用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有無去日本留學既JM?
樓主: ydoris
go

[其他] 有無去日本留學既JM? [複製鏈接]

poonseelai 發表於 21-6-8 16:21
去年十月中曾比學生申請簽證,我孩子立刻申請,過去大阪隔離完上堂,當時語言學校把開學日期改十一月,剛好 ...

我仔仔都係10月尾過左日本讀高中,學校有車去機場接佢到酒店隔離,到14日後車佢地番學校,因為唔夠18歲,只可以中銀銀聯,HSBC都唔可以,電話卡都要香港寄比佢,至於日本銀行,學校幫佢哋申請左,上年隔離完12月即考N4,下個月考N3,至於仔仔係香港冇日本語文能力基礎,所以都吃力,大家都加油吧

poonseelai    發表於 21-6-20 18:23
軒軒(Issac)2003年7月20日出世 & 樂樂(Bosco)2005年7月11日出世

BB豆 發表於 21-6-20 17:26
我仔仔都係10月尾過左日本讀高中,學校有車去機場接佢到酒店隔離,到14日後車佢地番學校,因為唔夠18歲, ...

吾該晒,請問妳話銀行申請吾到咩?我打算香港申請一張附屬卡俾佢,同埋一張DEBIT卡。仲有係未要買留學保險先過得去?聽講留學一定要有保險。。阿囡本身有我公司嘅醫療保險架。。至到21歲。。可以攞幾多現金過關呢?謝謝妳。。

ydoris 發表於 21-6-21 08:55
吾該晒,請問妳話銀行申請吾到咩?我打算香港申請一張附屬卡俾佢,同埋一張DEBIT卡。仲有係未要買留學保險 ...

保險學校已經買晒,我淨係買去程保險,銀行申請唔到指HSBC用唔到銀聯,因為未夠18歲,另外現金唔洗咁多,因為ATM 拎錢方便架(emoji)
軒軒(Issac)2003年7月20日出世 & 樂樂(Bosco)2005年7月11日出世

BB豆 發表於 21-6-21 09:24
保險學校已經買晒,我淨係買去程保險,銀行申請唔到指HSBC用唔到銀聯,因為未夠18歲,另外現金唔洗咁多, ...
妳意思係日本收銀聯?吾多收VISA?18歲係咩意思?可以申請咩? 我有銀聯卡,咁去中銀申請附屬卡俾佢好些?係未咁意思?ATM海外提款不是耍收手續貴嗎?等我去銀行問下先..吾知九月有無機會開關呢?去程保險是什麼?旅遊保嗎?定意外保?謝謝.

ydoris 發表於 21-6-21 09:39
妳意思係日本收銀聯?吾多收VISA?18歲係咩意思?可以申請咩? 我有銀聯卡,咁去中銀申請附屬卡俾佢好些?係未咁 ...

我冇比visa佢用呀,我淨係比銀聯佢用,日本好多地方都收銀聯,另外提取現金$15手續費,去程保險指旅遊保險(emoji)

BB豆 發表於 21-6-21 09:43
我冇比visa佢用呀,我淨係比銀聯佢用,日本好多地方都收銀聯,另外提取現金$15手續費,去程保險指旅遊保險 ...
謝謝.......

ydoris 發表於 21-6-8 10:08
報左十月日語學校課程,好多野都吾識,想問下。謝謝。。。希望幫忙。。。。  ...

請問有冇日本升學agent介紹? 想做初步諮詢

woodylam 發表於 21-6-21 12:46
請問有冇日本升學agent介紹? 想做初步諮詢
我都係上網搵.其實妳可以先諗左讀咩學校,再搵有代辦既AGENT,

ydoris 發表於 21-6-21 15:11
我都係上網搵.其實妳可以先諗左讀咩學校,再搵有代辦既AGENT,

謝謝!
‹ 上一主題|下一主題