用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 想轉學校,睇緊ASHK, AIS, SAIS
樓主: little-bunny
go

[小學] 想轉學校,睇緊ASHK, AIS, SAIS [複製鏈接]

little-bunny 發表於 21-6-9 14:28
你哩兩間都好熱門,我依家只能夠報一啲無噤熱門的學校再wait 其他
其實真係最重要去school tour。 以前我喺美國去唔到school tour, 唯有上學校網頁睇資料同問其他人意見。另外有一間我睇完都好心儀,一心一意諗住讀,不過當時無位。後來番咗香港终於有機會去 school tour, 去完先發覺並唔係想像咁好。

ckmammy 發表於 21-6-9 15:13
其實真係最重要去school tour。 以前我喺美國去唔到school tour, 唯有上學校網頁睇資料同問其他人意見。另 ...口廿
網頁,資料+其他人意見同現實tour咁大方別~介唔介意講下係邊方面咁大方別令你改決定.

peter1 發表於 21-6-9 21:53
網頁,資料+其他人意見同現實tour咁大方別~介唔介意講下係邊方面咁大方別令你改決定.
...
其實我去原本心儀嗰間學校 school tour 嗰陣已經讀緊 Stamford。 冇諗過轉校, 只係想參觀下。嗰間無論學制,地點,學費都完全符合我要求。評論也不錯。 只係參觀完先發現冇任何一樣吸引我, 帶 tour 既 officer 講既學校網頁都已經有。我又唔鍾意個校舍,間學校比唔到嗰種 warm 既感覺我。之前我都去過 KGV, 唔係去 school tour, 係做其他野, 去完我都唔鍾意。反而 Stamford 比到一個好親切嘅感覺比我。 所以都係親身去過先可以比較。

little-bunny 發表於 21-6-9 14:30
STEM係幾吸引,會去school tour 睇下,你覺得校風好嗎?

剛剛看到佢廣告話尚餘少量學位。

回覆 ckmammy 的帖子

你好
想了解多D SAIS,  請教:
1. 課外活動收費貴唔貴?  
2.校車收費合理嗎?
3. 學校午膳費用?
4. 參觀過學校,  學校設施也很新,  唔知會唔會有很多雜費?

謝謝

橋頭妹 發表於 21-7-11 13:23

你好
1. 課外活動由免費到200蚊一堂都有。2. 校車收費唔平,二千幾 (何文田或油麻地地鐵站上車)到萬六蚊 港島區上車) 一個學期 (半年)。
3. 低年级好似$33, 高年班好似$37一餐
4. 每年都會去camp, 约三千幾蚊。 其餘就冇雜費。 書簿文具電腦ipad學校包咗。

謝謝回覆
‹ 上一主題|下一主題