用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家覺得叩門學校淨係收基本文件定乜都任你交好啲? ...
go

大家覺得叩門學校淨係收基本文件定乜都任你交好啲? [複製鏈接]

我就覺得前者好啲, 淨係收出世紙同成績表, 感覺上公正啲, 起碼唔係鬥多cert同鬥邊個封reference letter牙力大啲
但又有另一個問題, 會唔會間小學只會揀某幾間名幼學生黎in, 而ignore其他applicants?
   1    0    0    0

回覆 Dybala 的帖子

其實冇公唔公平既

學校睇收生都係一個package咁睇, 就咁睇成績表, 可以睇到D乜
成績鬥top又一定公平咩, 其實學校考慮收生, 會睇埋其他野, 可能有其他活動獎, 代表到學生既自信, 家長既資源, 又加上成績OK, 整體想見呢位小朋友, 都冇錯架.

津校唯一揀人既機會係叩門, 個個都各出其謀去吸引學校注意.
就算學校寫交基本文件, 你都控制唔到各家長另寄附加文件去學校.

另外, 好多小學都唔係全見, 會揀人見, 至於點揀, 間間唔同, 亦冇公開

聽過唔少學校講明111優先考慮, 但最後111都冇得見, 但000有得見.
學校都是現實的.

Dybala 發表於 21-6-9 10:27
我就覺得前者好啲, 淨係收出世紙同成績表, 感覺上公正啲, 起碼唔係鬥多cert同鬥邊個封reference letter牙力 ...

前者會唔會係以要考筆試為主嘅學校?~~~

Dybala 發表於 21-6-9 10:27
我就覺得前者好啲, 淨係收出世紙同成績表, 感覺上公正啲, 起碼唔係鬥多cert同鬥邊個封reference letter牙力 ...
Hmmmmmm........其實好睇學校要乜學生。 例如一間睇重sports/music嘅學校,當然會想收成績好而ECA又勁的學生。
另外,cert某程度是反映小朋友努力和家長的用心裁培,我覺得也有參考價值。Reference letter 可不敢說....

‹ 上一主題|下一主題