤,果陣時我仔連爬都唔識 ...

我個仔ST同OT都係8百幾差唔多一堂
我都覺得好肉赤
惟有其他地方慳啲

回覆 yogating 的帖子

謝謝解答呀😀

請問你去咩機構上堂呢

Snakewong1983 發表於 21-6-15 11:31

請問你去咩機構上堂呢

pm u

Snakewong1983 發表於 21-6-11 05:06
我仔剛2歲1個月,評估中心果度評我仔發展遲緩未識行同企唔夠穩,未識講野,排緊s位,但唔知要排幾耐,但無 ...
http://www.onthemove.com.hk/chi/ 試下呢間,可以幫到小朋友開步,政府資源唔夠,一定要出去上堂

回覆 YING_WAI 的帖子

謝謝你介紹呀,問左協康會都要等幾個月先話有位,本來仲頭痛緊,請問你介紹呢間用過嗎,我見好似無咩update資料

YING_WAI 發表於 21-6-17 10:01
http://www.onthemove.com.hk/chi/ 試下呢間,可以幫到小朋友開步,政府資源唔夠,一定要出去上堂
...

哈哈,我就係join呢間

回覆 campbell 的帖子

呢間很好嗎請問,我問過收費好像都不便宜,第一次見面都要1500元啊

Snakewong1983 發表於 21-6-19 12:21
回覆 campbell 的帖子

呢間很好嗎請問,我問過收費好像都不便宜,第一次見面都要1500元啊 ...

第一次見面應該是評估,一向評估都係最貴,我冇參加過其他果d, 因為後來真係有成效,我見達到了目標就停了。
‹ 上一主題|下一主題