用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教粵教中/普教中
go

請教粵教中/普教中 [複製鏈接]

小朋友香港土生土長,幼稚園有普通話堂,無外補普通話(只是普通學卷幼稚園)
升小學校可選粵教中或普教中
請問其實小學對學中文邊個成效比較好?
   3    0    0    0

camanbi 發表於 21-6-9 18:23
小朋友香港土生土長,幼稚園有普通話堂,無外補普通話(只是普通學卷幼稚園)
升小學校可選粵教中或普教中
...
粤教中好。土生土長的港人根本用普通話難以理解文法。教育界早已實踐證明,普教中對提升中文教學冇幫助。沙田區名津一呂下年開始逐步取消普教中,會有普通話課。KTS閱讀課也是粵教。普通話應該作為口語學。但對於土生土長的香港小朋友,家裏沒有普通話背景的,普通話應用系閱讀或理解上無法達到母語的效果。吱吱歪歪普教中的,要麽因為本身自己背景傾向,要麽是跟風跟党走。

簽名被屏蔽

回覆 camanbi 的帖子

正常無理由捨易取難,普通話可以當外語學。利申,小朋友現在讀普教中小學,當初係因為識聽識講所以可以任選,上到小學亦一直用母語廣東話教佢中文,上堂就聽老師的普通話。不過,我估如未去到簡單識聽講呢個程度,直上普教中小學,開頭係有難度,讀到高小就應該會適應,因為要讓人適應都須要時間嘛。補充,中文成績方面算是不錯,學校用普通話教,家人用廣東話教,難估算是那一種語言最好,但中文是咁多科之中最差。

jli008 發表於 21-6-10 12:05
意見會有好多,各人都有他自己觀點及理據,家長自己整理一下平衡那方面合適.
我個人就覺得普通話會比較好啲, ...
本身系普通话家庭背景就一定觉得普通话学好啦,恨不得好像前几日内地某教授咁讲,普通话同简体字融入评核机制添。最怕有滴人,连自己咩背景都唔敢讲,仲话自己冇系内地生活过。相信乡下粤语背景的人都有体会,细个一直粤语教中文,出到北方读大学,会唔会觉得自己写作差过北方人?唔会。最多即系口语上被人笑话下介。呢滴系口语上学习即可以补救。

hundred100 發表於 21-6-10 12:46
本身系普通话家庭背景就一定觉得普通话学好啦,恨不得好像前几日内地某教授咁讲,普通话同简体字融入评核机 ...
中山大学中文一直系内地顶级,招好多广东学生。以前广东仔女乡下读中小学都系乡下话教中文。

簽名被屏蔽

我認為是看母語是粵語還是普通話。用母語學中文比較容易產生興趣。至於什麼用普通話作文會好,我覺得不盡不實。寫作能力是由閱讀和學習文法而來的,普通話一樣有口語和俗語,一樣會影響寫作。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

回覆樓主:

我小朋友幼稚園讀英普班,小學明顯普教學得好過廣教,但屋企無人講普,佢用普學讀得快啲又背得快啲,理解也是普好啲,後來轉了廣教校反而學得慢咗,我也不知為何,可能幼稚園慣咗普(但其實都有廣)同埋佢有外補開普。我諗睇人,個個都唔同

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題