用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖若望英文書院係咩課程
go

聖若望英文書院係咩課程 [複製鏈接]

請問有冇用家可以share聖若望幼稚園同小學係學咩課程,因為網站冇搵到~幼稚園有冇oxford reading tree教?多謝~
   4    0    0    1

回覆樓主:

小學本地課程

Poyau 發表於 21-6-7 19:28
小學本地課程

我以為小學本地課程都係中文..所以如果冇其他直資私立選擇,聖若望值唔值得拣?

Sammi_Yim 發表於 21-6-7 20:04
我以為小學本地課程都係中文..所以如果冇其他直資私立選擇,聖若望值唔值得拣?
...

我聽其他家長講小學學校教深一年。 我仔喺度讀緊幼稚園全英普,一心一意入佢小學,因為唔想煩而且九龍塘優勢。

想知道這間學校好唔好?

校舍好細

Sammi_Yim 發表於 21-6-7 20:04
...
除左校舍細, 無其他野挑剔, 如果想學英文Oral & Listening 我相信返左一個月學就知道學校係龍定鳳, 加油 !!

用家! 英文教深好多。用light house。小朋友現在2年級,用book5 。問過補習社老師,同一本荃灣津校石中山 好像4/5年級才用。閱讀理解用Pearson comprehebsion once a week . 真的難。reader 已經看happy prince。但是native 老師有愛心,除了校舍細,我覺得學術(英文來講係好深)數學一般。

mamagao 發表於 21-6-15 22:11
用家! 英文教深好多。用light house。小朋友現在2年級,用book5 。問過補習社老師,同一本荃灣津校石中山  ...

多謝你嘅信息!對我好大幫助!請問小一難唔難入,我收佐k3 offer本來想轉k3直升小學,但而家又覺得小朋友呢間幼稚園都好開心唔想轉校,所以唸住小一考多次

小朋友現在SJC讀K3, 中文英文數學全部小一課本,功課方面,小朋友很難獨立完成,要家長幫,我覺得程度深。K3下學期已有中英文默書,一星期3次。功課量每日10-15分鐘,尚算不錯。SJC應該不難入,因多數家長都視SJC為跳板。語境方面,小朋友課間都是用廣東話,不可與IS比較。因抽到地區熱門happy school,所以不考慮繼續升讀SJC小學

我小朋友而家sjc k1 ..中英數都可自己完成,我放工回家睇過,問下學校學嘅事佢都清楚嘅。 希望k3佢跟得上啦!因為佢讀得好開心,呢度家長都唔錯

franny613 發表於 21-6-16 12:56
小朋友現在SJC讀K3, 中文英文數學全部小一課本,功課方面,小朋友很難獨立完成,要家長幫,我覺得程度深。 ...

多謝你建議!我都想讀小一因為英文授課

mrs.3845 發表於 21-6-16 14:03
我小朋友而家sjc k1 ..中英數都可自己完成,我放工回家睇過,問下學校學嘅事佢都清楚嘅。 希望k3佢跟得上啦 ...

睇到好多用家講小朋友好開心返學~我都想我囡小學讀sjc

mamagao 發表於 21-6-15 22:11
用家! 英文教深好多。用light house。小朋友現在2年級,用book5 。問過補習社老師,同一本荃灣津校石中山  ...

我又係小二喎

回覆 kennis_t 的帖子

請問聖若望小學課程深一點?有課外活動? 謝謝!

arrzz 發表於 21-7-2 12:07
回覆 kennis_t 的帖子

請問聖若望小學課程深一點?有課外活動? 謝謝!
英文真係比較深, 其他科我覺得同出邊D津校差唔多, 有課外活動, 但係要另外比錢上
其實係學術上唔洗擔心, 因為人少, 所以無人講呢間學校, 你睇返呢一兩年既post用家多數都係讚, 何校長帶領佢既團隊, 有心辦好學校

仲有個個都話學費貴, 但呢間學校1x-20人一班, 同學屋企背景又唔複雜, 老師批改功課都快d, 關心同學都有多d時間, 仲有學校最好係考3次試, 全部長假期都可以開心咁出外面玩, 唔洗好似好多學校咁不停考測, 出邊d私校, 講緊成3x-40人一班, 都收5千, 仲要唔知係唔係全英上堂(sjc 有外籍學生, 所以一定係全英)

小朋友小息, what's app都會係講英文, 打英文, 講真當 in 中學果陣, 你就會覺得過往六年交既學費係無交錯
(當然亦有追唔上既小朋友, 但中等成績既正常考直資係無問題)

SJC真係好少人講,但我自己喺幼稚園家長,我覺得學校係「真」小班教學。 最令我佩服係疫情期間,小朋友係完全冇倒退,仲係不斷學緊嘢,中期assessment成績反映到我小朋友係吸收到zoom嘅課程! 真係好勁(我本身冇外補,自己亦係working mom)

kennis_t 發表於 21-6-15 20:31
除左校舍細, 無其他野挑剔, 如果想學英文Oral & Listening 我相信返左一個月學就知道學校係龍定鳳, 加油 !! ...
好唔好, 視乎你用咩嚟衡量
如果以升中派位表現去睇, 只係一般

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-7-5 10:43
好唔好, 視乎你用咩嚟衡量
如果以升中派位表現去睇, 只係一般
咁如果真係要個個都入男拔女拔, 聖保羅男女, 呢間學校真係唔岩你

kennis_t 發表於 21-7-5 10:46
咁如果真係要個個都入男拔女拔, 聖保羅男女, 呢間學校真係唔岩你
St Johannes 升中派位
https://st-johannes.edu.hk/allocation-result-secondary/

先唔好講有冇人入到 聖喇拔, 但係都有唔少人要入以下學校:

玫瑰崗
五旬節
德蘭
德信
創知
賽官
九龍塘

不同區份既B2尾B3中學, 所以都要留意

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題