用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 cac第一次評估(語言)
go

cac第一次評估(語言) [複製鏈接]

我仔2歲半了,一直有返n,老師覺得佢有自閉傾向,終於排到第一次去cac見語言治療師做評估。姑娘打黎話大約要2小時,請問過程大約係點?會即刻有報告講解嗎?有咩要準備問姑娘?
因為臨急臨忙我未必請到假,如果婆婆去攪唔攪得掂?(我心知政府做野係點,驚有野婆婆唔識問,之後想查詢就難)

多謝解答~🙏🏻
   1    0    0    0

建議請假自己去,評估員會在兩小時入面通過觀察同問題去做報告,太詳細就唔講了,能自然地被評估係最好。

或者我講清楚d,婆婆=照顧者,佢比我更清楚個仔既日常。我只係想了解有冇報告講解呢一part,有冇d咩跟進需要即刻去決定。

我只可以講 返工 唔係重要過個仔,而係返工就係為左佢。唔理解只係因為你係幸福既一群,有頭髮邊個想做癩痢,唉。

本身婆婆就錫慣佢,連之前去健康院,姑娘都話唔係比佢食就得,要教。我講極佢都唔聽,人地話佢佢先識驚。我寧願佢去聽下,等佢知衰,知道再甘落去都唔係辦法。。。

cac我未去過,但之前對政府醫生好有陰影,詳細我就唔再提了。。。

多謝你分享~你講得岩,我只係見過政府醫生同健康院,未去過cac,覺得佢地都係好似政府醫生甘太武斷。
家家有本難念的經,大家盡力~

cokelemon 發表於 21-6-8 17:47
我仔2歲半了,一直有返n,老師覺得佢有自閉傾向,終於排到第一次去cac見語言治療師做評估。姑娘打黎話大約 ...

最好係親密照顧者去, 會叫你填幾頁小朋友狀況的評估,現在疫情下一位大人帶一位小朋友做測試,其他成人係外面等,聽報告時醫生或心理學家可能會邀請埋門外等候的成人入去傾

請唔到假都要請, 或者你同CAC講下約一個星期, 最好你寫低要問的問題,即場問
CAC呢一份report非常重要,之後政府服務及其它資助基構服務都要有呢一份result先俾你排服務, 就算你好有錢有能力出去做私人訓練,都唔係屋企附近有,私人有許多質素沒有保証

做完評估後有需要的小朋友會assign個P number排服務,社工會解釋有什麼位,經濟有需要的家庭有資助

希望幫到你

opclk99    發表於 21-6-16 04:26

你或者婆婆會唔會隱惡揚善?
係評估時講得小朋友太理想?
好多媽媽或者老人家都會

排政府都係為公家資源, 雖然對方會推薦, 但你地亦都可以唔要. 有決定係要即時做或者爭取.

例如我有親友只係言語遲緩一樣, 其他樣都ok. 佢唔想同小朋友轉校, 唔申請兼收位, 只係申請到校服務.

婆婆係咪可以代你決定到?
‹ 上一主題|下一主題