用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Exeat weekend
go

[英國] Exeat weekend [複製鏈接]

有exeat weekend 嘅問題想問:

有冇大d嘅 boarding 小朋友 (16+) exeat weekend 係和同學租學校附近酒店住,而唔係去住 host family?

我小朋友今年第一年去 boarding, 我哋有親戚係英國,所以佢長假期有地方去。但 exeat weekend 只有兩日又唔想 travel 咁遠,咁租酒店是否可行方法?
   0    0    0    0

x2  我有同樣問題。 17嵗。。。。第一年去但酒店不知道可否讓18嵗已下的自己入住?

回覆樓主:

16歲可以check in Premier Inn, 但係學校容許無guardian 睇住嗎?

我個仔學校要報假期去邊度,雖然有人偷雞,扮去guardian 但其實自己住酒店,但咁又好似唔係幾好。

我都未諗掂。

我女之前16歲都係住premier inn,今年17歲,不過上次住酒店佢都check 到in ,佢哋又冇check 我女未夠唔夠18

回覆樓主:

其實而家多boarding schools exeat weekends 比學生留低嗎?

回覆樓主:

有學生會住酒店,但有D學校講明唔得……。

回覆 luckyangel 的帖子

我女學校今年都取消了Exeat weekend,

回覆 etoile 的帖子

去酒店住學校一定唔比,但親戚做guardian 又不方便去住,所以假期地址寫guardian,但去酒店住。

culver 發表於 21-6-9 22:43
有exeat weekend 嘅問題想問:

有冇大d嘅 boarding 小朋友 (16+) exeat weekend 係和同學租學校附近酒店住 ...

Boarding會開,不用煩

jj100c 發表於 21-6-10 05:48
回覆 luckyangel 的帖子

我女學校今年都取消了Exeat weekend,

Thx!

我問過學校,今年都係因為疫情取消,但下學年應該有番 (起碼放咗喺 calendar)… 其實… 點解要有 exeat weekend?

醒目開學勳章

culver 發表於 21-6-10 18:00
Thx!

我問過學校,今年都係因為疫情取消,但下學年應該有番 (起碼放咗喺 calendar)… 其實… 點解要有 e ...

因為宿舍舍監和職員要放假。疫情前的exeat會去host family到住, 留學生的另一種體驗
‹ 上一主題|下一主題