用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣小 vs 優才
go

宣小 vs 優才 [複製鏈接]

小朋友係男仔,中文強,性格偏向內歛。

如果錢不是問題,請問選那間好?
   2    0    0    0

APS. 升中靚校網, 谷到去間正中學。
個人麻麻優才,小學又分兩個唔同校舍,行政近排都知有問題。

回覆樓主:

APS 2020年計本地89%升B1中學
另有5.6%升B2A-1C 共94%升B1/近B1
升中大可能升優才同級或更上一層樓

Band^ 官津本區+他區+直資
B1 官津 35+21=56 (44.80%)
B1 直資 55 (44.00%)
---
B1 35+21+55=111 (88.80%)
B2A-1C 0+1+6=7 (5.60%)
---
B1+近B1 35+22+61=118 (94.40%)
B2 2+1+3=6 (4.80%)
NR 1+0+0=1 (0.80%)
---
本地 38+23+64=125 (100%)
非本地/國際 5
---
總數: 130人

B1 35+21+55=111
官津 35+21=56
喇沙 3 / 皇仁 2 港華 2 九華 4 |
九真 2 MCS 2 / SSGC 4 坑真 1 |
黃笏南 7 華英 5 旅港 1 迦密 8 銀禧 7 /
循道 3 迦密柏雨 1 曾肇添 1 沙崇 3

直資 55
DBS 15 YWC 3 SPC 2 |
DGS 5 HYS 8 GHS 15 |
SPCC 1 滙基KE 1 赤提 2
顏寶鈴 1 港同 1 香島 1

B2A-1C 0+1+6=7
IHMC 1
直資: 培基 2 羅氏基金 3 李國寶 1

B2 2+1+3=6
TKPS 1 SJAC 1 | 德蘭 1
直資: 啟思 1 基崇 2

NR 1+0+0=1
賽官 1

非本地/國際 5
VSA 1 大光德萃 1 國際 3

^ 據hkpapa《全港B1中學名單》

學位分配
http://www.apskt.edu.hk/secondary.html

2018-2020

直資中學
拔萃男書院15
拔萃女書院5
聖保羅男女中學1
協恩中學8
滙基書院(東九龍)1
聖士提反書院2
德望學校15
英華書院3
聖保羅書院2
香港神託會培基書院2
保良局羅氏基金中學3
保良局顏寶鈴書院1
啟思中學1
香港管理專業協會李國寶中學1
港大同學會書院1
滬江維多利亞學校1
香島中學1
大光德萃書院1
基督教崇真中學2

港島區
中學皇仁書院2
聖士提反女子中學4
香港真光中學1
香港華仁書院2

本區中學
喇沙書院3
東華三院黃笏南中學7
華英中學5
旅港開平商會中學1
迦密中學8
賽馬會官立中學1
何明華會督銀禧中學7
九龍真光中學2
鄧鏡波學校1
德蘭中學1
瑪利諾修院學校(中學部)2

他區中學
聖公會曾肇添中學1
華仁書院(九龍)4
迦密柏雨中學1
循道中學3
聖若瑟英文中學1
沙田崇真中學3
聖母無玷聖心書院1

國際學校
國際學校3

Poyau 發表於 21-6-7 19:31
APS 2020年計本地89%升B1中學
另有5.6%升B2A-1C 共94%升B1/近B1
升中大可能升優才同級或更上一層樓

優才書院屬B1B? 如是,穩穩陣陣升B1 中學係咪仲好?

優才校長強調愉快學習,有冇用家可分享下實際係咪真係做到讀得開心成績又好?

GT 暴露了咁多問題, 仲繼續揀, 真係要諗清楚教育的本質。

回覆 Macy 的帖子

請問暴露了什麼問題?

最近要換校長

優才本身仲有另一個問題...唔止係新聞講咁簡單
不過如果你真係好怕呈分試,唔想諗升中,咁都可以揀嘅。。。

1998Ruby1998 發表於 21-6-7 22:21
不過如果你真係好怕呈分試,唔想諗升中,咁都可以揀 ...

請問係咩問題?如果不能公開講。請pm 謝謝

我是用家,小朋友小一。除了最近新聞換校長那一事,其餘我一直很滿意學校,感恩入了此學校,小朋友喜歡上學,喜歡老師。

樓主可能係問 宣基 vs GT喎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 littletwinsbb 的帖子

APS for sure

請問是什麼問題?可以pm我嗎?

hkpapa852 發表於 21-6-8 08:03
樓主可能係問 宣基 vs GT喎?

是 宣小 vs GT

ymq 發表於 21-6-8 09:24
回覆 littletwinsbb 的帖子

APS for sure

請問可分享原因嗎?

ccoffee 發表於 21-6-7 22:29
請問係咩問題?如果不能公開講。請pm 謝謝

《優才/SFA》#22

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3855240&pid=48949359

littletwinsbb 發表於 21-6-8 09:32
請問是什麼問題?可以pm我嗎?

《優才 vs 高主教》#2

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3856306&pid=48951801

可以pm嗎

請問係乜問題?可以分享嘛?

chuchu218 發表於 21-6-8 06:44
我是用家,小朋友小一。除了最近新聞換校長那一事,其餘我一直很滿意學校,感恩入了此學校,小朋友喜歡上學 ...

我想請教語境方面,初小係咪全部都用中文教,去到高小先至轉用英文?thanks!
‹ 上一主題|下一主題