用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教call waiting了
樓主: applechan2010
go

高主教call waiting了   [複製鏈接]

yumpangsang 發表於 21-6-12 09:46
估唔到有禁多人放棄高主教! 經濟狀況我估比得一萬幾千一個月既家長有好多。不過更可能係今年有好offer 既 ...
有好多種原因既,不過無所謂,自已知自己情況得喇。

yumpangsang 發表於 21-6-12 09:46
估唔到有禁多人放棄高主教! 經濟狀況我估比得一萬幾千一個月既家長有好多。不過更可能係今年有好offer 既 ...

放既原因,只可以話高小教教學模式唔啱我小朋友!

Peipei_CW 發表於 21-6-13 04:49

放既原因,只可以話高小教教學模式唔啱我小朋友!

我都係Reject 左。  我係因為就返小朋友學習情況,另有更適合的就放棄。

我哋收到call waiting都放棄左,因為大抽獎抽到心儀津校。對於我哋,呢個係timing 問題,如果11月比左正取生我哋就抽唔到獎,9月小朋友就會讀高小,高小都係我心儀直私。

我6月11 日都收到CALL WAITING, 都即時REJECT咗...考慮到佢中學跌到BAND 2.... 就唔洗考慮....

GlennGlam 發表於 21-6-24 16:43
我6月11 日都收到CALL WAITING, 都即時REJECT咗...考慮到佢中學跌到BAND 2.... 就唔洗考慮.... ...

請問你點知中學已經跌到Band 2?

回覆 Galinga 的帖子

"高主教書院(Raimondi College)是位處於中西區的一所資助中學。學校是一間天主教的男女校,創校於 1958年,校訓是「堅毅力行」,現在的辦學團體是天主教香港教區,現任校監為李崇德太平紳士,校長為盧詠琴女士。由於高主教書院是資助中學,學生毋須繳付學費。根據過往學校公開的文憑試(DSE)成績和資料推算,高主教書院的級別(banding)是屬於band 2A。"

https://www.myschool.hk/secondary-school/Raimondi-College

GlennGlam 發表於 21-6-24 17:10

"高主教書院(Raimondi College)是位處於中西區的一所資助中學。學校是一間天主教的男 ...

上年高主教DSE成績是好好。

回覆樓主:

https://www.schooland.hk/ss/raimondi

更多資訊:大考網站:學校的 Banding 估計及高中教學語言詳情 ※ Band 1B ※

邊個先真?

lovelovebabe 發表於 21-6-24 17:50
https://www.schooland.hk/ss/raimondi

更多資訊:大考網站:學校的 Banding 估計及高中教學語言詳情 ※ B ...
大家上得ek,唔係應該睇返ek的資訊咩?
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3804718&extra=page%3D1

GlennGlam 發表於 21-6-24 17:10

"高主教書院(Raimondi College)是位處於中西區的一所資助中學。學校是一間天主教的男 ...

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3804718&extra=page%3D1
做下比較👆🏻

中學校長已轉了即將第二年了,是由副校升上,姓楊的,myschool要update 下資訊了。

回覆樓主:

她後悔了

我印象中,高主上年中文也考得好好。4 人數還高過一些B1B中學。英和兩科數亦強

Galinga 發表於 21-6-24 18:36
我印象中,高主上年中文也考得好好。4 人數還高過一些B1B中學。英和兩科數亦強
...

4+

Galinga 發表於 21-6-24 18:36
...

高主教2020年英/數4+過6成

2020年 高主教 | 日校
中文4+ ~41% | 32.6%
英文4+ ~63% | 29.6%
數學4+ ~65% | 39.0%
-------------------------------------
CEM4+ ~56% | 33.7%

Our Shining Stars HKDSE Results
https://www.raimondi.edu.hk/en/our-shining-stars-hkdse-results-0

HKDSE Results 2020
https://www.raimondi.edu.hk/sites/default/files/files/hkdse_2020.pdf

Poyau 發表於 21-6-24 21:02
高主教2020年英/數4+過6成

2020年 高主教 | 日校

2 科 History 同 Account 都幾好。

其實現在中學(或者高主)是否可以自由選科?

上年DSE 成績好亮麗

今年唔知守唔守到。不過,好似要八月尾至九月先會公布。所以最後選高小未必等到呢個消息去作決定
‹ 上一主題|下一主題