用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Capcl vs Anfield - Preparatory
go

[其他] Capcl vs Anfield - Preparatory [複製鏈接]

我個小朋友兩間都收到Offer,頭痛緊唔知揀邊間好?!

0    0    0    0

兩間都無中學,唔太大所謂。

英文方面Anfield 會較優勝,所有lead teacher 都係英國人。數學用英文教。CAPCL數學用普通話教,但中文應該好過Anfield.

Remarks: 我係Anfield 用家

lamyatho 發表於 21-6-10 18:25
英文方面Anfield 會較優勝,所有lead teacher 都係英國人。數學用英文教。CAPCL數學用普通話教,但中文應該 ...

Thanks for the sharing.
學生Grade 6 升Grade 7 通常有什麼去向?作為用家,可不可以分享多一點?

Hoinwong222 發表於 21-6-10 19:08
Thanks for the sharing.
學生Grade 6 升Grade 7 通常有什麼去向?作為用家,可不可以分享多一點?
...

其實都多可以升到Uk curriculum 的中學,e.g. Harrow, Kellet etc. 因為Anfield 學生英文好好。亦有學生升去有D connection 的ICHK, ESF 等部份會去英國boarding.

回覆 lamyatho 的帖子

補充少少,CAPCL數學係中英文都教,用英文書
利申︰CAPCL用家,差不多讀左一年PREP

回覆 candy125125 的帖子

hello, 請問capcl朝早幾點打鐘,見網頁就寫8:10,thx😬🙏

回覆 Mandy201610 的帖子

8:05AM打鐘,而家返全日就3:25放學

回覆 candy125125 的帖子

thanks~

candy125125 發表於 21-6-10 21:02
回覆 Mandy201610 的帖子

8:05AM打鐘,而家返全日就3:25放學

Busing Policy 係咪好嚴格,聽講校巴好貴和路線很少。

回覆 Hoinwong222 的帖子

我覺得唔係,我女都搭校車,路線唔知點叫多,因為我第一年搭校車,但車費我覺得合理,我住大角咀,車費每個月$1200,我女個校車姨姨仲好好,有交帶,仲會同我女佢地玩同傾計,等佢哋無咁悶,之前我女話仲同佢哋溫習英文,問下D字點串咁,當然有家長話其他路線姨姨無咁好,但我唔係度評論,因為唔知情。路程係長既,因為學生少,但分散唔同地方,而同校方反映,應該下年會有改善,因人多左
‹ 上一主題|下一主題