用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖若望英文書院係咩課程
樓主: Sammi_Yim
go

聖若望英文書院係咩課程 [複製鏈接]

kennis_t 發表於 21-7-5 10:46
咁如果真係要個個都入男拔女拔, 聖保羅男女, 呢間學校真係唔岩你

我覺得sjc適合如果將來小朋友到外國讀書,多D英文 :)至少我自己咁諗

hkpapa852 發表於 21-7-5 10:58
St Johannes 升中派位
https://st-johannes.edu.hk/allocation-result-secondary/
聽聞而家係真教育界人士主理學校,再唔係family business,希望會有改變及進步。

PTL_L 發表於 21-7-5 13:07
聽聞而家係真教育界人士主理學校,再唔係family business,希望會有改變及進步。 ...
唔...... "名校" 德X, 都係 "教育界人仕" 主理
男神校前校長
新界學校聯會主席 (原來做埋校董啦!)
男神校前運動員
多間中學既前"出位"校長", 教職員..........
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-7-5 13:11
唔...... "名校" 德X, 都係 "教育界人仕" 主理
男神校前校長
新界學校聯會主席 (原來做埋校董啦!)
呢間學校內部情況比想像中複雜,所以少少改變都叫有㗎喇

PTL_L 發表於 21-7-5 13:13
呢間學校內部情況比想像中複雜,所以少少改變都叫有㗎喇

係前油天校长吗?我睇EK旧文,自从换了她后学校比之前好好多。

hkpapa852 發表於 21-7-5 10:58
St Johannes 升中派位
https://st-johannes.edu.hk/allocation-result-secondary/

你用返佢學生比例黎計差唔多每間學校都係一至兩個, 真係睇你點睇。我自己對間學校冇意見,所以嚟緊細嘅都會跟住入。起碼在我而言我嘅目標只係學到野,唔係一味死谷難谷私底下係咁補習嗰種。
我覺得讀得呢間學校嗰啲都係有後路,派得唔好咪出國讀書囉,就係咁簡單。

我小朋友啱啱P.1開咗學兩星期,功課每日約2-3樣,正常情況下30分鐘內可以完成。不過之前討論區好少人講SJC,雖然知佢英文語境好,不過冇估到都幾深。
本身讀嘅幼稚園唔係谷校,所以我小朋友串字方面冇太多練習,番學第三星期已經有默書,而家日日都要同佢練習番默書串字,有少少趕😅

小班教學係真嘅!我個囡果班得12個人,我開頭以為起碼都有20左右,呢樣真係幾好,老師可以留意到每個小朋友嘅情況,亦有同我主動傾小朋友嘅進度。

最重要係我個囡話番學好開心!暫時嚟講感覺都幾正面

kennis_t 發表於 21-7-5 01:13
英文真係比較深, 其他科我覺得同出邊D津校差唔多, 有課外活動, 但係要另外比錢上
其實係學術上唔洗擔心, 因 ...

請問下現在疫情期間仲有課外活動嗎?都有D乜活動呀?謝謝

Senreicat 發表於 21-9-15 20:01
我小朋友啱啱P.1開咗學兩星期,功課每日約2-3樣,正常情況下30分鐘內可以完成。不過之前討論區好少人講SJC ...

多謝你!仲想請問下你可唔可以分享下小一入學考試係點考嘎?

Sammi_Yim 發表於 21-9-15 23:50
多謝你!仲想請問下你可唔可以分享下小一入學考試係點考嘎?
上年係zoom interview,老師用英文同廣東話問咗幾條簡單問題就收咗,之前討論區都有人講過SJC係幾易入。我記得有條問題係用英文問1+3=?

Senreicat 發表於 21-9-16 00:00
上年係zoom interview,老師用英文同廣東話問咗幾條簡單問題就收咗,之前討論區都有人講過SJC係幾易入。我 ...

多謝晒你!我地今年都報左sjc,請問sjc而家返學幾點鐘放學?有冇興趣班?

Sammi_Yim 發表於 21-9-16 08:26
多謝晒你!我地今年都報左sjc,請問sjc而家返學幾點鐘放學?有冇興趣班?
...
放1pm,課外活動因為疫情關係,要等EDB通知….暫時未有住。跟據學校通告,正常情況下有kung fu, Arts Therapy, Drama, I-lego…etc
提一提,P.1係冇exam,只有下年3月同6月分別有兩次progress check. P.2先開始有exam

Senreicat 發表於 21-9-16 16:39
放1pm,課外活動因為疫情關係,要等EDB通知….暫時未有住。跟據學校通告,正常情況下有kung fu, Arts Thera ...

多謝你!對我拣校有好大幫助!

回覆樓主:

P1 同學仔之前讀國際學校,
St. johannes kinder, Manhabit, Keen Mind, Christ Church, Tam Au Yeung, York, 等。

我不知道易不易得offer, 但現讀生的英文水平都好高的。
P.1 上學期用light house p.2書
p.1 下學期用light house p.3書

我兒英文水平OK, 讀得幾好。
老師關愛。但就貴d。

學費之上,書薄5千一年,雜費又5千一年。但我兒上课幾星期,英语普通话都流暢了。
我好开心。

Mrscatcatfung 發表於 21-9-17 18:33
P1 同學仔之前讀國際學校,
St. johannes kinder, Manhabit, Keen Mind, Christ Church, Tam Au Yeung, Yor ...

多謝你!真係小朋友開心返學最重要~

Sammi_Yim 發表於 21-9-18 07:29
多謝你!真係小朋友開心返學最重要~

其實面對一天八堂,不見得小人兒有多快樂。但很低的師生比例(12到18人),網上app溝通,即時联絡到每班的老師了解功課內容,詳盡的講解,可以幫助孩子和家長overcome 焦慮。這方面SJC非常理想。

而此校的英文內容教材都比一般的深。我為人多慮,除了開唔開心外,小六升中時,更希望孩子考中時具備英普小組討論實力。暫見中文比津校淺,數學程度正常。但要理解英數題目,也不易。家長要倍伴一下。

校內老師用說英普和小朋友溝通。小孩子的相處好开心。
‹ 上一主題|下一主題