用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培僑vsSPB
樓主: cxc
go

培僑vsSPB [複製鏈接]

2jkidsfather 發表於 21-6-11 08:15
Of course SPB
同意,兩間完全唔同級數

cxc 發表於 21-6-11 11:32
早前看過SPB是band 1b,培僑也是band 1b,以為是同級
SPB係band 1b向band 1a走,培僑係被吹為band 1b,無唔同。不過兩間近年都進步咗。

cxc 發表於 21-6-11 11:39
那是否即是說band 1b頭 vs band 1b尾嗎?謝謝。還是指其他地方不同級?
其實學校係無BANDING既,所以無得話頭尾。如果硬要分,可以將全港中學(472間)既前三分一定義為BAND1(157間)。如果係咁,培僑都勉強可以話係BAND 1B。但係需要留意,前面既學校人數遠多於後面,所以咁分法又未必客觀。

medicine 發表於 21-6-11 13:44
我的價值取向好簡單,亞仔入到的學校先係,其餘統統向後排.
即係如果僅僅有其中一間的offer,那 ...
講得啱,培僑又好,SPB又好, 入唔到既,人哋幾勁都唔關自己事。

cxc 發表於 21-6-11 16:39
正是這樣,spb有ial,培僑有ify
IAL同IFY好唔同喎,IAL考得好牛劍都有機會,IFY去到邊?

Poyau 發表於 21-6-12 02:48
SPC 2020年整體/主科5+/4+

2020年
對,所以話根本唔同級。

Sing13 發表於 21-6-16 10:35
聖喇拔大把人移民,不難補充返.當然每間唔差既中學都可以補充返.
我話既一半是指中一入學原班入學計.
...
其實傳統名校招生方面始終有優勢,所以影響未必好大。昨憐移民中產走,今嫌叩門隊太長,你方唱罷我登場。

manmonster 發表於 21-6-16 13:28
回覆 rsx 的帖子

睇完都唔明。請指教。謝。
牽頭人一開波就捐$200,000起動金,估計應該收到唔少捐款,所以資源足。

manmonster 發表於 21-6-16 14:36
回覆 王家爸爸 的帖子

謝謝王家爸爸。我不明白的是,基於籌款及信的內容,為何有朋友會達致上述這個觀點: ...
我都唔明中間既邏輯關係

hkpapa852 發表於 21-6-16 15:06
明顯你無去過UCAS官網

個幅圖只係NCUK自己認為佢地既IFY學歷同係UCAS評分系統中, 應該可以對照既分數, 但 ...
講得啱,應該去官網睇清楚。世途險惡,虛假訊息多,家長唔可以活在想當然中。

Sing13 發表於 21-6-16 14:11
第一個問題請參閱上文最後一幅圖.
睇邊間大學,University of Salford 之類既100外大學,或者非常冷門、收唔足學生既學科,可能可以用個對照表。

點解話「IELTS之苦」,其實IELTS係一個相對容易攞高分既試,又唔需要點準備。

hkpapa852 發表於 21-6-16 22:56
再去細心查証, NARIC地位的確遠高於 British Council 之類既機構, 係國際資歷認証機構

睇番NARIS對NCUK I ...
需要留意:Please note that the gradings may vary between universities and are given as an indication only.
現實係稍有名氣既大學都唔傾向承認IFY。反而HKDSE認受性高好多,雖然話5*等於52分,但係現實係大部分學校(牛劍可能例外),承認5*等於A*,即係56分。

twhkleung 發表於 21-6-17 12:35
順便一提,老牌校有其unbeatable 既優勢,好似之前join一間名boarding school 既briefing, 學生分享果部份 ...
呢點我最同意,百年老店始終係百年老店

cxc 發表於 21-6-17 12:14
細B,讀小一 vs 重考小一
其實細B都唔需要擔心,初小可能有差距,去到高小差距會縮窄。除非考最尾嗰一、兩個,否則個人比較傾向於繼續升班。
‹ 上一主題|下一主題