用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有無去日本留學既JM?
go

[其他] 有無去日本留學既JM? [複製鏈接]

報左十月日語學校課程,好多野都吾識,想問下。謝謝。。。希望幫忙。。。。
   1    0    0    0

回覆樓主:

知少少,有什麼問題?

poonseelai 發表於 21-6-8 10:54
知少少,有什麼問題?
我想知,而家留學生可吾可以入境?係未一定要打疫?AGENT話隔離既野學校會安排,我怕去吾成吾知香港讀住先定等到下年四月好?而家買定日本紙係香港戶口,8月可以交學費好嗎?我見呢排日本紙不太貴。。吾知買幾多好?謝謝。。

ydoris 發表於 21-6-8 11:20
我想知,而家留學生可吾可以入境?係未一定要打疫?AGENT話隔離既野學校會安排,我怕去吾成吾知香港讀住先 ...

我仔報咗四月課程,到現在都未入得境。學校就開始網課,只好每日(星期一至五)坐定定上堂。

joymama 發表於 21-6-8 13:28
我仔報咗四月課程,到現在都未入得境。學校就開始網課,只好每日(星期一至五)坐定定上堂。
...
咁妳阿囝讀日文嗎?咁可能要睇埋奧運之後先知LOR。。。想問妳我而家買定D日本紙好可以嗎,定交學費時先買?如果入吾到境,點算好?可吾可以延遲出年先去?阿囡係有設計科,屋企上吾到。。

ydoris 發表於 21-6-8 13:38
咁妳阿囝讀日文嗎?咁可能要睇埋奧運之後先知LOR。。。想問妳我而家買定D日本紙好可以嗎,定交學費時先買? ...

讀日文嘅,學費我已經交咗第一期啦。都冇特別買定啲 yen .
暫時都冇諗咁多住. 總之佢現在上網堂,到批准入境就即刻去日本繼續。
學校有問我地會唔會考慮將整個課程延至十月先至開始,但亞仔就唔想。佢話延遲的話,呢段時間都唔知搵唔搵工好。因為佢剛剛大學畢業

joymama 發表於 21-6-8 13:58
讀日文嘅,學費我已經交咗第一期啦。都冇特別買定啲 yen .
暫時都冇諗咁多住. 總之佢現在上網堂,到批准 ...
哦,明白.阿囡係應屆DSE生.佢係讀日語加美術指導.所以我好希望佢可以係個邊上美術..如果十月真係入吾到境,我會等四月..吾該晒...

回覆樓主:

去年十月中曾比學生申請簽證,我孩子立刻申請,過去大阪隔離完上堂,當時語言學校把開學日期改十一月,剛好趕得及,你留意下公布幾時可申請。當時在租住的房隔離,可出外買必需品。記得去到日本不可坐公共交通,包括的士,學校安排旅遊巴接。至於日圓,而家都平可用網上銀行換定先,兌換率平D。在日本開銀行戶口好麻煩,多帶D現金。香港Citi Banking 戶口的提款卡,亦是 debit card, 可在日本用,我在香港可入日圓入孩子戶口,HSBC 都好似有 debit card。

poonseelai 發表於 21-6-8 16:21
去年十月中曾比學生申請簽證,我孩子立刻申請,過去大阪隔離完上堂,當時語言學校把開學日期改十一月,剛好 ...
謝謝.我交晒野俾AGENT架啦.AGENT話學校未有指示.暫時都要留意下資訊先.咁我唱定些錢...

ydoris 發表於 21-6-8 14:09
哦,明白.阿囡係應屆DSE生.佢係讀日語加美術指導.所以我好希望佢可以係個邊上美術..如果十月真係入吾到境,我 ...

你好呀(emoji)路過見到你個女將會喺日本讀藝術,好想有啲問題請教下你呀
因為我女都有興趣去日本讀藝術,但佢喺香港DSE冇修藝術,佢嚟緊會升中五,我想問吓你介唔介意講吓你阿女諗住讀邊間大學呀?
你個agent又喺邊度搵㗎?
無限感激(emoji)(emoji)

肥仔豬 發表於 21-6-9 13:31
你好呀(emoji)路過見到你個女將會喺日本讀藝術,好想有啲問題請教下你呀
因為我女都有興趣去日本讀藝術, ...
我阿囡都無修視藝架。佢考完DSE就喱埋係屋企做作品集報香港既學校,因為怕今年去吾到日本,所以報定。要係日本讀大學,要日語考到N1.所以會先去語言學校讀日語,學校有免費美術指導,佢就會做埋作品集考大學。都無諗過報邊間大學,到時等佢係個邊同老師研究。如果係香港直接報既機會好細。AGENT都係上網搵。見佢有個間日語學校未搵佢LOR。希望幫到你。

ydoris 發表於 21-6-9 14:26
我阿囡都無修視藝架。佢考完DSE就喱埋係屋企做作品集報香港既學校,因為怕今年去吾到日本,所以報定。要係 ...

唔該晒你呀
咁我諗佢暫時都係專心讀好日文

佢而家先讀緊N4

肥仔豬 發表於 21-6-9 14:30
唔該晒你呀
咁我諗佢暫時都係專心讀好日文
加油。。。我阿囡係N3同埋N4同一日考架。你可以叫佢試下,慳好多時間架。一上到N2就吾可以同一日考架啦。好多人都係咁考架。

ydoris 發表於 21-6-9 14:48
加油。。。我阿囡係N3同埋N4同一日考架。你可以叫佢試下,慳好多時間架。一上到N2就吾可以同一日考架啦。好 ...

原來可以同一日考㗎
多謝你嘅資訊
不過而家佢先讀N4
冇咁快可以考N3
其實佢而家只係學校有課程俾佢讀而且上左成年都係網課,進度都麻麻
我諗住暑假同佢喺出邊再報啲面授課

肥仔豬 發表於 21-6-9 14:56
原來可以同一日考㗎
多謝你嘅資訊
不過而家佢先讀N4
學校學程我覺得係慢架,我阿囡係自修架。佢一考就N3同N4吾一定要報課程LOR。佢而家已經讀緊N2既書,無上過出邊既學校架。自己決定,時間好重要。。。

ydoris 發表於 21-6-9 15:04
學校學程我覺得係慢架,我阿囡係自修架。佢一考就N3同N4吾一定要報課程LOR。佢而家已經讀緊N2既書,無上過 ...

我女好懶㗎
返去我比呢個post佢睇
激勵下佢先

ydoris    發表於 21-6-9 15:37

ydoris 發表於 21-6-9 14:26
我阿囡都無修視藝架。佢考完DSE就喱埋係屋企做作品集報香港既學校,因為怕今年去吾到日本,所以報定。要係 ...

仲有事想請教下
我想問吓你個女而家做緊嗰啲作品係畫畫還是其他雕刻黏土嗰啲都有㗎
因為我女淨係鍾意畫畫
佢都畫埋唔少嘅成日會擺上網呃like

肥仔豬 發表於 21-6-9 15:10
仲有事想請教下
我想問吓你個女而家做緊嗰啲作品係畫畫還是其他雕刻黏土嗰啲都有㗎
因為我女淨係鍾意畫畫
阿囡話上網有D GROUP,會有SAMPLE睇.佢話要多元化咁做,所以會有繪畫,海報,攝影,排版同立體既作品. 最好熟識電腦繪圖軟件.因為設計其實而家水彩畫都可以用電腦畫啦.

ydoris 發表於 21-6-9 15:04
學校學程我覺得係慢架,我阿囡係自修架。佢一考就N3同N4吾一定要報課程LOR。佢而家已經讀緊N2既書,無上過 ...

自修,好叻女呀

ydoris    發表於 21-6-9 15:49

ydoris 發表於 21-6-9 15:41
阿囡話上網有D GROUP,會有SAMPLE睇.佢話要多元化咁做,所以會有繪畫,海報,攝影,排版同立體既作品. 最好熟識 ...

非常多謝你
你嘅資訊好有用
可以俾亞女參考吓

ydoris    發表於 21-6-9 16:10
‹ 上一主題|下一主題