用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 今年Maryknoll插班
樓主: kala——baby
go

今年Maryknoll插班   [複製鏈接]

回覆 ferrymama 的帖子

我都成日發夢
仲諗收一個唔收一個點算

kala——baby 發表於 21-7-4 11:25

兩間都有考?dgjs/hy有無?

個人覺dg 又唔同類型,比教易揀,但maryknoll 同st mary比較類近,所以要揀都要好好分析下。不過可能乜都無得揀

Hy無報呀!唔想再為呈分煩惱

maryknoll要呈分?st mary 唔使?

kala——baby 發表於 21-7-4 11:31

maryknoll要呈分?st mary 唔使?

St mary 一條龍,揀升smc就唔洗呈分;。maryknoll都收7成;插到入去,除非高小真係壞過凱婷,otherwise mcs都係直升咁滯

所以mcs都要呈分,我會揀 st mary,佢學校都係古董……

ferrymama 發表於 21-7-4 11:33

St mary 一條龍,揀升smc就唔洗呈分;。maryknoll都收7成 ...
插班入去,應該點都可以考到中上,等於直升。雖然要考呈分試,不過升中時直資任報,如果還是心儀神校進可功退可守,我覺得Maryknoll 更具有彈性。甚至話如果心儀St Mary, 升中時都可以再去考自行。

如果揀St. Mary, 基本上唔再考慮其他可能性,一心讀到畢業。

好想知道MCS三測三考,係咪每次都係唔同考試範圍!仲有個測考pattern 係咪好Chur !一個月又測又考!

回覆 b3410 的帖子

咁係咪如果兩間都讀得掂其實直私都一樣可以揀,最多st mary無呈分無得自行,不過呢兩間其中一間都唔使再去自行其他官津,除直私外都會想原校升但如果,maryknoll中間嘅喺咪都要諗定升唔到要去邊?我大女如果成功插小四都要準備玩升中,小四適應唔好張四年班成績表會唔靚

多謝你吖!成日都幫手解答

kala——baby 發表於 21-7-4 12:25

咁係咪如果兩間都讀得掂其實直私都一樣可以揀,最多st mary無呈分無得自行,不過呢兩間 ...

選擇什麼學校?學校是否適合孩子?你不妨衡量一下女兒的能力,學校跟Maryknoll的gap有多大,估計女兒要多少時間去適應及aline with MCS的教導方法等等。

又或者從另外一個角度想,名列前茅如MCS的官津學校,小一都是派位的,他們沒有選擇權,但爲什麼名聲仍這麽響亮?學生依然出眾,並不輸於自行收生的直私?他們如何確保孩子的質素?呢D就係讀普通學校入名校要fill的gap。

我沒有研究過St. Mary,不過單看這帖所形容,估計MCS對學生要求會比St. Mary的高。

kala——baby 發表於 21-7-4 11:26

我都成日發夢

今年一個收咗,下年妺妹再入,機會應該好大

kala——baby 發表於 21-7-4 12:26

多謝你吖!成日都幫手解答
唔使客氣。St mary 係唔可以出去考直資的。之前DGS簡介會,校長講過,如果一條龍(St mary) 的同學報DGS,入圍第一輪面試(注意,只是甄選入圍面試),會呈交名單去EDB,一條龍的同學會冇咗直升位 (無論最後入唔入到直資)。所以想去試一試都要三思。

回覆 damn 的帖子

繼續發多兩日夢先

b3410 發表於 21-7-4 14:16
唔使客氣。St mary 係唔可以出去考直資的。之前DGS簡介會,校長講過,如果一條龍(St mary) 的同學報DGS, ...
原來係咁,真係要一心一意,但有一條龍,唔使玩遊戲,都叫有得有失,但如果st mary,都好滿足了

kala——baby 發表於 21-7-4 14:20
原來係咁,真係要一心一意,但有一條龍,唔使玩遊戲,都叫有得有失,但如果st mary,都好滿足了 ...
祝成功

多謝!我哋只報咗兩間,希望有機會,ek嘅媽媽,都一齊加油

Good luck tomorrow everyone!

b3410 發表於 21-7-4 14:16
唔使客氣。St mary 係唔可以出去考直資的。之前DGS簡介會,校長講過,如果一條龍(St mary) 的同學報DGS, ...

原來出去校直資都唔可以,會比學校發現,但可以叩門對嗎?

請問有冇人知道筆試除左中英數卷之外,還要考oral嗎?
‹ 上一主題|下一主題