用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 港島學到野又唔太催谷嘅幼稚園
go

港島學到野又唔太催谷嘅幼稚園 [複製鏈接]

本人住杏花邨,仔仔黎緊報幼稚園,我希望幫佢搵一間學到野又開心嘅學校,請問呢種學校存在嗎?有人介紹明我(但聽講太催谷),上書房,聖保羅堂,靈糧堂 (呢3間又好多人話課程淺,不足以應付小學課程或考直資)。
我target直資或基灣(95%抽獎運氣+5%扣門機會),仔仔性格都幾flexible,平時好活潑係咁走係咁禽,勁多野講,但上playgroup叫佢坐好都可以好合作坐定定聽指令。
想請問邊類型學校適合佢?有冇happy得黎又學到野嘅幼稚園介紹?
謝謝。
   1    0    0    0

回覆 Aliciariten 的帖子

先報, 有offer 才研究吧

可以考慮小西灣迦南,或者鰂魚學之園,再或者銅鑼灣聖公會
這些都不太谷但學術抓得緊的

回覆 快樂火雞 的帖子

好呀,多謝你

直資跟基灣收生要求好唔同喎
係聽過話基灣好鍾意收明我叩門.
但明我太傳統, 對考直資未必適合

例如港同小面試就鍾意活潑小孩, 著重三語. 私校例如學之園或者維記呢方面有優勢. 學之園學術比較深, 維記偏淺.
價錢相宜可以考慮北角民生. 語境都ok.

回覆 fasola 的帖子

好詳細,謝謝你

LH吧~仔仔動靜皆宜

蘇浙。happy得黎學術ok.重點:進可攻退可守,報考蘇小有offer可參加自行大抽獎.利申:我小朋友大B剛剛舊年收到10間offer最後揀蘇浙

蘇浙(有back up)
Or
Lh (進取型家長)

回覆 mymymymyyyyy 的帖子

謝謝你

回覆 luzsdavis 的帖子

謝謝你,好犀利,10個offer

回覆 kfckfcho87 的帖子

好的,thank you

Aliciariten 發表於 21-6-10 14:19
本人住杏花邨,仔仔黎緊報幼稚園,我希望幫佢搵一間學到野又開心嘅學校,請問呢種學校存在嗎?有人介紹明我 ...
高主教都唔錯

luzsdavis 發表於 21-6-16 18:38
蘇浙。happy得黎學術ok.重點:進可攻退可守,報考蘇小有offer可參加自行大抽獎.利申:我小朋友大B剛剛舊年 ...

想問下蘇浙 考其他直私或轉其他本地龍校成績好嗎?還是大部份都是讀返蘇小?

本人住杏花邨,仔仔黎緊報幼稚園,我希望幫佢搵一間學到野又開心嘅學校,請問呢種學校存在嗎?有人介紹明我 ...
當然係選靈糧堂, 開心得黎又學到野 ! 話靈糧堂課程淺既人根本就唔識靈糧堂. 因為佢根本就無課程 ! 佢地係以遊戲中學習同啟發小孩的潛能出名, 唔會過早就迫小孩寫字. 你仔仔性格活潑好動勁多野講就更加要去靈糧堂. 去其他幼稚園會比人罰, 去靈糧堂會被邀請上台唱歌講野.
另一方面靈糧堂學生升小都唔錯. 我小朋友的幼稚園同學都有升讀兩間基灣同直資(港同、高主教、真光等). 根本唔存在應付唔到小學課程或考直資 !  有D小學仲特別鍾意收靈糧的學生.

pccw2017 發表於 21-6-27 09:03
當然係選靈糧堂, 開心得黎又學到野 ! 話靈糧堂課程淺既人根本就唔識靈糧堂. 因為佢根本就無課程 ! 佢地係以 ...

Agreed!我地讀藍田分校 我女班超過一半人有直私offer 叩門個個百發百中我覺得好多學校鐘意收靈糧學生

pccw2017    發表於 21-6-29 10:35

Eunice0203 發表於 21-6-28 21:11
Agreed!我地讀藍田分校 我女班超過一半人有直私offer 叩門個個百發百中我覺得好多學校鐘意收靈 ...
我地係銅鑼灣靈糧, 不過我的小朋友都已經讀緊中學. 好好享受你地的小學生活.

我同你一樣住同區, 小朋友讀緊小西灣迦南, 由PN開始讀到K3, 學術好好, 平日有功課做。現在跟小學一樣, 模擬跟小學時間表咁上堂, 小朋友返得好開心, 最緊要係老師有愛心 。

如果係target直資, 唔會係北角民生啦... 留意左幾屆都冇咩人考到wo

同埋, 要考直資, 本身就係要好學術, 家長要好谷同好chur...

好似港同咁, 面試出左名學術, 我考到dgjs同cky 既朋友女女, 都考唔到港同...

Fishy1122 發表於 21-6-26 21:30
想問下蘇浙 考其他直私或轉其他本地龍校成績好嗎?還是大部份都是讀返蘇小?
...

個人覺得蘇幼學術係可以應付一般官津。但target直私就要加強學術同show&tell。外補少不免。說到底都係靠家長谷自己小朋友。大部份揀蘇幼嘅家長都係穩陣派,萬一自行、大抽獎甚至叩門不理想還有蘇小offer在手。
‹ 上一主題|下一主題