用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 11區聖彼得小學好唔好
發新帖回覆
go

11區聖彼得小學好唔好

請問11區聖彼得小學好唔好?功課多唔多? Thx

回覆 Siuefsae 的帖子

朋友個仔讀緊一年級,功課量多,期末考試範圍大。但中學派位咁好,就一定谷

業汁咁好,功課一定多同谷
睇下係唔係自已杯茶

Luckystars 發表於 21-6-8 08:29

朋友個仔讀緊一年級,功課量多,期末考試範圍大。但中學派位咁好,就一定谷 ...

Band 1 生多嗎?是否11區男生唔夠派?

如果以派位學校黎計,聖彼得同區應該數一數二了。
不過同區頭幾間的差距又唔係想像中咁大。
男仔係蝕底的。有幾多間BAND1中學俾你選~~

tummypooh 發表於 21-6-8 09:37
如果以派位學校黎計,聖彼得同區應該數一數二了。
不過同區頭幾間的差距又唔係想像中咁大。
男仔係蝕底的。 ...

雖然中西區(HK1)升中利女不利男
聖彼得男生升中成績幾好

學校 本校獲分配學額 (Band^)
英皇書院 18 (B1)
聖保羅書院 6 (B1)#
皇仁書院 3 (B1)
喇沙書院 2 (B1)
聖若瑟書院 2 (B1)
英華書院 2 (B1)#
聖類斯中學 20 (B2)
-------------------------------------------
男校 B1 33 + B2 20 = 53人

^ 據hkpapa《全港B1中學名單》
# 直資

聖彼得
《KTS vs 拔萃小學 (41區)VS 聖彼得(11區)》#7
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3855366&pid=48942603

校長話, 一年級學生, 每日8.7% 半小時功課, 31.8%  1小時完功課,
31.3%  1.5小時做完功課.  

咁你諗下....
.

airwalk 發表於 21-6-8 09:59
校長話, 一年級學生, 每日8.7% 半小時功課, 31.8%  1小時完功課,

請問餘下28.2% - 多於1.5小時?

HK-MAN    發表於 21-6-8 10:54

airwalk 發表於 21-6-8 09:59

仲有想問學校冇食物部,學生通常小息做乜活動?謝謝

Poyau 發表於 21-6-8 10:36
請問餘下28.2% - 多於1.5小時?
小一簡介會, 咁佢又無講,  留白....
但係間間操小學..都係咁情況....個game係咁玩.

airwalk 發表於 21-6-8 10:56

謝謝分享 明自

airwalk 發表於 21-6-8 10:56

請問除咗校車外,有冇保姆車來回學校?謝謝!

學校只跟進校車, 褓姆車好似係家長自己攪的.

沒有小食部的, 小息咪食下野, 去圖書館睇書, 落操場玩.

Siuefsae 發表於 21-6-7 23:48
請問11區聖彼得小學好唔好?功課多唔多? Thx

一定好 我兩個仔已上英文中學 功課每日有幾樣功課 包括更正 有能力者必選
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊